Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z kołem

wlodar81 - 27 Maj 2013, 09:46
Temat postu: problem z kołem
Witam , mam mały problem. Chciałbym zrobić okręg którego kontur jest przerywany. Chodzi o podział liczbowy. Chciałbym żeby jeden okręg miał jakby 48 szt przerywań, drugi 44, trzeci 36, czwarty 32szt. Proszę o pomoc z rozwiązaniem problemu. Nie pomaga zmiana w piórze konturu w edycji stylu. W załączniku przesyłam rysunek poglądowy.
Pozdrawiam serdecznie

marak - 27 Maj 2013, 09:58

Uzupełnij temat o informację na temat długości kresek w okręgu. Na Twoim rysunku 2 wewnętrzne okręgi mają mniej więcej kreski i przerwy równe. Natomiast dwa zewnętrzne okręgi mają przerwy znacznie większe niż kreski. Czy to ma znaczenie?
s-p-i-n - 27 Maj 2013, 10:05

Chyba tylko i wylacznie transformacja>obrót (Alt+F8) łuku wchodzi w grę by uzyskać to w porządanej ilości.
gonia - 27 Maj 2013, 11:25

Można zastosować dosyć chałupniczą metodę, tzn. narysować okręg i za pomocą dowolnego fontu wpisać myślnik skopiować odpowiednią ilość razy i dopasować tekst do ścieżki w Twoim przypadku do okręgu i masz coś takiego jak w załączniku,
pozdrawiam :-)

restauro - 27 Maj 2013, 11:26

Sprawdz to rozwiązanie
roland - 27 Maj 2013, 14:59

Sposób rozwiązania tego problemu przy pomocy metamorfozy.

The Camtasia Studio video content presented here requires JavaScript to be enabled and the latest version of the Adobe Flash Player. If you are using a browser with JavaScript disabled please enable it now. Otherwise, please update your version of the free Adobe Flash Player by downloading here.

bidon184 - 27 Maj 2013, 15:28

WOW :lol: Rewelka tutek :poklon
wlodar81 - 28 Maj 2013, 10:20

Witam, rewelacyjny tutorial, bardzo dziękuje, pomógł. Pozdrawiam