Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Skomplikowany rysunek

Timon2403 - 5 Marzec 2013, 23:49
Temat postu: Skomplikowany rysunek
Ostatnio stanąłem przed pewnym wyzwaniem, które polega na wykonaniu tego rysunku, jednak kompletnie nie wiem od czego zacząć i jak zrobić, chociaż wydaje się, że kilka kształtów, perspektywa, cień itp. wystarczy to po prostu nie potrafię, a jest to dla mnie bardzo ważne. Może ktoś by mi pomógł zrobić rysunek, albo zrobił go chociaż częściowo?
Cysorz - 5 Marzec 2013, 23:56

To nic skomplikowanego, napisz po prostu z czym masz problem.
chezare - 6 Marzec 2013, 00:49

Na początek masz TO

a później TO

Trochę straciłem rozeznanie? W tytule postu jest skomplikowany rysunek a w nazwie pliku prosty rysunek :-)

Ostatnia część

Być może, któraś z koleżanek lub któryś z kolegów wymyślą prostsze i lepsze sposoby, może bym sam wymyślił ale nie za bardzo mam czas, Opisałem to co mi w danej chwili przychodziło do głowy. Rezygnowałem z pomysłów, które pewnie dałyby lepsze rezultaty ale za to są bardziej pracochłonne.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem :-)

PS

Tak w ogóle to w tej grafice nie ma konsekwencji, jedne elementy mają cień inne nie, to jest graficzne discopolo :-)

Cysorz - 6 Marzec 2013, 17:34

To ja może podsunę trochę prostsze rozwiązanie:
1. narysować zwykły okrąg
2. podzielić go na wymaganą część odcinków
3. dodać strzałkę z jednej strony (tą z menu krzywej)
4. ustawić odpowiednią grubość konturu, zamienić go na obiekt (ctrl+shift+Q)
wypełnienie i cienie jak radził powyżej chezare

;)

bidon184 - 6 Marzec 2013, 18:56

o tutki se pobrałem ,przydadzą sie,ale mam jedno pytanie,bo własnie tego nie wiem,jak zrobić te wtapianie cyfr na tych strzałkach??czy to poprostu taki cień jest zrobiony :roll: ,chodzi mi oczywiście jak to w corelu zrobić

PS:wogle to te pdf mi sie pobrało odwrocone o 90 stopni :-D ,musialem je obrócić,tak specjalnie wrzuciłeś czy to u mnie cosik nie tak z programem :-)

restauro - 6 Marzec 2013, 20:13

bidon184 napisał/a:
chodzi mi oczywiście jak to w corelu zrobić

Przesuń kółko ,zobaczysz że to wypełnienie tonalne z przezroczystością

bidon184 - 6 Marzec 2013, 20:20

nie ,no to to widze ,mi chodzi o to że na tym orginalnym rysunku jest takie jakby wtłoczenie,tak jak w ikonie adobe no takie wiecie :-P wtłoczone, i oto mi chodzi :-)
restauro - 6 Marzec 2013, 20:30

Tak to jest cień. zaznacz kółko i kliknij rozłącz grupę cienia.Zobaczysz kółko i nałożony cień.

Chciałem dołączyć plik ale niestety mam komunikat:
"Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Proszę skontaktować się z administratorem forum. "

bidon184 - 6 Marzec 2013, 20:42

aaa,oki,kumam,dzieki bardzo za wytlumaczenie :-)
Timon2403 - 6 Marzec 2013, 23:01

Wielkie, wielkie dzięki :)

Można zamknąć :) nie mam pytań.

chezare - 7 Marzec 2013, 03:40

Bidon, nie wiem dlaczego pdf wyświetla Ci się obrócony. Strona była zorientowana w poziomie, bo ludzie w większości przypadków tak mają postawiony monitor :-)
W każdym razie ochota do żartowania ostatnio mocno mi osłabła i na razie nie robię pdfów do czytania na leżąco :-) Jak z tym numerkiem jest zrobione Ci nie powiem bo dodałem go na końcu nawet nie patrząc na oryginalny rysunek.

gogman - 7 Marzec 2013, 15:24

dobry tutek... mi też się przyda, dzięki