Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Sprane wyblakłe kolory eksport do png oraz wydruk

wolny nick - 5 Czerwiec 2013, 13:45
Temat postu: Sprane wyblakłe kolory eksport do png oraz wydruk
Witam serdecznie, mam taki problem po reinstalacji Corela x5 pojawił się problem który już miałem przy pierwszej instalacji długo się naszukałem znalazłem a teraz nie mogę sobie poradzić. Piszę więc prosząc o pomoc.
1 Projekt w 2 kolorach magenta i czarny krzywe, na wydruku na laserze czy plujce czy nawet na pdf creatorze kolory jakby sprane nieostre Kolory projektu CMYK.
2 Ten sam projekt eksportuje do png w polu wybory wybieram RGB i sprane kolory
używam do prezentacji w internecie.

Otwieram poprzednio zapisany plik cdr który eksportowałem w dobrej, ładnej jakości do png a teraz nie mogę pewnie ustawienia ale które i gdzie pomóżcie.

Cysorz - 5 Czerwiec 2013, 16:14

Prawdopodobnie chodzi o magiczne "dołącz profil koloru" w ustawieniach wydruku, ale mogę tylko zgadywać nie widząc pliku źródłowego i wynikowego...
wolny nick - 5 Czerwiec 2013, 16:50

Niestety osadź profil kolorów nie pomogło, próbowałem wcześniej,
Zauważyłem jeszcze próbując przed eksportem czy wydrukiem, przekształcić w mapę bitową wybrać profil kolorów RGB, wtedy też kolory blakną, widać już w Corelu.

Publikuje pliki

wolny nick - 5 Czerwiec 2013, 17:32

Dodam jeszcze plik który eksportowałem również do png przed reinstalacją.
Struna - 5 Czerwiec 2013, 18:42

Czarny kolor 100%K z CMYKa jest szary w RGB. Przed eksportem zamień tło na RGB(0 0 0).

Co do druku to jedynie profile kolorów przychodzą mi na myśl.
Zawsze możesz wydrukować czarny z 60,60,60,100 czy coś w podobie :P