Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Różna wartość eksportu tych samych prac

F-Głowy - 2 Kwiecień 2013, 05:49
Temat postu: Różna wartość eksportu tych samych prac
Tworzę PDFa z programu P-P. Niestety tym razem nie z DRAWa a z Photo-Painta.
I dziwi mnie jedna rzecz...
Wyeksportowałem (na test) zarówno TIFa jak i właśnie PDFa.
PDF z ustawieniami drukarskimi, TIFa "tak jak poszło" z kompresją LZW (nie pokazało się żadne okienko ustawień eksportu do formatu TIF. Mogłem wybrać tylko kompresję. Mimo braku zaznaczonego okna "Nie pokazuj okna dialogowego filtrów" - nic się nie pojawiło w trakcie eksportu). I TIF wyszedł wg mnie dobrze. A opcji może nie było pokazanych w trakcie eksportu bo to testuję nowego Corela X6, choć kto wie - może podobnie jak w przypadku "cieni" z innego tematu, to też jest i to błędem. No ale wracając do meritum...
PDF wyszedł podejrzanie mały. TIF wyszedł dobrze.
Jeszcze raz wyeksportowałem TIFa i PDFa, przepatrzyłem wszystkie opcje - wyszło tak samo.
W AdobeAcrobat PDF w ustawieniach wyświetlania rzeczywistego wyglądu jest dużo mniejszy niż wyeksportowany TIF.

Oto 100% wielkości PDFa i 100% wielkości TIFa:

Nie rozumiem tego. Ktoś mi może to rozjaśnić? Myślałem, że może to jest tak, że TIF robi mi eksport w wyższym DPI (a tego mi nie pokazuje) i dlatego tak wygląda. Ale tak być nie może ponieważ widzę w projekcie, że TIFowi bliżej jest wielkością po eksporcie do rozdzielczości/wielkości obszaru roboczego w programie niż PDFowi. PDF jest jakby zmniejszony.

F-Głowy - 11 Kwiecień 2013, 00:40

Mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie czy też tak się u was dzieje?
bidon184 - 11 Kwiecień 2013, 18:45

ja ,pewnie moglbym sprawdzić ,co i jak ,ale zielonego pojęcia nie mam co mam sprawdzić,jak ty cos wynajdziesz to juz jest grubo,co konkretnie sprawdzić,bo sie zagubiłem :-)
chezare - 11 Kwiecień 2013, 19:46

Sprawdź jaką rozdzielczość ma tif, bo pdf ma 300 jak nic nie grzebałeś?
Teraz pomyślałem, że całkiem nie wykluczone, że są takie same tylko wyświetlane różnymi programami mogą się wydawać różnej wielkości?
Żeby to sprawdzić, to najprościej zaimportować oba pliki do np. CorelDRAW.

F-Głowy - 13 Kwiecień 2013, 03:35

Chezarre, idealny sposób! Sprawdziłęm jak piszesz.
I oba pliki są równe w COrelu. Takie same wymiary i TIF i PDF ma po imporcie.

Tylko dlaczego 100% w PDFie nie jest równe 100% w TIFie?

No kurdę, przecież nie mogę tak pracować....

bidon184 - 14 Kwiecień 2013, 01:21

a jak najedziesz w pdf ,kursorem w dolny lewy róg,to jaki masz wymiar?powinien byc taki sam jak obraz eksportowany i taki sam jak tif,tak jak chezare pisze wyswietlanie zaalezy od programu,w sensie umieszczenia na obszarze wyświetlania,ale wymiar się nie zmienia
chezare - 14 Kwiecień 2013, 12:08

Bidon, ma to samo, tylko ma pretensje do różnych programów, że różnie wyświetlają :-)
F-Głowy - 17 Kwiecień 2013, 00:03

No ale to jest nie do pomyślenia aby takie coś się działo. Jak 100% dla przegląarki obrazó Windows może być "innym 100%" niż 100% dla Acrobat Redera?
chezare - 18 Kwiecień 2013, 09:05

To jest do pomyślenia, mało tego uważam, że to jest normalne.
Zapominasz F, że każda bitmapa ma jakieś wymiary liczone w pikselach i zwykła przeglądarka musi te wszystkie punkty wyświetlić.
O rozdzielczościach, itp., było już tutaj tysiąc razy :-)