Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wyrównanie tekstu ..cyfr w linijce

Martatta - 13 Maj 2013, 12:30
Temat postu: Wyrównanie tekstu ..cyfr w linijce
Jakich powinnam uzyć narzedzi do wyrówania tekstu i cyfr. jestem na etapie projektowania kary drinków. Wypisujac kazdy drink w innej linijce i wpisujac obok niego cenę za cholere nie mogę ustawić aby to wszystko było równe. czy wie ktoś za pomoca jakich narzedzi to mogę wyrównać.???
yano57 - 13 Maj 2013, 12:39

Jest chyba kilka sposobów. Ale najprościej jest odpowiednio ustawić prowadnice i użyć narzędzia „Przeciągnij do prowadnic”. Ja często w takich wypadkach posługuję się odpowiednio ustawionym „skokiem podsuwania”. Tekst kopiuję kilka razy o wartość ustawioną w skoku podsuwania i tylko zmieniam jego edycję.
Martatta - 13 Maj 2013, 13:01

Zaznaczam tekst i mam problem z wyrownaniem tekstu. czy mozesz napisac mi krok po kroku jak to zrobic?
yano57 - 13 Maj 2013, 13:07

Masz może skype. pokazałbym udostępniając ekran.
Martatta - 13 Maj 2013, 13:10

nie mam
yano57 - 13 Maj 2013, 13:16

Klikajac myszką na krawędzi obszaru roboczego ściągasz prowadnice. Można je dowolnie ustawiać i pod dowolnym kątem. Ustawiasz je więc tam gdzie są Ci potrzebne. Tworzysz linijki i tabelki gdzie ma być wpisany tekst. Następnie w innym miejscu piszesz to co Ci potrzebne. Nazwę wina, cenę itp. Oczywiście nie ciągiem. Nazwa jako tekst oddzielny cena tez itp. (piszesz wszystkie nazwy, ceny ...)Przeciągając tak napisany teks w okolicę wybranych prowadnic on sam niejako przykleja się do wskazanego miejsca. Oczywiście wcześniej pisząc określasz rodzaj i rozmiar czcionki. Inaczej tego wytłumaczyć nie potrafię.
bidon184 - 13 Maj 2013, 13:17

a czemu nie skożystasz np z tego,zaznacz tekst i cyfryw linijce i Rozmieść-wyrównanie i rozkład- i np wyrównaj do góry??
Martatta - 13 Maj 2013, 13:37

podsyłam zapis w jpg....... moze teraz ktos mi sprobuje to wytłumaczyc:)
yano57 - 13 Maj 2013, 13:47

Przecież ten tekst jest wyrównany (jest w jednej linii). Jeśli chodzi Ci o odległości pomiędzy tekstem (nazwa od ceny) to to się robi spacją.
Martatta - 13 Maj 2013, 13:50

ja wyrownam spacja to i tak jest nierowno...
bidon184 - 13 Maj 2013, 14:03

aaa o taki patent chodzi,no to tak ustawiasz w jakim miejscu ma być pierwsza cena ,następnie Widok-prowadnice wyrównania,i chwytasz następne ceny i prowadnice bedą wskazywać ci miejsce upuszczenia ceny,najlepiej moim zadaniem upuszczać gdy prowadnica będzie wskazywać srodek napisu i jednoczesnie prowadnice pionowe bedą rowno z ceną pierwszą
yano57 - 13 Maj 2013, 14:09

To nie pisz jednym ciągiem bo tak tekst się zawsze sypie tylko weź ściągnij te prowadnice i będziesz mogła równo pisać.
Robiąc prowadnice za każdym razem jak będziesz pisać kartę teks będziesz bez problemu umieszczać w tym samym miejscu.

Martatta - 13 Maj 2013, 14:34

Dobrze, dziękuje wszystkim za wskazówki...... wiec zabieram sie do pracy;)
Cysorz - 13 Maj 2013, 16:21

yano57 napisał/a:
Przecież ten tekst jest wyrównany (jest w jednej linii). Jeśli chodzi Ci o odległości pomiędzy tekstem (nazwa od ceny) to to się robi spacją.

Nigdy w życiu!!! :D
Od tego służą tabulatory.

Bogumila M. - 14 Maj 2013, 00:05

Przekształć ten tekst w tekst akapitowy i korzystaj z tabulatorów, jak radzi Malutki. Tak jest najprościej. W przeciwnym razie gdy zajdzie potrzeba zmienić czcionkę lub coś poprawić wszystko się rozjedzie.

Po przekształceniu w tekst akapitowy zaznacz cały tekst, zlikwiduj wszystkie tabulatory jakie pojawią się na belce (chwytaj myszką i wyciągnij poza belkę) ustaw tabulator dziesiętny z prawej (żeby wyrównywał do przecinka oddzielającego złote od groszy, to takie ┴ z kropką). Rodzaj tabulatora wybierzesz klikając w symbol └ (domyślny tabulator wyrównujący do lewej) znajdujący się obok wskaźnika po lewej u góry w miejscu łączenia linijki pionowej z poziomą (linijki pojawią się w trybie edycji tekstu).

Martatta - 14 Maj 2013, 12:30

Rzeczywiscie nie jest to proste...... jak zaznaczyc ten tekst??
gonia - 14 Maj 2013, 12:57

Jeżeli chcesz zaznaczyć cały tekst, to wystarczy postawić kursor w dowolnym miejscu (oczywiście w dowolnym miejscu tekstu:)) i wcisnąć jednocześnie przyciski ctrl i a
Martatta - 14 Maj 2013, 13:41

czy jest ktos w stanie mi pomoc ? czy nie wchodzi to w gre tutaj
bidon184 - 14 Maj 2013, 13:54

no ale,przeciez podawane są sposoby,jeszcze jakiś,no to np zrob sobie tabele,wpisz co tam chcesz a potem usun tabele,napewno będzie równo
Bogumila M. - 14 Maj 2013, 15:57

Jeśli ten tekst już masz napisany, to przekształcisz go w akapitowy (po wskazaniu go wskaźnikiem) wybierając z menu Tekst polecenie Przekształć w tekst akapitowy. Potem postępujesz już z tekstem dokładnie tak samo jak w dowolnym edytorze tekstu - zaznaczasz za pomocą myszki, względnie ustawiasz kursor w miejscu początku zaznaczenia, wciskasz Shift i tak długo trzymasz odpowiednią strzałkę, aż zaznaczysz co chcesz.

Trudno pomagać jeśli nie wiadomo z czym konkretnie masz problem. Zwłaszcza, że pomysł by wyrównywać tekst za pomocą prowadnic można uznać za niezbyt mądry żart. Tekst ozdobny służy tylko do tworzenia ozdobnych napisów i nie nadaje się do dalszej "obróbki" — nie działają w nim kody sterujące takie jak tabulator.

bidon184 - 14 Maj 2013, 16:13

A czemu sądzisz że gdy zaznaczysz opcje prowadnice wyrównujące :-) to tekstu nie da się wyrównać :-) ja tam to sprawdzałem na x6 i to dość sprawnie idzie,oczywiscie chodzi o tekst plus cena w jednej linijce,następnie ceny są ustawiane wzgledem pierwszej ceny i tylko patrzymy na prowadnice wurównawczą względem tekstu,hym,mi to szło bardzo sprawnie powiem szczeże :-D

PS,tak teraz kumam że moze ci chodzic o taki patent żeby nie zmieniac na krzywe,no to faktycznie masz racje

Bogumila M. - 14 Maj 2013, 17:16

Ceny i oferta mają to do siebie, że lubią się zmieniać. Jak sobie wyobrażasz jakiekolwiek modyfikacje? Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się grabiami drapać w plecy. Utrudnianie sobie pracy to przecież żaden grzech.
bidon184 - 14 Maj 2013, 18:47

ja to sobie tak wyobrażam Bogusiu,ze do mielenia tekstu jest Word,lub jakikolwiek darmowy program,doa jesli chodzi o corela to z góry zakladam że chodzi o wektor,i dla mnie problem koleżanki ktora założyła temat jest nijaki,Corel to jest wektora nie Menu restauracji,ja wiem że corel chwali sie obslugą tekstu ,ale to jest pic na wode ,to jest dodatek do tego programu,troche kreatywności w posługiwaniu się programami(oczywiście do ciebie nic nie mam Bogusiu ale szlak mnie trafia jak ktos chce obcęgami wbijać gożdzia)
Bogumila M. - 14 Maj 2013, 18:56

Nie przesadzaj. Czcionki to też poniekąd wektory (chyba nie twierdzisz, że bitmapy). Corel jak najbardziej nadaje się do tworzenia pięknych menu okraszonych zdjęciami i rysunkami. Tyle, że tekst musi być w formie tekstu akapitowego. Tekstem ozdobnym można napisać nazwę knajpy i ewentualnie pięknie wystylizować spis trunków.

Tyle, że do programu jest dołączona pomoc. A pytanie jak zaznaczyć tekst należy do kategorii dziwnych.

bidon184 - 14 Maj 2013, 19:48

ja ,powiem tak,ja bym wżyciu nie robił menu w corelu,w sensie nazwy i ceny,dla mnie to kompletne nieporozumienie,ale oczywiscie mozna,nie zaprzeczam,a jesli chodzi o temat ,ktory przypadkowo rozwinęłąs czy czcionki to bitmnapy to ja z chęcią podyskutuje,bo to tak nie do kończ\ jest że to wektory,ale to temat na dyskusje chyba nie na tym forum, bo zaraz jak dam przykłady napadną mnie że robie piractwo ,ale moge dać nijaki temat,powiedzmy robie litere W lub ją wektoryzuje lub ją digitalizuje,i tera ładuje ją do obojętnie jakiego programu do fontów,zobaczmy coi się dzieje ,te nasze W zostaje zrasteryzowane!!!czyli czcionka zostaje wektorem dopiero po zamianie na krzywe w np corelu,przed tym zadaniem jest plikiem bitmapowym,i dalej idąc tym tropem ,dowiemy się że jesli chcemy zrobić litere i zapisać ją do TTF to musi być ona minimalnie o wymioarach przednich minimum 500p ikseli,czyli na upartego mozna powiedzieć że jest to bitmapa,BMP a nie Wektor
Bogumila M. - 14 Maj 2013, 20:22

Czcionki to wektory. Wiesz o tym doskonale, bo korzystasz z programów do tworzenia czcionek. A skoro korzystasz, to wiesz doskonale, że to nie obrazki.

Moja culpa. Niejasno się wyraziłam. Nie chodzi o tworzenie menu, ale o napis "menu" lub "Spis trunków, alkoholi, win i wódek". Taki napis oczywiście jako tekst ozdobny. Natomiast samo menu, spis potraw, napojów etc. z cenami jako tekst akapitowy. Można się pobawić i każdą stronę w zależności od zawartości zilustrować w tle obrazkiem a to schabowego z kapustą, a to wina i kieliszka, a to wódki i szklanki...

bidon184 - 14 Maj 2013, 20:30

hym,pewnie że wiem,ale nie o to mi chodziło,nieważne zapomnijmy o temacie,aczkolwiekj szkoda 8-)
Bogumila M. - 14 Maj 2013, 21:05

Czego szkoda? Chcesz koniecznie dowieść, że czarne jest białe, to załóż osobny wątek. Wytłumaczysz w nim dlaczego jednym kliknięciem da się zmienić kolor tekstu napisanego w dowolnym edytorze, a nie da się zmienić koloru tekstu na obrazku.
marak - 14 Maj 2013, 21:08

Bogumiło, niekoniecznie akapitowym.
Często robię coś podobnego do menu, czy cennika. Trzy kolumny, dużo wierszy, kilka stron.
Gdy robiłem to tekstem akapitowym corel 9, 11, X4 mniej więcej od trzeciej strony: a) chodził jak muł, b) wysypywał się co 4 minuty.
Dlatego robię to tekstem ozdobnym, przy czym każda kolumna jest oddzielnym tekstem.
Wadą oczywiście jest to, że jak jakaś pozycja wylatuje muszę pamiętać, że w każdej kolumnie muszę usunąć ten sam wiersz. Zaletą: o wiele szybsze działanie i żadnych problemów z wyrównywaniem kolumn.

bidon184 - 14 Maj 2013, 22:13

Bogumila M. napisał/a:
Czego szkoda? Chcesz koniecznie dowieść, że czarne jest białe, to załóż osobny wątek..

bez sensu żebym coś takiego założył,i tak na tym forum było by to pominięte(szacun dla marak)

Bogumila M. - 14 Maj 2013, 23:29

marak napisał/a:
Gdy robiłem to tekstem akapitowym corel 9, 11, X4 mniej więcej od trzeciej strony: a) chodził jak muł, b) wysypywał się co 4 minuty.

Owszem, gdy Corelowi zapodać dużo tekstu, to włącza się funkcja spowalniająca. W dziewiątce uwielbiałam dawać mu coś do wyszukiwania i zamiany. Robiliśmy zakłady kto szybciej — kolega ręcznie czy Corel "automatycznie". Co ciekawe przyspieszał po wciśnięciu klawisza Tab. Gdy to odkryłam kolega już nie miał szans. Ale (komputer) nie zwalniał widocznie przy edycji lub formatowaniu tekstu.

Sądzę więc, że przesadzasz. Jeśli tekst rozmieszczony na trzech stronach spowalniał i wywracał program, to ewidentnie brakowało mu pamięci. Gdy padła mi pamięć, to przesunięcie (dość sporej bitmapy) z miejsca na miejsce potrafiło trwać dobrych kilkanaście sekund.

Poza tym nie prowokuj, bo zaraz pojawią się ci, co muszą dać odpór, z zapewnieniami, że "u mnie wszystko działa", a winny jesteś Ty, bo widocznie wpisując tekst naciskałeś klawisze w niewłaściwej kolejności. Sądzę, że powinien zostać utworzony i przypięty dział "Koledzy i koleżanki, którym zawsze wszystko działa i nigdy nic się nie wiesza".

Roberto - 16 Maj 2013, 07:46

Przez całe lata pracuję jeżeli to tylko możliwe na tekście ozdobnym, trzeba tylko dobrze zorganizować sobie pracę, podzielić dokument na kawałki i wszystko bedzie trzymać się kupy.
Metoda z kolumnami w przypadku menu (marak) jest chyba najlepsza.

tegraf - 16 Maj 2013, 08:10

Tak trochę poza tematem:
1. "Ostro-kwaśna" bez spacji przed i po dywizem.
2. Nie skleja się wartości liczbowej z symbolem wartości, czyli 250 g (nie 250g). Wyjątkiem jest %.
3. Wartości dziesiętne oddziela się przecinkiem (nie kropką), a już na pewno jednolicie w całej publikacji.
4. Czy "7,00" oznacza cenę w złotówkach, czy w euro?
5. Poszczególne pozycje w menu wystarczy numerować kolejno 1, 2, 3 (nie 1.1, 1.2, 1.3).
6. Pozycja "1.6": podwójna spacja po "rybna".

To tak trochę na marginesie. Takie zboczenie zawodowe.

Bogumila M. - 16 Maj 2013, 11:54

Roberto napisał/a:
Metoda z kolumnami w przypadku menu (marak) jest chyba najlepsza.

No to teraz zmień czcionkę na Times New Roman, powiększ ją o jeden punkt, wyłącz kursywę i popraw zgodnie z zaleceniami. Oraz powpisuj różne ceny zawierające wiele jedynek i — dla odmiany — innych cyfr. Przy tekście akapitowym taka operacja trwa od 12,7 do 24,3 s. Ile to zajmie w przypadku najlepszej metody z kolumnami?

Bidon! Czcionki to wektory! Dlatego są gładkie nawet wtedy, gdy maja dwa metry wysokości.

bidon184 - 16 Maj 2013, 12:07

to że robione są jako wektor to wiadomo,ale ja bardziej jestem ciekaw co się dzieje z takim elementem po zapisaniu do np ttf??bo jesli faktycznie to wektor to dlaczego narżedzia do tekstu nie mają zastosowania do obiektów wektorowych,i drugie pytanie skoro to wektor to czemu nie mozna wstawić w ściezke tekstową wektoru??tylko automatycznie taki obiekt staje się bitmapą?skoro to wektory to powinno być obojętne co wstawiam,ale to tylko takie moje przemyślenia
Bogumila M. - 16 Maj 2013, 12:35

Ach, teraz już rozumiem o co Ci chodzi. Problem bierze się stąd, że w swoich przemyśleniach nie wziąłeś pod uwagę jednej szczególnej cechy czcionki. Otóż ona ma zaszyte informacje o odstępach pomiędzy poszczególnymi znakami i położeniu ich. Dlatego apostrof jest u góry, a nie na dole, a przecinek odwrotnie. Dzięki temu możesz pisać, a znaki układają się obok siebie, nie zachodzą na siebie i nie pływają góra-dół.

Tekst jest traktowany przez programy graficzne jako blok, zbiór wektorów mających określone właściwości. Nawet gdy wstawisz osobno pojedyncze znaki, to one nadal zawierają informacje o odstępach i położeniu. Dlatego pojedyncze znaki nie zawsze dają się wyrównać w pionie i poziomie. Dopiero przekształcenie w krzywe zdejmuje ze znaku te informacje.

bidon184 - 16 Maj 2013, 15:35

nie no oki,wszystko się zgadza,ale weżmy inaczej, swf tez jest plikiem zakodowanym,wszystko co w tym pliku ma okreslone miejsce,mimo to jesli wstawimy lub podmienimy obrazy wektorowe ,zawsze to bedą obrazy wektorowe,nie zamieni nam magicznie na bitmape,bitmapa będą w tedy kiedy opuplikujemy,ale w sameym pliku to jest wektor,więc ja sie sklaniam ku temu ze czcionka to taki sam myk jak swf,sama w sobie nie jest wektorem,wektorem staje się dopiero po edycji,ale może idę złym tropem :roll:
Bogumila M. - 16 Maj 2013, 16:03

Idziesz złym tropem.
marak - 16 Maj 2013, 22:32

Bidon, odnośnie czcionek Bogumiła ma 110% racji. Trochę bawiłem się w tworzenie czcionek.
W windowsie zostało jeszcze kilka czcionek bitmapowych np MS Sans serif, lecz to już chyba końcówka ich istnienia. Począwszy od bitstreamów i TTF-ów to już wszystko czyste wektory.
Tworząc czcionki rysujesz ją odcinkami lub krzywymi Beziera. Potem chyba najtrudniejsze to zwymiarować pary kerningowe, żeby napisy dobrze wyglądały.
Natomiast gdy coś piszesz, to na ekranie widzisz w zasadzie klon czcionki. Oryginalny zapis wektorowy danego glifa znajduje się w tablicy czcionki, po to by pisząc 200 razy literę "A" w pamięci znajdował się tylko jeden obraz glifu, a nie 200 razy to samo.
Tegraf, czy jesteś pewny, że ostro-kwaśny pisze się z kreską jak słodko-kwaśny, a nie łącznie jak np. lekkokwaśny. Pytam bez podtekstów. W żadnym słowniku nie znalazłem wyjaśnienia tego konkretnego słowa.

tegraf - 17 Maj 2013, 06:57

marak napisał/a:
Tegraf, czy jesteś pewny, że ostro-kwaśny pisze się z kreską jak słodko-kwaśny, a nie łącznie jak np. lekkokwaśny. Pytam bez podtekstów. W żadnym słowniku nie znalazłem wyjaśnienia tego konkretnego słowa.

Przykład źle podany. Nie "lekkokwaśny", a "lekko kwaśny".

"Lekkokwaśny" (w sensie: mało kwaśny) to wyrażenie złożone z przysłówka (mało, lekko) i przymiotnika (kwaśny) określanego przez ten przysłówek - pisze się oddzielnie (np. daleko idący, dziko rosnący, jednakowo brzmiący).

Wracając do "ostrego":
Jeżeli przymiotnik określa jedną cechę, np. trawiastozielony (zielony jak trawa), wielobarwny (łączący w sobie wiele barw)- to piszemy łącznie.

Jeżeli zaś opisujemy kilka współistniejących cech - to piszemy z dywizem (np. biało-czerwony czyli i biały i czerwony, metalowo-drewniany czyli i metalowy i drewniany).

Czyli: jeżeli zupa ma smak słony z posmakiem gorzkim - to jest słonogorzka. Jeżeli wyczuwalne są oba smaki oddzielnie - to słono-gorzka.

Jeżeli "ostry" to smak (inny niż słodki, gorzki, kwaśny), a w zupie wyczuwa się oba smaki (i ostry i kwaśny) to piszemy z dywizem: ostro-kwaśny.

Jeżeli zaś "ostry" to nie jest określenie smaku, to sytuacja się komplikuje. Jeżeli potraktujemy wyrażenie "ostry" tak jak wyrażenie "mocny" to powinno być "ostro kwaśny".

Chyba :-)

Martatta - 17 Maj 2013, 07:48

Witam serdecznie wszystkim,
Powiem tak , dałam radę...walczyłam ciężko.
Miłego dnia....

chezare - 19 Maj 2013, 09:19

Tekst do obiektu wektorowego lub innego tekstu można wyrównać do góry, dołu i do prawej strony.