Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z cieniem wokoło rysunku

BaLoOn1 - 14 Maj 2013, 11:01
Temat postu: Problem z cieniem wokoło rysunku
Witam !

Proszę Was o pomoc mianowice chodzi mi o to że po nałożeniu cienia na dany obiekt i zapisaniu go do pliku pdf robi się cos dziwnego z konturem na innym obiekcie. Doszedłem do wniosku że jest to granica cienia no ale nie umiem usunąć tego problemu. Proszę Was o radę i góry dziękuje

Pozdrawiam:)

bidon184 - 14 Maj 2013, 11:16

tu coś na końcu artykułu pisze o cieniach w pdf http://www.globartprint.p...-DWUSTRONNE.pdf
alghaba - 14 Maj 2013, 11:49

Pracuję w drukarni i prace z cieniami i rastrami w Corelu to częsty problem. Z doświadczenia wiem, że po zapisaniu do pdf takiego pliku, inny obiekt ma straszną pikselozę. Najlepszy sposób to ten opisany w linku powyżej (sama tak poprawiam prace po innych grafikach, bo jest pewny i skuteczny) lub robimy tła, cienie i esy-floresy w photoshopie i przenosimy tifka do Corela gdzie dokładamy teksty i wszelkie wektory. Wtedy tło, gradienty i cienie będą zawsze wyglądały dobrze a tekst będzie jak żyleta.
I najważniejsza sprawa, którą powtarzam uparcie: Corel jest świetny do grafiki wektorowej ale nie do bitmap.

BaLoOn1 - 14 Maj 2013, 12:37

Dzięki za dobre rady :) po przeczytaniu pliku który podesłał bidon184 nie pamietam jak się spłasczało elementy razem z tłem lub stosowało overlay. Posiadam wersje x5

Pozdrawiam

alghaba - 14 Maj 2013, 12:43

W zakładce "mapy bitowe" wybierz "przekształć w mapę bitową" i potem sobie wybierz rozdzielczość jaką tam potrzebujesz (jeśli do druku to 300) i tryb kolorów (druk - CMYK, skala szarości, internet - RGB.
alghaba - 14 Maj 2013, 12:44

Tylko nie przekształcaj tekstów ani wektorów, bo je program zrastruje :)
bidon184 - 14 Maj 2013, 13:10

niom,a jesli chodzi o ten overalay ,to to jest taka nakładka,z cieniem to robisz tak,dajesz se cień na obiekt,następnie Rozmiesc-rozłącz grupe cienia,klikasz na cień,następnie wybierasz przezroczystośc,u góry pod paskiem menu z lewej strony pojawi ci sie deseń z mapy bitowej,rozwijasz liste i zmieniasz na standartowe,obok zmień na normalny lub mnożenie,i tym suwakiem z prawqej strony regulujesz cień(overlay,bo to już nie będzie cień)