| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Nie mogę zamknąć ścieżki.
F-Głowy - 18 Marzec 2013, 11:10 Temat postu: Nie mogę zamknąć ścieżki. Nie mogę zamknąć ścieżki.
Narysowałem sobie skomplikowany kształt. Po lewej stronie natrudziłem się by obrysować jakieś detale. Po prawej występuje identyczny detal będący odbiciem lustrzanym. Chcąc skrócić sobie prace skopiowałem krzywą i ograniczyłem ją do obrysu skomplikowanego fragmentu tego elementu, potem odbiłem lustrzanie. ODWRÓCIŁEM ŚCIEŻKI tak aby płynęły w jednym kierunku. Usunąłem jedną ścieżkę, w jej miejsce wrzucam swój kształt, ale.... mimo iż są odwrócone i program automatycznie dociąga mi ścieżkę do węzłów - ona mi się nie zamyka. Dlaczego tak się dzieje?
yano57 - 18 Marzec 2013, 11:39
Obiekty nie były połączone.
F-Głowy - 18 Marzec 2013, 12:16
Nie rozumiem.
Ja wiem, że nie były bo się NIE DAŁO ich połączyć.
Jak więc to Ci się udało?
Shame - 18 Marzec 2013, 12:26
Jak pisze yano - nie połączyłeś obiektów. Trzeba było zaznaczyć wszystko co chciałeś zrobić w jeden obiekt i kliknąć POŁĄCZ lub SPAWAJ.
JEDNAKŻE ku przestrodze napiszę tutaj szczególny przypadek, który wygląda jak u F'a, występuje przy łączeniu obiektów. Jak się to dzieje? Nie mam pojęcia i nie chciało mi się zagłębiać w okoliczności jego powstawania, ale zdarzył mi się kilkukrotnie:
klikniecie POŁĄCZ lub SPAWAJ nie zawsze oznacza scalenie węzłów nakładających się. Oznacza to, że pomimo tego, że zrobiłeś z dwóch skomplikowanych obiektów jeden i dane węzły znajdują się jeden na drugim to NIE SĄ one ciągłą linią. W takich przypadkach należy przyjść w edycje węzłów i ręcznie zaznaczyć oba węzły takiego "narożnika" i kliknąć ZŁĄCZ DWA WĘZŁY. Dopiero wtedy dostaniemy ładny i ciągły narożnik, nieprzerwanie pokryty linią o danej grubości i danym stylu.
Poniżej poszczególne etapy
yano57 - 18 Marzec 2013, 12:49
Pisałeś, że nie możesz zamknąć krzywej. Taka operacja jest tylko możliwa kiedy mamy jeden obiekt, który może mieć rozłączone węzły ale obiekt musi być połączony.
Kiedy skopiowałeś nogę tej baryłeczki czy co tam innego – utworzyłeś drugi obiekt i choć węzły się pokrywały to nie mogłeś ich zamknąć bo nie były jednym obiektem.
Kliknąłem na nogę i widziałem, że jest oddzielna, wiec kliknąłem na baryłkę z shift-em -zaznaczyłem dwa obiekty, a w menu ROZMIESZCZENIE połączyłem je komendą POŁĄCZ - tak stały się całością wystarczyło już tylko zamknąć węzły.
F-Głowy - 18 Marzec 2013, 13:02
Yano, wspaniały, czytelny, zrozumiały opis!
Fajnie to napisałeś, bardzo jasno. Dziękuję Ci.
Dziękuję równieś Shame za sporządzenie tylu screenów i wytłumaczenie również. Tyle że chyba SPAWAĆ się nie da w tym przypadku (jak nie zachodzą na siebie). Nie zostaną zespawane.
|
|