Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - PROGRAM DO ROZMIESZCZANIA GRAFIKI NA ARKUSZACH?

projekt_art_ - 27 Kwiecień 2013, 20:10
Temat postu: PROGRAM DO ROZMIESZCZANIA GRAFIKI NA ARKUSZACH?
Potrzebuje program który ułatwił by mi życie :) ... sam nie wiem czy tak o wy istnieje..
A więc chodzi o to mam np. w corelu pole robocze 100cm x100cm i muszę na nim umieścić 300 naklejek o nie regularnych kształtach np. jakaś małpa wycinana po obrysie. Program który poszukuje musiał by mi sam ułożyć te małpki na tym arkuszu tak żeby zajeły one maksymalną powierzchnię , ręcznie robiąc to tracę dosyć sporo czasu. Czy ktoś z was słyszał w ogóle o takim programie ? Często drukuje i wycinam partie od 100 do 500 sztuk jakiś dziwnych wlep nie kwadratowych. Pozdrawiam

dj_maras - 27 Kwiecień 2013, 20:21

ja o takim programie nie słyszałem. ale jesli masz załóżmy 10-15 grafik, które mają się powtarzac ułóż je ładnie a później kupij wklej obok :]
projekt_art_ - 27 Kwiecień 2013, 20:30

toż to tak robię, ale nie zawsze tak jest. I zanim je dostosuje do arkusza żeby zająć maksymalną powierzchnię to czas leci .. ;)
lamerson85 - 27 Kwiecień 2013, 20:34

1. zaznaczasz grafikę
2. klikasz w pasku menu Rozmieść, następnie Transformacje i dalej Położenie
3. po prawej stronie rozwija się okno na którym wyświetlą się osie X i Y a pod nimi 9 kwadracików w ułożeniu 3x3
4. klikasz np. 6 kwadracik i klikasz Zastosuj
5. jak bedziesz chciał w dół kopiować to 8 kwadracik zaznaczasz i Zastosuj

projekt_art_ - 27 Kwiecień 2013, 20:40

nie o to chodzi niestety
Cysorz - 27 Kwiecień 2013, 21:15

Jest takie makro gdzieś tutaj: http://oberonplace.com/vba/drawmacros/
projekt_art_ - 27 Kwiecień 2013, 21:23

chyba niema nic takiego...
takietam - 28 Kwiecień 2013, 10:00

15 dolców: http://macromonster.com/i...scr&id_desc=124

o ile pamiętam jest jeszcze kilka innych makr/wtyczek do corela, spełniających tą funkcję. Płatnych oczywiście.
Poszukaj w google, słowo - klucz: nesting.

Kiedyś testowałem ze dwa rodzaje takich makr, ale dałem sobie spokój po tym, jak zauważyłem, że przy "nestingu" ręcznym wychodzi mi mniejszy odpad materiału :)

Trurl - 28 Kwiecień 2013, 19:18

Posłuż się paletą Windows/Dockers/Transformation. Poznaj to narzędzie. Pozwoli Ci ono błyskawicznie rozmieścić dowolną liczbę elementów w zadanych miejscach. A o to Ci przecież chodzi... :-)
projekt_art_ - 28 Kwiecień 2013, 21:36

chyba nie o to chodzi,
Trurl - 30 Kwiecień 2013, 06:56

No to o co chodzi?
Podeślij plik z elementami, które chcesz rozmieścić. Będziemy wiedzieć, o czym mowa. :-)

gdas - 1 Maj 2013, 09:05

Witam
Koledze chodzi o program podobny jak stosują stolarze do rozkroju płyt meblowych, wpisują wymiary gotowych elementów , a program sam je rozmieszcza i układa z naniesionym już odstępem o grubość piły

projekt_art_ - 1 Maj 2013, 09:15

gdas napisał/a:
Witam
Koledze chodzi o program podobny jak stosują stolarze do rozkroju płyt meblowych, wpisują wymiary gotowych elementów , a program sam je rozmieszcza i układa z naniesionym już odstępem o grubość piły

Tak, mniej więcej o coś takiego chodzi, cos jak z tego linka https://www.youtube.com/watch?v=Oa147vOqPYg .Chyba niema opcji na jakiś darmowy coś mi się wydaje..

Trurl - 1 Maj 2013, 11:59

Projekt_art, dasz ten plik czy nie?