Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - co się robi w corelu?

timeshift - 25 Marzec 2013, 16:41
Temat postu: co się robi w corelu?
siemka

mam pytanko co się robi w corelu?

s-p-i-n - 25 Marzec 2013, 16:56

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

co temat to smieszniej się robi

dj_maras - 25 Marzec 2013, 21:09

pracuje
chezare - 26 Marzec 2013, 06:49

Generalnie to najważniejszym, a na początku jedynym modułem była część do edycji i tworzenia grafiki wektorowej, czyli zbudowanej z krzywych wynalezionych przez inżyniera Renault, Béziera.
Wynalazek ma ponad 40 lat. Takie krzywe używane są praktycznie we wszystkich formatach wektorowych, do opisywania komputerowych czcionek i do opisywania krzywych w przestrzeni, bo to nie musi być płaska grafika. Zastosowanie taki program jak Corel ma wszędzie tam gdzie potrzeba stworzyć obrazek, niekoniecznie czystko wektorowy.
Może to być grafika na wizytówkę, ulotkę czy stronę internetową. Bardzo często, pewnie ze względu na cenę i łatwość w opanowaniu jego narzędzi, program wykorzystywany jest wszędzie tam gdzie wycina się grafikę na różnego rodzaju ploterach, frezarkach czy laserach.
Od wersji nr 3 (4 w kolejności) program został wyposażony w moduł do edycji grafiki rastrowej co znacznie zwiększyło pole jego zastosowania.
W Corelu możesz zrobić wszystko co ma być wydrukowane, wyświetlone czy wycięte, jedyne o czym musisz pamiętać, to to, że samo się nic nie robi. Każda grafika ma swój początek w głowie :-P Pomiędzy głową a Corelem jest jeszcze często kartka papieru i ołówek. Możesz zacząć od projektu wizytówki a skończyć na planach samolotu. Chyba? :-)
Podsumowując, program służy do wizualizacji Twoich pomysłów i bardzo musiałbyś się nakombinować żeby nie dało się tego zrobić, nie wiem czy to w ogóle możliwe?
Dj-Maras nie ma racji, pracuje się głową :-)

dj_maras - 26 Marzec 2013, 20:19

chezare - ja pracuję myszką :] , głowa mi mówi jak mam pracować, a pracuje w corelu :]
chezare - 26 Marzec 2013, 20:41

Widzisz, zapomniałem, że do komputera może być przyczepiona myszka :-)