Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Kadrowanie

luki93 - 8 Marzec 2013, 13:25
Temat postu: Kadrowanie
Mam plik, do którego importuję kilka osobnych fotografii. Chcę jedną z nich wykadrować, jednak kiedy to robię, w polu zostaje mi tylko wycięty fragment, a wszystko pozostałe znika (wraz z innymi zdjęciami, których kadrować nie chciałem). W czym popełniam błąd i jak poprawnie wykadrować tylko pojedynczy obrazek, nie naruszając pozostałych?
tegraf - 8 Marzec 2013, 14:03

luki93 napisał/a:
jak poprawnie wykadrować tylko pojedynczy obrazek, nie naruszając pozostałych?

To jest wzajemne zaprzeczenie. Istotą kadrowania jest pozostawienie fragmentu obrazka (i zniknięcie całej reszty) - czyli robisz dobrze i dobrze działa.

Prawdopodobnie chodzi Ci o inne narzędzie, ale postaraj się pytanie bardziej sprecyzować.
Co to znaczy "importuję kilka osobnych fotografii" w przypadku PhotoPaint? Czy chodzi o umieszczenie kolejnych zdjęć jako kolejnych obiektów czy też o umieszczenie np. na A4 kilku mniejszych?

gonia - 8 Marzec 2013, 14:19

Luki, a próbowałeś(aś) to zrobić w Corel Draw? Efekty - Szybkie kadrowanie
pozdrawiam ;-)

bidon184 - 8 Marzec 2013, 16:02

co ciekawe w PP można wykadrować pojedyńczy obszar zostawiając reszte,ale w tedy trzeba otwierać obrazy,wykadrować co się chce i przerzucić do innego okna,ale ja nie otym,jesli użytkownik chce wyciąc pewien obszar,to trza użuć narzędzia Maska prostokątna(drugi widget od góry)zaznaczasz obszar i PPM i wytnij zaznaczenie
restauro - 8 Marzec 2013, 19:03

Najprościej w CorelDraw Wyciąć krzywymi lub zaznaczyć np prostokątem I kliknąć Część wspólna
chezare - 9 Marzec 2013, 13:16

KADROWANIE