Corel FORUM
Forum u¿ytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjêæ cyfrowych

Hyde Park - Z³ota spirala

F-G³owy - 29 Maj 2013, 02:44
Temat postu: Z³ota spirala
Z³ota spirala. Kto¶ wie co to za wymys³ i na co to komu potrzebne?

https://www.google.pl/sea...img.oAhcWxp8iX4

O "zasadzie z³otego podzia³u" wiem. Ale ta spirala to jakie ma niby zastosowanie? Kto¶ siê spotka³?

Shame - 29 Maj 2013, 13:31

To jest szczególny przypadek spirali logarytmicznej.

W Corelu jak pewnie wiesz, jest opcja rysowania takiej spirali (czy raczej jej przybli¿enia).

A na co to komu? No có¿, wydaje siê, ¿e matematycy s± z niej do¶æ zadowoleni, gdy¿ to jeden z nielicznych bezpo¶rednich zwi±zków nauk teoretycznych i natury, gdy¿ w przyrodzie ta spirala wystêpuje do¶æ czêsto - spiralne muszle zwierz±t morskich, zwiniête li¶cie itp. a prócz tego wystêpuje czêsto w zagadnieniach dotycz±cych fraktali. Czasem wykorzystywana przy kompozycjach wizualnych, ale to raczej nie co¶, czym nale¿a³oby zaprz±taæ sobie g³owê ;-)

F-G³owy - 29 Maj 2013, 15:32

Cytat:
To jest szczególny przypadek spirali logarytmicznej.

Shame, a co w niej takiego szczególnego jest?

Cytat:
Czasem wykorzystywana przy kompozycjach wizualnych

I w³a¶nie o to mi chodzi.

gogman - 29 Maj 2013, 15:55

Spirala wykorzystana jako kompozycja przy projektowaniu sygnetu w logo

Shame - 29 Maj 2013, 23:17

F-G³owy napisa³/a:
Shame, a co w niej takiego szczególnego jest?

Wed³ug mnie nic, ale jest szczególny ze wzglêdów matematycznych (tak jak kwadrat jest szczególnym przypadkiem prostok±ta), w które nie bêdê siê wdawa³ bo s± nieistotne i ma³o zrozumia³e.

Gogman jak zwykle rz±dzi w kwestii logotypów no i masz - sygnet w oparciu o spiralê logarytmiczn±. Moim zdaniem, jak to mówi± Anglosasi "long shot" czyli zbyt "daleki strza³" - przekombinowane i niezrozumiale, zbyt abstrakcyjne i chaotyczne. Nawet jak patrzê na lew± czê¶æ gdzie to jest wyja¶nione, to nie jestem w stanie tego ogarn±æ :-P

Co do samej kompozycji, to chodzi raczej o u³o¿enie obiektów w kadrze. Ma to zwi±zek z mechanizmem percepcji wzrokowej i innymi niezwykle m±drze brzmi±cymi okre¶leniami, a sprowadza siê do tego, ¿e cz³owiek naturalnie jest przystosowany przez i do Przyrody, a ta zakodowa³a w ludziach tê spiralê, z³oty podzia³ itd., które cz³owiek rozpoznaje pod¶wiadomie i podobaj± mu siê, nawet je¶li nie s³ysza³ tych definicji. Podobnie jest z uwielbieniem symetrii - np. ludzie s± uznawani za bardzo atrakcyjnych, je¶li ich twarze s± maksymalnie symetryczne (to dowiedzione naukowo). Te wszystkie "z³ote" regu³y to tylko matematyczny opis tych instynktownie znanych praw.

Uff... ale ¿em naklepa³ bzdur :mrgreen:

Poni¿ej przyk³ady:

F-G³owy - 30 Maj 2013, 15:50

Dobrze... Ale co ja w³a¶ciwie mam z tego wywnioskowaæ? ¯e w miejscu gdzie znajduje siê kumulacja linii w tej spirali ma znajdowaæ siê "co¶ ciekawego"? Jak na przuyk³ad tern domek na polu zbo¿owym? No przypatrzcie siê, albo zerknijcie te¿ na fotografie z okiem kota, które to oko znajduje siê w miejscu gdzie ta spirala siê "zwija". No i w czym tu filozofia, to taj jak zasada z³otego podzia³u a tam spirali nikt nie potrzebowa³, kwestia zwyczajnego kadrowania.

Spójrzcie jeszcze raz na zdjêcie np. domku w polu zbo¿a. Dom i drzewa zbiegaj± siê w miejscu najwiêkszego nagromadzenia tych linii a reszta jest pusta na obrazie. Co wiêc nam daje na przyk³±d TEN £UK, zaznaczony na obrazie?

bidon184 - 30 Maj 2013, 22:28

kompletnie nie ma znaczenia samo w sobie,chodzi o matematyczne wyt³umaczenia zdarzenia lub zdarzeñ i przedstawienie ich geometrycznie w przestrzeni,jesli 1000 ludzi na 1100 i dzie w jednym kierunku,mozna matematycznie wyra¿aj±c to geometrycznie przedstawic dlaczego to robi± i dlaczego ci pozostali tego nie robi±,to matematyka sama w sobie,s³ozy do udowodnienia ¿e jest jakis w tym sens(matematyczny,prawid³owo¶c) ,a nie do sensu jako takiego

PS tak se napisa³em moje przemyslenie na ten temat :mrgreen: :lol:

F-G³owy - 30 Maj 2013, 23:12

Faktycznie! Zgadza siê. Jest to genialna i pomocna sprawa!

F-G³owy - 30 Maj 2013, 23:16

Gogman, proszê wyt³umacz mi o co chodzi na przyk³adzie Twojego logo. Co chcesz mi powiedzieæ mówi±c, i¿ zrobi³e¶ to logo w oparciu o tê spiralê?

Bo ja, na ch³opski rozum odbieram to tylko i wy³±cznie tak, ¿e w miejscu gdzie robi siê najbardziej ciasno, nawpieprza³e¶ najwiêcej kresek spo¶ród innych kresek jakie zawiera ca³y obrazek. Tak? To jest to odniesienie do spirali? I nie obra¿aj siê jak co¶, bo pytam ca³kowicie serio.

Shame - 31 Maj 2013, 01:46

F - chyba nadal nie bardzo ogarn±³e¶ istoty tej spirali. Na pocz±tek - spirala ma charakter fraktalny i patrz±c na jej matematyczny opis mo¿emy przyj±æ, ¿e przebieg tej funkcji jest nieskoñczony i d±¿y do zera. Oznacza to, ¿e dowolna iteracja spirali jest jej pomniejszonym, ale graficznie identycznym odpowiednikiem. Dlatego nie mo¿esz uczepiæ siê kurczowo tego schematu, który wstawi³e¶ (ten z zaznaczon± krzyw±) bo jak siê przyjrzysz uwa¿nie, to w centrum tej spirali zobaczysz kolejn± tylko mniejsz±, i kolejn±, i kolejn±... Mo¿e jest ona odwrócona o 90, 180 czy 270 stopni, ale to nadal to samo (dlatego na zdjêciu pola z domkiem niczego nie brakuje, bo akurat twoja spirala zaczê³a siê o 1 iteracjê wcze¶niej). Nie mniej jednak widzê po logo PZU, ¿e ogólnie czujesz o co biega. Ale uwierz mi - nikt nie siedzi z kalk± z³otej spirali na³o¿on± na projekt - raczej podejrzewam, ¿e twórca tego logo instynktownie dobiera³ kompozycjê, pod¶wiadomie kieruj±c siê wyczuciem. Ale istotne jest to, ¿e to wyczucie, ten instynkt mówi±cy do dobrze wygl±da a co nie - to ukszta³towa³a w nas Matka Natura ;-)

Co do loga gogmana to poprowadzi³ on przek±tne przez wszystkie kwadraty wchodz±ce w sk³ad spirali. Mo¿e w samym logu tego nie widaæ, bo uko¶ne linie odwracaj± uwagê i odci±gaj± od krzywizny spirali. Nie mniej jednak ich rozmieszczenie jest na niej oparte.

F-G³owy - 31 Maj 2013, 03:12

Cze¶æ Shame. Akurat z logo PZU to... robi³em sobie jaja. Naigrawa³em siê. Dziwne, ¿e zinterpretowa³e¶ taki obrazek "na powa¿nie". Wci±¿ siê temu dziwie bo co tam logo PZU ma z tym wspólnego? Nic.

Cytat:
Co do loga gogmana to poprowadzi³ on przek±tne przez wszystkie kwadraty wchodz±ce w sk³ad spirali. Mo¿e w samym logu tego nie widaæ, bo uko¶ne linie odwracaj± uwagê i odci±gaj± od krzywizny spirali. Nie mniej jednak ich rozmieszczenie jest na niej oparte.

Jak dla mnie to tam kole¶ pokazuje komu¶ "Fuck You".

Ot co zostaje z ca³ej filozofii magicznej spirali... :shock:

chezare - 31 Maj 2013, 04:57

Logo PZU jest z³ym przyk³adem, jego konstrukcja jest oparta na spirali g³upoty, tak mi przynajmniej wychodzi z t³umaczenia tej konstrukcji przez jej autora.
Kasa jak± autor wzi±³ za ten marny znak, usprawiedliwia jednak nawet najg³upsze t³umaczenie :-)
Daj F spokój tej spirali, nazywa siê z³ota bo tak jak z³oty podzia³ oparta jest na z³otej liczbie, st±d jej nazwa. Traktuj j± bardziej jako ciekawostkê ni¿ co¶ co ci siê mo¿e przydaæ przy projektowaniu grafiki. Nauka o kompozycji jest jak najbardziej godna polecenia :-)

gogman - 31 Maj 2013, 12:42

Chcia³bym sprostowaæ jedn± rzecz - przyk³ad projektu sygnetu w oparciu o z³ot± spirale nie jest moj± prac±, przyk³adowy obrazek z neta.

Ps. Co do znaku PZU - mi sie bardzo podoba mimo, ¿e w opini wielu jest do dupy - jedynie cena mnie rozk³ada na ³opatki (poprzedni by³ beznadziejny na te czasy)

F-G³owy - 31 Maj 2013, 19:35

No ale czemu siê dziwisz cen±? Przecie¿ to po s± wszelkie konkursy i przetargi by siê "nakra¶æ". 8-)
A w sieci kr±¿y nawet filmik "jak zrobiæ logo PZU w mniej ni¿ minutê".

gogman - 1 Czerwiec 2013, 09:05

Znak drogowy ZAKAZ WJAZDU czy te¿ STOP jest w¶ród znaków najbardziej zapadaj±cym w pamiêci znakiem, nie raz ich znaczenia wtr±cane s± w³a¶nie w ksi±¿kach, informacjach dotycz±cych podstaw projektowania.
Dlaczego nikt siê nie czepia np. logo NIKE czy tam wielu innych, które tak samo mo¿na odtworzyæ w minute. Dla mnie osobi¶cie samo odtworzenie projektu w minutê to w pewnym sensie przywilej. W wiêkszo¶ci znak zaprojektowany minimalistycznie i poprawnie technicznie wygodniej siê u¿ywa i lepiej siê prezentuje.
Co do PZU to siê wiêkszo¶æ po prostu oburzy³a i chyba tylko dlatego, ¿e w³a¶nie taka kasa posz³a.
Jak dla mnie to mo¿na siê oburzyæ przy projekcie logo poczty polskiej... tu widaæ go³ym okiem, ¿e wyobra¼nia projektuj±cego nasilona by³a g³odówk±, która powodowa³a halucynacje.

F-G³owy - 3 Czerwiec 2013, 00:33

Logo poczty Polskiej nowe?

gogman - 3 Czerwiec 2013, 08:57

Mistrzostwo co?
F-G³owy - 4 Czerwiec 2013, 21:04

To jest W£A¦CIWA identyfikacja wizualna.

Poczta Polska to najbardziej zawodna instytucja jak± znam.
Wiecie ile mia³em przygód, ¿e co¶ mi ZGUBILI? Albo ile razy ich PRIORYTETY dochodzi³y na 8-my dzieñ? Zawsze korzystam z us³ug kuriera od kilku lat.

restauro - 5 Czerwiec 2013, 14:33

F-G³owy napisa³/a:
Poczta Polska to najbardziej zawodna instytucja jak± znam

Do mnie nie dochodzi oko³o 80% przesy³ek zagranicznych.

aksa - 27 Czerwiec 2013, 08:22

wracaj±c do tematu:)
Spirala sama w sobie jest tylko ilustracj± teorii matematycznej - ci±gu liczb który opisuje prosty wzór. Pierwszy wyraz ci±gu to 0, drugi to 1, a wszystkie kolejne powstaj± z sumowania poprzednich dwóch liczb.

Ludzkie oko postrzega za atrakcyjne konkretne proporcje miêdzy elementami kompozycji - i w³a¶nie takie proporcje opisuje ci±g Fibonnaciego.

W grafice p³askiej mo¿na na podstawie ci±gu dobraæ powierzchnie pól, czy stopnie wysoko¶ci tekstu.

Przyk³ad designu mebli opartego o ci±g
meble

Kolejny ciekawy przyk³ad zastosowania ci±gu Fibonacciego
sukienka Dity

Polecam ksi±¿kê "Layout" Gavin Ambrose, Paul Harris.