Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z wielkością pliku i przesyłaniem na ftp :(

Karolla - 18 Marzec 2013, 13:55
Temat postu: problem z wielkością pliku i przesyłaniem na ftp :(
Po raz pierwszy mam taki problem...

Stworzyłam plik w CorelDraw11, paranetry:
- rozmiar kartki 500x700 mm
- tło przejście tonalne
- w tle również grafika - 8 szt każdy w rozdzielczości 600 dpi
- "na wierzchu" - grafika 4 szt każdy w rozdzielczości 600 dpi
- troszkę tekstu....

Całość pliku waży mega dużo -90MB :(

nigdy nie przygotowywałam tego wiec domyślam się, że waży to dużo za dużo .. co zmniejszyć, aby nie tracić na jakości grafiki ?

Całość jest zrobiona 1:1 do druku na offsecie

proszę o pomoc... bo nawet nie jestem wstanie tego przesłać do grafika z drukarni ;/, żeby on mógł coś z tym zrobić

tegraf - 18 Marzec 2013, 14:00

Rozdzielczość bitmap o wartości 600 dpi nie wpływa na jej jakość na wydruku - jak już, to raczej negatywnie. Wystarczy 300 dpi.

Ale mam inne pytanie: na jakim papierze (wymiary) ma to być drukowane? 700x500 to rozmiar B2. Rzeczywiste pole zadruku na takim papierze jest jednak znacząco mniejsze. Czyżby A1?

Karolla - 18 Marzec 2013, 14:04

całkowity rozmiar papieru pod wydruk to B1 = 700x1000 wiec tych obiektów będzie 3 na jednym papierze...

Czy mówisz, że wystarczy zmniejszyć wszystkie grafiki do 300 dpi ? i to znacznie zmniejszy obiętość pliku ?

tegraf - 18 Marzec 2013, 14:06

Zmniejszy, a czy znacznie - to względne pojęcie :-)
Karolla - 18 Marzec 2013, 14:13

chodzi o to żeby zmniejszyło się chociaż na tyle żeby mogła bez problemu przej przez ftp :) do grafika, który już dalej będzie sam poprawiał to i owo :)
Karolla - 18 Marzec 2013, 14:17

chyba znacznie zmniejszyło bo z pliku o rozmiarze: 90,4 MB zmniejszyło się do 24,2 MB :)

ale nadal mam problem z przesłaniem go FTP :( .. o co może chodzić :(

bidon184 - 18 Marzec 2013, 14:50

no o to pewnie chodzi że przesyłasz czysty plik,wez go daj w folder i zzipuj,i w tedy perzsyłaj
Karolla - 18 Marzec 2013, 14:58

wpisałam w Total comander wszystkie dane... robię połącz ... coś mi tam się loguje.. aż wyskakuje coś takiego ... W ZAŁĄCZNIKU ... i mogę czekać i czekać i czekać i nic się nie rusza :( .. daje ANULUJ i już wtedy całkiem dupa... nawet zdjęcie nie chce przelecieć :(
bidon184 - 18 Marzec 2013, 15:49

no ja do ftp używam windowsa,więc cięzko mi cos powiedziec jesli chodzi o total commander,a nie mozesz poprostu mu wrzucic na jakis serwer typu http://hostuje.net/
tegraf - 18 Marzec 2013, 16:23

Zmień tryb pracy z aktywnego na pasywny (lub odwrotnie). Nie wiem gdzie to jest w Total Comanderze, ale gdzieś w parametrach połączenia jest na 100%.
marak - 18 Marzec 2013, 19:22

Masz więc problem z połączeniem się z serwerem, a nie z wielkością pliku.
Przełączanie z pasywnego jest w Total Commanderze w pierwszym okienku na dole. Tam gdzie wpisuje się hasło i login.
Spróbuj ściągnąć nowszego Totala. 7.56 wprowadził sporo poprawek w FTP-ie, a teraz jest już chyba 8.01. (Pod 7.52 miałem problemy z połączeniem się z jednym serwerem, przejście na 7.56 pomogło) (Licencja na Total jest dożywotnia - i to mi się w tym programie najbardziej podoba).
Jeśli piszesz, że masz dwie bitmapy jedna na drugiej to czemu nie zamienić ich na jedną bitmapę.
Zamiana rozdzielczości z 600 na 300 w 99% jak najbardziej wskazana, ale jak wyższa rozdzielczość może pogorszyć jakość zdjęcia to z chęcią bym się dowiedział, bo często wstawiam grafiki 2400 dpi i są znacznie lepsze niż 300 dpi.

tegraf - 18 Marzec 2013, 20:09

marak napisał/a:
le jak wyższa rozdzielczość może pogorszyć jakość

Można wstawiać zdjęcia dowolnej rozdzielczości, ale - wcześniej czy później - RIP naświetlarki (mówimy o pracy drukowanej offsetowo) zmieni rozdzielczość do wartości = liniatura * pierwiastek z 2. Przy liniaturze 150 lpi > 220 dpi, przy liniaturze 200 > rozdzielczość 280 dpi. Dlaczego zatem 300 dpi? Bo graficy mają słabą pamięć i tego pierwiastka nie zapamiętają. Łatwiej zapamiętać 300.

A dlaczego lepiej to zrobić samemu? Bo nie ma żadnej gwarancji, że algorytmy zmniejszające rozdzielczość bitmap wbudowane w RIP są lepsze od tych, w które jest wyposażony specjalizowany program graficzny. Tylko tyle.

Cały czas mówimy o pracy kolorowej. Wstawianie grafik 2400 dpi ma sens dla grafik monochromatycznych. Jeden pixel w bitmapie = jeden punkt w naświetlarce. Nie ma rastrowania.

bidon184 - 18 Marzec 2013, 20:16

dokładnie,w czerni i bieli to ma sens,w kolorze możemy tylko zamazać obraz i tyle z tego będziemy mieli,zresztą wystarczy wejść na obojetnie jakie forum fotograficzne i tam to jest wytłumaczone jak chłop krowie na rowie,a wracając do tematu używanie total commandera jako klienta ftp gdy mamy windows7 jest ze wszech miar nieuzasadnione,w7 robi to szybciej,total jest dobry do zarządzania i to nie ulkega wątpliwości,ale w tym przypadku jest to przerost formy nad treścią
Cysorz - 18 Marzec 2013, 20:20

marak napisał/a:
Zamiana rozdzielczości z 600 na 300 w 99% jak najbardziej wskazana, ale jak wyższa rozdzielczość może pogorszyć jakość zdjęcia to z chęcią bym się dowiedział, bo często wstawiam grafiki 2400 dpi i są znacznie lepsze niż 300 dpi.

Miałem tutaj "trzasnąć" mały elaborat, ale w porę przypomniałem sobie, że odpowiedź na to pytanie została już kiedyś bardzo przystępnie przez kogoś napisana: ::link::

Uzupełniając troszeczkę: KAŻDY element (wektor, bitmapa, efekty, drzwi od stodoły itp.) podczas RIPowania jest zamieniany na szereg punktów w zależności od rozdzielczości, czyli uproszczając na rząd bitmap wysokości 1 dpi. Naświetlarka - czy właściwie jej oprogramowanie - nie służy właściwie do resamplingu bitmap, mimo że to potrafi. Moim zdaniem dedykowane oprogramowanie (np. PS) nadaje się do tego o wiele bardziej - ale to już kwestia co się komu podoba ;)

marak - 18 Marzec 2013, 21:34

Malutki napisał/a:

Miałem tutaj "trzasnąć" mały elaborat, ale w porę przypomniałem sobie, że odpowiedź na to pytanie została już kiedyś bardzo przystępnie przez kogoś napisana: ::link::

Wiedza o rastrach, liniaturach i rozdzielczości według mnie jest znacznie lepiej podana w książce "Biblia Photoshopa". Optimum że dpi = 2 x lpi nie wynika z pierwiastka z 2 czyli kąta rastra 45 stopni. Według takiego wyjaśnienia zdjęcie czarno-białe o rozdzielczości 150 dpi i drukowane rastrem o kącie zero stopni powinno wyjść lepiej niż zdjęcie 200 dpi drukowane rastrem o kącie 45 stopni.
Poza tym ja wcale nie neguję tego, i całkowicie się zgadzam, że należało te zdjęcia obciąć do 300 dpi, bo to jest góralska (czytaj święta) prawda. Zanegowałem tylko fakt, że zwiększenie rozdzielczości może pogorszyć jakość druku. Tak kiedyś wyczytałem w jednej książce, że zdjęcia stają się bardziej miękkie, ale szybko tę książkę wyrzuciłem.

Natomiast jeśli zdjęcie zawiera dużo kresek o nasyceniu podstawowych kolorów zero lub 100%, to z mojego doświadczenia wynika, że warto tę rozdzielczość zwiększyć. Dobra naświetlarka reaguje na to.
Kiedy stosuję rozdzielczość 2400? Zajmuję się modelarstwem i często do modeli wykorzystuję zdjęcia tablic przyrządów z samolotów. Taki typowy zegar ma w oryginale ok. 70-100 mm średnicy. W modelu w skali 1:72 ma 1-1,5 mm. Jesli wstawię takie zdjęcie CMYK w rozdzielczości 300 dpi to zegar będzie nieczytelną kropką. Jeśli wstawię 2400 i dopilnuję by cyfry były białe, a tło czarne - to pod lupą spokojnie odczytam cyfry z których każda ma wysokość ok. 0,2mm

bidon184 - 18 Marzec 2013, 21:41

oczywiście że zwiększenie rozdzielczości może pogorszyć jakosc druku,no hym,to chyba nie trzeba 5 fakultetów skończyć ,o czym ty piszesz,no ja się nie znam na corelu ale coś mi tu jedzie jakąś myszką obywatelu ;-)
tegraf - 18 Marzec 2013, 22:18

marak napisał/a:
Jeśli wstawię 2400 i dopilnuję by cyfry były białe, a tło czarne - to pod lupą spokojnie odczytam cyfry z których każda ma wysokość ok. 0,2mm

Nie neguję tego. Piszesz o zdjęciu, takim z fotolaba? To tak może być. W nich nie ma rastra.

W druku offsetowym wielkość (w mm) kropki rastra łatwo obliczyć: 2,5 cm /150 = 0.16 mm. Cyfra o wielkość 0.2 mm nie ma prawa być czytelna. To jedna plama - mała, ale plama.

bidon184 - 18 Marzec 2013, 22:57

no i ja tu proponuje ,jak ktoś nie wie o co chodzi tegrafowi pobrać emulator gier java,czyli KEmulator(taki program gdzie mozemy sprawdzić gry przed zainstalowaniem na telefon),tam macie rozdzielczość ustaloną czyli np 230x120,kazde zwiekszenie wyswietlenia(mimo że grafika ma np 1200x800)będzie skutkować coraz mniejszą czytelnością,mozemy oczywisćie zwiekszyć ekran wyświetlania,ale to będzie skutkować zwiększeniem punktów na ekranie czyli tego dpi inaczej mowiąc pixelozą itd,emulator jest o tyle dobty że jest osobnym ekranem nie związanym z monitorem,czyli widzimy to co będzie a nie to co jest,nie wiem czy dobrze trafiłem z tłumaczeniem ale staram się jak moge,jak żle to sorki :oops:
Cysorz - 18 Marzec 2013, 23:08

Przy okazji - niepokoi mnie też coś innego...
Pomijam format, pomijam spady i rozdzielczości - weź pod uwagę, że wysyłając na RIPa obraz w kolorze 24-bitowym narażasz się na poważne przekłamania kolorystyczne (że o ICC nie wspomnę)!