| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - TIFF problem z przezroczystością
darmet - 28 Luty 2013, 12:56 Temat postu: TIFF problem z przezroczystością Witam
Do pliku corela importuję tiff'y z zapisaną przezroczystością. Generalnie w pliku cdr przezroczystość jest zachowana elegancko. Ale po eksporcie do pdf'a (PDF X-3) przezroczystość już nie jest zachowana w 100%. Widać prostokątne tła w pdfie. Przekształcałem tiffy w bitmapę, w PSE usuwałem maski w tiffie i usuwałem tło na sztywno ale to nic nie pomogło. Jest jakieś sposób na rozwiązanie tego problemu? Tylko nie mówcie, że rozwiązaniem będzie zastosowanie białego tła ;)
W załączniku zrzut z pdf z widocznymi granicami przezroczystości.
Pozdrawiam
tegraf - 28 Luty 2013, 13:02
Potrzebny tif i pdf. Dołącz.
darmet - 28 Luty 2013, 13:33
Ponieważ pliki sporo ważą poniżej linki do plików na serwerze:
PDF
TIFF
tegraf - 28 Luty 2013, 14:03
Po umieszczeniu Twojego tifa na apli o podobnych składowych i wygenerowaniu pdfa - nie widzę tego efektu.
http://www.impozycjoner.pl/wodip/test.pdf
Może załącz kolejne zrzuty zakładek okna publikowania do pdfa oraz cdra (max. X3).
Cysorz - 28 Luty 2013, 14:14
Wygląda na to, że POD przeźroczystym zdjęciem masz wypełnienie wektorowe - w takim przypadku interpreter postscriptu może błędnie zdefiniować składowe koloru. Najprostszym wyjściem jest zamienić wektor na bitmapę.
tegraf - 28 Luty 2013, 14:24
Nie, na wypełnieniu z gradientem jest też w porządku. Czekamy na cdra i zrzuty z okna "Publikuj do pdf".
darmet - 28 Luty 2013, 14:27
Malutki miał rację. Zamieniłem tło wektorowe na bitmapę i efekt zniknął ;)
Dzięki za pomoc.
|
|