Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Połączenie dwóch obiektów

misianiolek87 - 20 Maj 2013, 16:17
Temat postu: Połączenie dwóch obiektów
Czy da się z dwóch obiektów stworzonych z krzywych zrobić złączone obiekty tylko w wybranym miejscu, żeby fragment krzywej był wspólny.
Wiem ,że są różne opcje łączenia w corelu, próbowałam ich ,ale zawsze cośmi źle wychodzi.
Plik w załączniku

s-p-i-n - 20 Maj 2013, 16:36

a usunac jedenj nie mozewsz skoro sie nakladaja?
misianiolek87 - 20 Maj 2013, 16:55

Tak można ,myślałam ,że może są jakieś inne sposoby.
s-p-i-n - 20 Maj 2013, 16:58

ale po co maja sie nakladac takie same obiekty? lepiej pozbyc sie "smieci"
Cysorz - 20 Maj 2013, 16:59

Jeżeli są to dwa obiekty, to zawsze będą dwie krzywe - inaczej być nie może. Nie całkiem wiem, co chcesz uzyskać: czy jedną (trzecią) krzywą taką samą czy też takie same dwie krzywe? W każdym razie możesz w jednym obiekcie "wyciągnąć" węzły w obszar drugiego i tym drugim go przyciąć - powinny być wtedy jednakowe (pomijam właściwości obrysu). Jeżeli chodzi jednak o coś innego, to napisz trochę więcej bo nie wiem, czy dobrą drogą zmierzam ;)
roland - 20 Maj 2013, 17:01

Chodzi Ci o coś takiego?

Rozwijasz narzędzie Kadrowanie i wybierasz Usuwanie segmentów wirtualnych. Klikasz fragment konturu który ma zostać usunięty

misianiolek87 - 20 Maj 2013, 18:02

Po prostu narysowałam te krzywe i są nie równe znaczy nie nachodzą na siebie ,ale z waszą pomocą jest oki zrobiłam :)

Ale mam drugi problem mam rączkę wiewiórki (w załączniku) i chciałabym ,aby tak jakby dłoń była biała. Czy muszę narysować drugą dłoń równo z tą i wypełnić białym czy jest jakiś inny sposób :-)

bidon184 - 20 Maj 2013, 18:10

ja bym to przedzielił belką i użył narzędzia inteligentne wypełnianie
Cysorz - 20 Maj 2013, 18:34

Teoretycznie można to wypełnić gradientem z procentowym wypełnieniem i przesuniętym "środkiem ciężkości", jednak jeżeli chcesz mieć oddzielny obiekt to narysuj JAKIKOLWIEK kształt który będzie w miejscu krawędzi "rękawiczki" miał wspólną część i zastosuj "część wspólna" z menu "kształty".
misianiolek87 - 20 Maj 2013, 18:48

Super dziękuje udało się :-)