Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Problem z kolorem

lamerson85 - 8 Maj 2013, 13:15
Temat postu: Problem z kolorem
Hej, mam problem z ustawieniem koloru. Ustawiłem sobie kolor CYAN w RGB z wartościami R0 G255 B255 i wszystko lalka na monitorze. Przy wydruku d**a. Drukarnia zażyczyła sobie kolory w CMYK'u. Załączam plik może ktoś ma jakiś patent na CYAN w CMYK'u.
tegraf - 8 Maj 2013, 13:56

lamerson85 napisał/a:
Drukarnia zażyczyła sobie kolory w CMYK'u

To akurat nie jest dziwne ani niezrozumiałe.

Kolor R0 G255 B255 jest poza zasięgiem cmyka. CYAN w cmyku, to cyan, po prostu.
Idiotyczna nazwa Cyjan podawana przez Corela na R0 G255 B255 to jakiś żart tłumacza.

Shame - 8 Maj 2013, 13:59

Ziom, serio? "Patent na Cyjan z CMYKU"? A wiesz co oznaczają te litery? C-yjan, M-agenta, Y-ellow, K-ey (czarny). Jak chcesz mieć cyjan, to robisz CMYK o wartościach 100,0,0,0.

Chyba trochę namieszałeś, bo podajesz nazwę koloru z PhotoPaint'a - "Cyjan" (tak wynika z wartości przez ciebie podanych). A jakie to ma wartości w CMYK'u? 80, 0, 24, 0. Ale jak będzie wyglądać w druku? To już inna para kaloszy - zależny od użytego profilu kolorów podczas eksportu pracy do PDF'a na przykład.

Edit - tak jak napisał wyżej ;-) "żart tłumacza" :mrgreen: bardzo mi się to podoba.

chezare - 9 Maj 2013, 00:07

Shame, Tegraf o kolorach wie więcej niż ja, Ty i połowa tego forum razem wzięta.
Mógłbym tak jak Ty zapytać się, serio przygotowujesz grafikę do drukarni w RGB? :-)
Jak ktoś wie jak wygląda farba pt. cyjan w drukarni to rzeczywiście może się lekko zdziwić kolorem, który w rgb ma taką nazwę. Na logikę to konwersja cyjanu z cmyk do rgb powinna też dać kolor o takiej nazwie.
Z tej czwórki CMYK, dwie pierwsze nazwy znaczą mniej więcej tyle, co kolor kwaśno-miętowy.
W Twoim przypadku nic nie zależy od profili kolorów, mało tego, większość drukarni nie lubi jak im się takie wynalazki dołącza do pdfa. Do drukarni powinno się dostarczyć grafikę odpowiednio spreparowaną, m.in. dzięki profilom kolorów a nie liczyć, że program nic po drodze nie popsuje, im mniej ma okazji żeby to zrobić, tym lepiej.
Jak Twój kolor ma wartość 68/0/32/0 to w takich proporcjach powinny zostać użyte farby w drukarni. Jak to będzie wyglądać w druku? W druku powinno wyglądać mniej więcej tak jak na monitorze. Przy jednym drobnym założeniu, że masz skalibrowany monitor i odpowiednio zorganizowane zarządzanie kolorami, którego zadaniem jest wyświetlenie na monitorze RGB kolorów tak żeby udawały te wydrukowane w CMYK.
Przepis na ten Twój kolor jest taki: należy wziąć wzornik kolorów, wybrać odpowiedni kolor i takie wartości CMYK ustawić w Corelu, albo zrobić to o czym napisałem wyżej.