Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Czcionki CinzelDecorative i Marcellus polskie akcenty

Kali - 2 Maj 2013, 11:57
Temat postu: Czcionki CinzelDecorative i Marcellus polskie akcenty
Witam. Znalazłem w necie fajne czcionki CinzelDecorative i Marcellus. Te czcionki jak się je otworzy to mają polskie akcenty:Zażółć gęślą jaźń. Ale tych akcentów przez Corel Draw 9 już nie ma. Da się coś z tym zrobić. Proszę o podpowiedź.
bidon184 - 2 Maj 2013, 13:40

mysle że zła czcionka pobrana,albo corel9 nie radzi sobie z otf zainstaluj ttf
Bogumila M. - 2 Maj 2013, 16:23

Sprawdź język i kodowanie tekstu.
bidon184 - 2 Maj 2013, 18:34

oo,własnie nie pomyślałem o tym, :-) a tak wogle to witam Bogumiło :-)
Kali - 22 Maj 2013, 09:43

Dzięki za odpowiedź, kupiłem Corel X4 wersję komercyjną i gra muzyka.
Kali - 22 Maj 2013, 09:44

nie wiem co to jest i jak to sprawdzić kupiłem X4 i działa Dzięki
Bogumila M. - 22 Maj 2013, 17:35

W X4 to ustawia się automatycznie. Opisany wyżej problem będziesz miał z kolei jak zajdzie potrzeba napisania czegoś po francusku, włosku lub hiszpańsku.
bidon184 - 22 Maj 2013, 21:15

nie,nie ,tu chodzi o to że corel 9 nie czyta pewnych czcionek otf,ja juz napisałem w pewnym temacie co nalezy zrobić,ale zostałem zbesztany przez Tegrafi nie będe linków dawał,ogolnie chodzi o to że nalezt takie czionki zamienić na ttf
marak - 22 Maj 2013, 22:27

bidon184 napisał/a:
nie,nie ,tu chodzi o to że corel 9 nie czyta pewnych czcionek otf,ja juz napisałem w pewnym temacie co nalezy zrobić,ale zostałem zbesztany przez Tegrafi nie będe linków dawał,ogolnie chodzi o to że nalezt takie czionki zamienić na ttf

Tak, ale pod warunkiem, że program zamieniający czcionki, sam przeniesie polskie litery pod właściwe kody. Stare programy nie radzą sobie z nowym kodowaniem. Też to przeżyłem, gdyż używam względnie nowego Indesigna C3 czy Corela X4, ale Photoshopa 5,5. Dlatego pozmieniałem czcionki wstawiając polskie litery w 3 miejsca. Przykładowo małe "ś" mam pod kodami $8C, $152 i $15A. Teraz każdy program widzi polskie ogonki.

tegraf - 23 Maj 2013, 10:04

marak napisał/a:
Przykładowo małe "ś" mam pod kodami $8C, $152 i $15A

A co wcześniej było w tych miejscach?

Bogumila M. - 23 Maj 2013, 11:52

Mała litera ś ma kod unicode 015b, a na tablicy znaków kodowania środkowoeuropejskiego znajduje się pod kodem 9C, czyli 156. Można to sprawdzić wciskając lewy Alt i wybierając na klawiaturze numerycznej 0156. Co to za wartości, które podałeś, Marak?
bidon184 - 23 Maj 2013, 11:58

u mnie w programach do czcionek, elegancko przenosi

ps Bogumila M,zajżyj do skrzynki,niespodzianka czeka :lol:

marak - 23 Maj 2013, 12:04

tegraf napisał/a:
Przykładowo małe "ś" mam pod kodami $8C, $152 i $15A

A co wcześniej było w tych miejscach?

Ups. Tak naprawdę to nie pamiętam, ale próbuję odtworzyć. Pierwsze to pomyliłem się, to są kody dla dużego "Ś"
$8C czyli dziesiętnie 140 - to jest prawidłowy kod Ś dla .ttf. Gdy w Corelu wybierzemy z Menu Tekst / wstaw znak to ustawiając Ariale możemy zobaczyć, że ten zakres (chyba od 128 do 160) dla .otf jest niedostępny.
$15A (346) - to położenie Ś dla .otf
$152 (338) - normalnie jest tu takie połączone OE. W niektórych .otf, było tu jednak też przypisane Ś, więc wstawiłem do wszystkich które używam.

W .otf jest to o tyle bezboleśnie, że nie usuwa się pierwotnego znaku. W .ttf jeśli zamiast np. "A" chciałem mieć słonia, to w kratkę z "A" trzeba było narysować słonia i literę "A" już traciłem. W .otf rysuję słonia w dowolne puste miejsce i w tabeli przypisuję mu kod 65. Gdy chcę wrócić do "A" klikam w programie do czcionek na "A" i wpisuję, że to jest znów kod 65.

Bogumila M. - 23 Maj 2013, 14:16

Nasz ukochany Windows, a wcześniej DOS, korzysta z tak zwanej strony kodowej. Mimo, że od czasu DOSa minęło już kilka lat Microsoft nie zrezygnował z tego idiotycznego rozwiązania. Skutek jest taki, że na przykład Corel kompletnie sobie z kodowaniem nie radzi. To, co robisz to wymuszanie polskich znaków w czcionce nie mającej środkowoeuropejskiego kodowania. Niepotrzebnie. Wystarczy, że dorobisz polskie znaki jeśli ich czcionka nie posiada i dodasz kodowanie Windows 1250 Central European do właściwości czcionki. Corel nie będzie się burzył przy otwieraniu pliku, że nie ma czcionki xx CE, będzie ją prawidłowo widział i stosował.

Ach. Przy okazji podzielę się swoim odkryciem. Posiadacze Win 7 mam nadzieję, że je potwierdzą. Otóż oskarżyłam Corela o to, że podstawia polskie znaki, gdy tekst pisany jest czcionką bez polskich znaków. Okazuje się, że to zostało zaimplementowane do Windows i to Windows czyni. Widać to w Font Viewerze, który zamiast kwadracików wyświetla znaki podstawione z innej czcionki

marak - 23 Maj 2013, 21:18

Do Bogumiły.
Oczywiście, masz rację. Ale ja nie pisałem, że zrobiłem to ze względu na Corela. Mój problem wynikł z tego, że kupiłem swojego czasu super reklamowany, najlepszy w galaktyce system Windows Vista. I okazało się po przeinstalowaniu wszystkiego, że w Page Makerze nie ma polskich liter, a na stronie oficjalnej Adobe ukazała się informacja, że problem jest nierozwiązywalny i trzeba kupić InDesigna. Dlatego powstawiałem polskie ogonki, gdzie się dało i jeszcze przez 2 lata używałem PageMakera.

Bogumila M. - 23 Maj 2013, 21:34

Prawdopodobnie dawało się to obejść w prostszy sposób kodując czcionkę jako "symbol". Tak postąpiła w latach dziewięćdziesiątych jakaś firma wypuszczając cały zestaw czcionek PL. Sporo tego było i do dziś można na nich pracować. Oczywiście nie mają żadnych innych znaków poza polskimi, więc już po czesku nie da się nimi pisać.
restauro - 24 Maj 2013, 19:36

chezare napisał/a:
takie rozwiązanie jest

To są Bryndzowe haluszki .

Bogumila M. - 24 Maj 2013, 21:22

Nie byłoby Ci do śmiechu jak byś musiał napisać, że Helena Vondráčková śpiewała o Malovaným džbánku.
restauro - 25 Maj 2013, 08:55

Zawsze džbánek można kreslit .