Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel draw suite x4 pl - problem przy instalacji

kawunia - 24 Marzec 2013, 14:49
Temat postu: Corel draw suite x4 pl - problem przy instalacji
Witam.
Nie wiedziałam gdzie pisać więc wrzucam tutaj - jeśli zły dział to z góry przepraszam.
Chciałam sobie zainstalować na próbę Corela.
Przy instalacji wyskakuje mi błąd:
"Plik "propschemareg.exe" nie jest oznaczony do instalacji"
i nic się nie instaluje?
dlaczego? wie ktos jak mam zainstalować Corela?
system operacyjny win7

potem pisze że system nie został zmodyfikowany i że błąd krytyczny przy instalacji

Cysorz - 24 Marzec 2013, 15:31

Wyłącz AV i zaporę na czas instalacji (oczywiście jeżeli jest to legalna wersja Corela - w przeciwnym razie może to być podmieniony plik z wirusem).
Poczytaj także: http://www.wooutilities.c...g-exe-info.html

kawunia - 24 Marzec 2013, 15:44

wersja trial bowiem 1 raz instaluje ten program i chcę zobaczyć czy faktycznie jest taki dobry jak wszyscy piszą
problem nadal nie został rozwiązany...
masakra
a może ktoś spr czy ma taki plik na kompie przy corelu jak ten o którym pisze w komunikacie?
tzn. "propschemareg.exe"

bidon184 - 24 Marzec 2013, 16:11

znaczy ten plik odpowiada za rejestracje i instalacje całego folderu Data,czyli narzędzi typu style,drukowanie,bitmapy,makra no itd,może ten trial jest na wersje 64 bity a ty instalujesz na 32 ??,jest jeszcze jedna możliwoś że masz w instalatorze zaznaczone instalowanie zaawansowane???
Cysorz - 24 Marzec 2013, 20:23

X4 to jedna z gorszych wersji Corela - polecam X3 lub X5.
Roberto - 26 Marzec 2013, 08:43

Spiskowa teoria o parzystej lub nie wersji Corela. :lol:
Używam go od wersji 1 i teraz zakupiłem za pare stówek wersje SE OEM z obsługa VBA, i nie zauważyłem że jest gorsza od X3. Proszę napisać dlaczego wersja x4<x3.

Pisze to jako wieloletni użytkownik Corela (2,5,9,13,14) dziś na kacu 8-)

Shame - 26 Marzec 2013, 15:33

Szkoda, że Bogusia się obraziła i nie udziela się na forum już, bo w tej materii była niekwestionowanym ekspertem :-? Wersje parzyste i nie - wszystko zależy od konfiguracji itp. - to jak z samochodami - jedni mówią, że dany model jest gówniany, bo szybko się psuje, dużo pali, za mała moc do kasty itp., a drudzy w tym samym czasie robią nimi już 300.000 km i jeszcze nawet lampki nie wymienili :mrgreen: Z programami jest to samo. Są co prawda bardziej lub mniej udane wersje. Sam zacząłem z Corelem od 7, potem 9, 12, X3, X4 (przez moment) i teraz X6. Mogę powiedzieć tyle, że bezpośrednie porównanie miałem z X3 i X4 bo były wrzucane w ten sam sprzęt (praca) oraz z tego samego powodu X3 i X6 (dom). I muszę stwierdzić, że w konfrontacji X3 i X4 wygrywa X3, ale już na innym kompie X6 miażdży X3. Wiele klawiatur zaklikano na śmierć na temat "który lepszy" - odpowiedź: zależy. Zależy od użytkownika oraz sprzętu na którym stoi (hardware, system, aplikacje, biblioteki, dodatkowe programy, antywirusy i wersja Pasjansa oraz faza księżyca i ustawienie planet). Poza tym trzeba by zawęzić kryteria "lepszości". Chodzi o integrację z systemem i nie wypierdzielanie się na plecy co 5 minut? Czy o funkcjonalności, czyli te czy inny narzędzia działające w ten czy inny sposób? Ja tak miałem w przesiadce z X3 (stabilność) na rzecz X6 (funkcjonalność i ergonomia). Dostaje kur...icy jak mi się X6 wykłada przy zachowywaniu, ale szlag mnie trafia, jak przychodzę do roboty i siadam na X3 i nie mam jakiegoś narzędzia lub muszę dokopywać się do funkcji, które w jego młodszym bracie są na wierzchu.

Wybaczcie mi mój offtop, ale Roberto natchnął mnie do powyższych przemyśleń, bo tak jak on, uważam, że "lepsze" i "gorsze" to zbyt ogólne i subiektywne pojęcia, żeby opisywać nimi tak rozbudowane zagadnienie. Więc albo sprecyzujmy, co porównujemy, albo nie porównujmy nic. Bo przecież jedna kobieta może być piękna i mieć rewelacyjne ciało z żurnala, a druga mieć "to coś" i potrafić mistrzowsko flirtować, ale nie być klasycznie piękna - która z nich jest bardziej kobieca?... No właśnie ;-)