Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - wypełnienie tonalne kilku obiektów jednocześnie

dj_maras - 12 Marzec 2013, 19:53
Temat postu: wypełnienie tonalne kilku obiektów jednocześnie
Witam, jak zrobić wypełnienie kilku obiektów jednocześnie?
Teraz mam kilka obiektów z krzywych i gdy je chwytam razem schiftem i klikam wypełnienie tonalne, każdy z nich wypełnia się osobno... i przejścia tonalne w każdym z nich są inaczej... każde wypełnia sie osobno... jak zrobic by wszystkie były wypełnione RAZEM

bidon184 - 12 Marzec 2013, 20:11

no przed wypełnieniem zgrupuj,tak mi sie przynajmniej wydaje
dj_maras - 12 Marzec 2013, 20:13

nie, robiłem...
takietam - 12 Marzec 2013, 20:14

A może jak połączysz te obiekty to się uda?
dj_maras - 12 Marzec 2013, 20:20

nie mogę połączyć
Shame - 12 Marzec 2013, 20:27

maras, chodzi ci o coś takiego:

a nie coś takiego:

tak?

No to musisz to POŁĄCZYĆ lub jeśli nie daje to dobrych rezultatów, to ZESPAWAĆ. Jeśli są elementy, które przeszkadzają, to najlepiej najpierw PRZYTNIJ odpowiednie obiekty przed (takim czy innym) połączeniem,

dj_maras - 12 Marzec 2013, 20:32

faktycznie... spawanie pomogło.. choć wprawdzie coś mi poznikało i jest totalna lipa... ale myśle ze sobie poradzę...
Z PODZIĘKOWANIEM !

takietam - 12 Marzec 2013, 20:34

Niekoniecznie musiało zniknąć, mogło się schować pod elementem zespawanym. Sprawdź w widoku szkieletowym, czy tak jest.
chezare - 13 Marzec 2013, 02:20

Oprócz kształtów i kolorów ważna jest też organizacja grafiki.
W tym przypadku da się złote elementy zespawać, połączyć czy zgrupować, co pozwoli na jednolite wypełnienie, tylko w takim przypadku "zleją" się ze sobą niektóre elementy, które leżą jeden nad drugim.

Istnieje też możliwość uzyskania takiego efektu bez grupowania, łączenia czy spawania, przecież wypełnienie tonalne może mieć początek i koniec w dowolnych miejscach.
Na obrazku są 2 prostokąty i nie są ze sobą w jakikolwiek sposób związane. Podobnie jest z kołami. Na obrazku zaznaczone jest małe koło.

To powinno być zrobione jakoś tak:
HERB

bidon184 - 13 Marzec 2013, 12:26

elegancko :-) ale musze powiedzieć że ja to jestem nocnym markiem ,ale przy chezare to jestem poprostu śpiochem :-D