Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zgubiony cień

F-Głowy - 16 Czerwiec 2013, 23:17
Temat postu: Zgubiony cień
Czy wy też tak macie, że kiedy skopiujecie obiekt posiadający cień i go wkleicie to ten obiekt wkleja się ale już bez swego cienia, który gubi gdzieś po drodze?

Tylko ja tak mam czy to kolejny błąd Corela?

Cysorz - 16 Czerwiec 2013, 23:46

To nie błąd.
Jeżeli "złapiesz" za obiekt i go skopiujesz będzie to kopia obiektu.
Jeżeli "złapiesz" za grupę cienia będzie to kopia grupy cienia.
Logiczne?

Shame - 17 Czerwiec 2013, 10:08

Dla wyjaśnienia: grupa cienia to cień PLUS obiekt. Nie jest to grupa w rozumieniu zgrupowanych obiektów, bo nie są równorzędne. Można bezpośrednio skopiować obiekt, bo jest rodzicem i może się obejść sam. Nie można skopiować SAMEGO cienia, bo jest dzieckiem i dziedziczy po rodzicu właściwości (dzięki temu pozostaje edytowalny) więc nie może istnieć samodzielnie. Jeśli chcesz kopiować TYLKO cień, to musisz go najpierw rozłączyć (CTRL+K), ale stracisz możliwość edycji.

Wybaczcie ten CSS-owske wtręty, ale chyba rozumiecie o co biega ;-)

F-Głowy - 17 Czerwiec 2013, 15:52

No właśnie nielogiczne. Bo zaznaczam sobie obiekt i chcę to wszystko co zaznaczyłem mieć skopiowane. A tak się nie dzieje. Dopiero gdy otworzę (rozwinę) grupę na liście i tam zaznacze wszystko jeszcze raz to się i cień kopiuje. A tak powinno być chyba DOMYŚLNIE. Że jak pracująć w projekcie zaznaczę coś to wszystko mi się powinno powielić. A nie, że "gubi cień" nagle.
Cysorz - 17 Czerwiec 2013, 17:47

A jakbyś chciał przenieść garnek z jednego miejsca na drugi to za co byś łapał? Za garnek czy za pokrywkę? :-D
Bogumila M. - 17 Czerwiec 2013, 17:52

Malutki, źle kolegę zrozumiałeś. Chodzi o to, żeby przenosząc garnek przenieść także kuchenkę.
radd - 17 Czerwiec 2013, 22:25

jak masz kwadrat w okręgu (powiedzmy) to łapiąc za kwadrat raczej ci sie nie skopiuje z okręgiem,
chyba że zgrupujesz.
i tu masz analogicznie.
zaznaczając niezgrupowany obiekt, przeniesiesz sam obiekt, a nie grupę obiektów, a cień tez możesz zgrupować
w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem, tylko przyjąłem do wiadomości jako właśnie logiczne :).

Firmaś - 18 Czerwiec 2013, 20:42

Ja nie grupuję, a robię to w ten sposób: przesuwam wskaźnikiem myszki obiekt, który jest z cieniem, potem cofam ruch skrótem klawiszowym ctrl+z i teraz jak skopiujesz lub duplikujesz masz ten sam element razem z cieniem. Może to wydawać się trochę niepotrzebnie zakręcone, ale robi się to w 2 sekundy. Każdy ma inne sposoby i przyzwyczajenia. Czy ktoś radzi sobie z tym w ten sam sposób?
bidon184 - 18 Czerwiec 2013, 21:17

dla mnie ten problem wogle nie istnieje ,bo po jakiego grzyba kopiować obiekt z cieniem????skoro cień zawsze mozna dodać do obiektu,co innego w bitmapach gdzie cień tworzy wzór zdefiniowany obiektu ,ale w wektorach,przecież to bzdura,wektor zawsze jest wolnym elementem i kopiowanie go z czymkolwiek jest z założenia bezcelowe,ale jak chcecie wynajdować takie problemy to ja nie mam nic przeciwko,tylko pytanie brzmiu po co skoro jesli wektor jest wolnym elementem ten cień dodamy w każdej chwili??? :roll:
Firmaś - 18 Czerwiec 2013, 21:25

bidon184 napisał/a:
ale jak chcecie wynajdować takie problemy to ja nie mam nic przeciwko,tylko pytanie brzmiu po co skoro jesli wektor jest wolnym elementem ten cień dodamy w każdej chwili???

bidon184 - powiedzmy, że musisz mieć 10 takich samych elementów na stronie z takim samym cieniem - napisz jak byś to zrobił?

bidon184 - 18 Czerwiec 2013, 21:26

normalnie :-) tworze sobie szablon i importuje
Firmaś - 18 Czerwiec 2013, 21:33

Sposób oczywiście jak najbardziej trafny, dodatkowo można zaznaczyć wszystkie elementy i od razu wczytać dany cień z szablonu. Człowiek z przyzwyczajenia robi pewne rzeczy, a zapomina że są jeszcze krótsze drogi ;-)
Shame - 18 Czerwiec 2013, 22:49

Firmaś napisał/a:
napisz jak byś to zrobił

Wiem, że pytanie było do bidona, ale dorzucę 3 grosze, jeśli można. Ja używam opcji Kopiowania Efektu. Mam wyrzucony na pasek narzędzi i tylko wybieram Cień Z... i wskazuję ten jeden element, który już ma cień. W ten sposób nie zarzucam sobie listy szablonów pierdołkami, które użyję tylko w danym projekcie. Problem jest tylko taki, że trzeba to robić pojedynczo - nie można zaznaczyć wielu elementów i skopiować efektu - program nie pozwala :-/

chezare - 19 Czerwiec 2013, 05:17

F, jak dodasz do figury cień, to masz dwa obiekty, figury i cień, związane ze sobą.
Jak klikniesz cień to zaznacza Ci się cień razem z przywiązaną do niego figurą, choć żeby być precyzyjnym to chyba cień jest przywiązany do figury, nieważne.
Jak klikniesz figurę, to zaznacza się tylko figura. W pierwszym przypadku będzie się kopiowała figura razem z cieniem, w drugim tylko figura.
Można to przecież łatwo sprawdzić? Taka sama sytuacja występuje nie tylko w przypadku cienia.

F-Głowy - 30 Czerwiec 2013, 02:42

radd napisał/a:
jak masz kwadrat w okręgu (powiedzmy) to łapiąc za kwadrat raczej ci sie nie skopiuje z okręgiem,
chyba że zgrupujesz.
i tu masz analogicznie.

Nie. Nie bo cień jest integralną częścią obiektu więc mam zaznaczyć sam obiekt do kliknięcia a cień powinien się też z nim przenieść.

F-Głowy - 30 Czerwiec 2013, 02:45

bidon184 napisał/a:
dla mnie ten problem wogle nie istnieje ,bo po jakiego grzyba kopiować obiekt z cieniem????skoro cień zawsze mozna dodać do obiektu,co innego w bitmapach gdzie cień tworzy wzór zdefiniowany obiektu ,ale w wektorach,przecież to bzdura,wektor zawsze jest wolnym elementem i kopiowanie go z czymkolwiek jest z założenia bezcelowe,ale jak chcecie wynajdować takie problemy to ja nie mam nic przeciwko,tylko pytanie brzmiu po co skoro jesli wektor jest wolnym elementem ten cień dodamy w każdej chwili??? :roll:

Rany Julek....
Bo sobie ktoś ZMODYFIKOWAŁ cień i z automatu go nie doda. Więc che go powielić by był taki sam, o takich samych właściwościach.

Co, teraz powiesz że "to czemu sobie nie zapisze presetu cienia"?