Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Pomoc w Wektorowaniu

zajcewow - 11 Maj 2013, 10:36
Temat postu: Pomoc w Wektorowaniu
Witam
Chcę zakupić sobie kufel z własnym grawerunkiem lecz do tego potrzeba wektorowego przedstawienia projektu jaki ma być wygrawerowany. Jako że się na tym nie znam to proszę was o pomoc. Mam taką oto naszywkę

http://rlv.zcache.com/ten...f_8byvr_512.jpg

i chciałbym ją przerobić na wektorowy format by dało się ją wygrawerować na kuflu.

Z góry dziękuję za odzew
ps. Kufel to prezent urodzinowy :) więc zależy mi na czasie (urodziny 25.05.2013)

Pozdrawiam

bidon184 - 11 Maj 2013, 12:19

a czcionka to taka sama ma być??
zajcewow - 11 Maj 2013, 12:22

Nie musi być taka sama może być podobna. Dodałem nowy plik do pobrania co mi się udało w paint shop pro zrobić. Jak będę mógł to w pracy postaram się zaglądać na forum i podpowiadać
Dziękuję Pozdrawiam

s-p-i-n - 11 Maj 2013, 13:06

Proszę :)
Shame - 11 Maj 2013, 13:12

I moje - troszkę insze ;-)
zajcewow - 11 Maj 2013, 13:28

Dziękuje bardzo !! Jak tylko wrócę z pracy to zobaczę wasze prace. Chyba że znacie jakieś aplikację na telefon dzięki której odtworze taki format pliku ;-)
Pozdrawiam
Jak wszystko będzie ok to wyśle fotografie kufla i oczywiście wypije z niego wasze zdrowie :-)

bidon184 - 11 Maj 2013, 13:52

to moje jeszcze ciut innsze ale wszystkie mniej wiecej wyglądają tak(w pliku cdr9)

zajcewow - 11 Maj 2013, 15:05

cudownie :-) nie chce być nie w porzadku ale mała literowka oderint miast "odernit" ale wszystko inne na 6+ Dzięki że wstawiłeś na podglądzie. Umiliłes mi tym pracę :-) bo się doczekać rezultatów nie moglem.
bidon184 - 11 Maj 2013, 15:23

UPS :-P poprawione w pliku
zajcewow - 11 Maj 2013, 21:39

Właśnie wróciłem z pracy. I zachwycam się waszymi pracami. :)
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc !! Są na tym świecie jeszcze dobrzy ludzie :)

Pozdrawiam !
Jak obiecałem wyśle zdjęcie kufla kiedy ten przybędzie :)

Shame - 12 Maj 2013, 20:26

@zajcewow - tak przy okazji powiedz, czy to będzie grawer laserowy? Czy coś w rodzaju grawerki mechanicznej? Wiem, że to offtop, ale skoro już rozwiązanie jest to postanowiłem spytać: czy ktoś zna jakąś firmę, która robi grawer na ceramice, ale taki głęboki (frezarką?) na ok. 0,25 - 0,5mm z kolorowaniem? Bo dostałem kiedyś kubek typu Boss (taki zwyczajny, grubościenny) w czarnej emalii, na której był wycięty obraz, a następnie pomalowany (farba wypełnia zagłębienie) i najprawdopodobniej wypalony. No nie jestem w stanie takiej firmy odszukać w necie, bo wujek Google wyrzuca tylko grawer laserowy albo na metalu :-/ Więc jeśli ktoś zna firmę, która robi coś takiego wysyłkowo (lub niewysyłkowo, ale mieści się w Poznaniu), to niech da znać ;-)
takietam - 12 Maj 2013, 21:04

Shame, może to nie był wzór frezowany, tylko piaskowany?
bidon184 - 12 Maj 2013, 21:57

yyy,a to nie lepiej se powiedzieć---pomogliśmy --fajnie????bo rozwijanie tematu ,czemu ma słóżyć,bo nie kumam???chyba że do mnie pijecioe ,to ja odpowiadam,Będę dalej taką polityke prowadził żeby pomagać urzytkownikom
Shame - 12 Maj 2013, 22:37

@takietam - ziom, strzał w 10. Nie znam się na takich technikach i nie przyszło mi do głowy, że to może być tak robione. Od razu znalazłem jakieś firmy, które to robią :poklon Dziękuję. Ale druga część mojego pytania pozostaje w mocy ;-) Czy ma ktoś godną polecenia firmę, która się tym para i w której można za przyzwoitą cenę zamówić małe ilości (1-5 szt.), tylko koniecznie z opcją barwienia :?:

@bidon - mistrzu, błagam po raz kolejny - zainstaluj sobie moduł sprawdzania pisowni, bo oczy łzawią jak się patrzy na ten gwałt na ojczystym języku. "uRZytkownikom"...

restauro - 13 Maj 2013, 11:21

Wydaje mi się że kufel nie powinien być grawerowany.Podczas produkcji należy wycisnąć motyw stemplem . Po wysuszeniu ceramikę pokrywa się kolorem i polewą którą się wypala. Dlatego musisz poszukać ceramika ,nie grawera.
Cysorz - 13 Maj 2013, 16:14

bidon184 napisał/a:
yyy,a to nie lepiej se powiedzieć---pomogliśmy --fajnie????bo rozwijanie tematu ,czemu ma słóżyć,bo nie kumam???chyba że do mnie pijecioe ,to ja odpowiadam,Będę dalej taką polityke prowadził żeby pomagać urzytkownikom

Odpowiedzi w takim topicu pozwalają uniknąć bałaganu, zresztą nie rozumiem dlaczego taka dyskusja miałaby odbywać się w innym wątku?
Nie dla wszystkich celem przebywania na tym forum jest jak największa liczba cyferek przy "pomógł"...

bidon184 - 13 Maj 2013, 16:55

Powinienem pominąć te niecną zaczepke milczeniem,ale jesli sugerujesz że jestem na tym forum dla "pomógł",to się grubo mylisz,gdyby tak było to wielu użytkowników odchodziło by z kwitkiem pisząc do mnie na PW lub na Poczte,zdziwił byś sie jak wielu,kompletnie nieudany strzał w kierunku mojej osoby :lol:
Cysorz - 13 Maj 2013, 19:30

bidon184 napisał/a:

bidon184 napisał/a:
Powinienem pominąć te niecną zaczepke milczeniem,ale jesli sugerujesz że jestem na tym forum dla "pomógł",to się grubo mylisz,gdyby tak było to wielu użytkowników odchodziło by z kwitkiem pisząc do mnie na PW lub na Poczte,zdziwił byś sie jak wielu,kompletnie nieudany strzał w kierunku mojej osoby :lol:

Wytłumaczyłem już wcześniej - jeżeli nie zrozumiałeś, poproś kogoś by Ci to wyjaśnił.
Zanim zaczniesz rzucać podejrzenia (zacząłeś pierwszy) to pisz przynajmniej tak, by nie kaleczyć tak potwornie języka ojczystego. Dla ułatwienia: skoro nie masz słownika lub nie potrafisz z niego skorzystać, to pomogę - masz zaznaczone to co powinieneś poprawić wypowiadając się na publicznym forum. Chyba że celowo to robisz, by zwracać na swoje "posty" uwagę. W takim razie ciesz się, że nie jestem moderatorem...

zajcewow - 16 Maj 2013, 15:06

Dzięki raz jeszcze za pomoc :) oto rezultat:

Uploaded with ImageShack.us

zdrowie Panowie

bidon184 - 16 Maj 2013, 15:22

zajebioza :-D Wyszło elegancko :-D
restauro - 16 Maj 2013, 16:22

A to szklany kufel . Można zamiast grawerować nałożyć warstwę światłoczułą (np do robienia płytek elektronicznych ) i wytrawić roztworem kwasu fluorowodorowego zagęszczonego metylocelulozą .