Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Plotery i poligrafia - plakaty

janekkkk - 23 Czerwiec 2013, 17:56
Temat postu: plakaty
Witam,
planuję rozpocząć cyfrowy druk plakatów głównie w formacie A2/A3 (możliwe, że większe również). Proszę mi powiedzieć jaka gramatura papieru byłaby najbardziej odpowiednia? Jakość musi być 1klasa :) Myślałem od gramaturze od 180 w górę.
Mam już upatrzonego fajnego Epsona - 7900
Proszę mi powiedzieć na zamalowanie ilu kartek A4 może wystarczyć tusz w tej drukarce. Oczywiście oryginalny (UltraChrome HDR) 350ml?

Serdecznie dziękuję za poświęcony czas.

cyklop - 26 Czerwiec 2013, 08:42

Po pierwsze - to zależy od ilości plam (nasycenia atramentu). Do prostych afiszy z tekstem wystarczy 120-130g powlekany, ale do dużych plam barwnych czy zdjęć - min. 180g.
Na oryginalnych tuszach bedzie Cię to sporo kosztować :-/
masz zamiar drukować pigmentem?

dj_maras - 26 Czerwiec 2013, 21:27

produkcja na takiej maszynie ? trochę dziwne... wg mnie szukaj lepiej jakiejś laserówki...
bo przyjdzie klient i powie 100szt a3 i ze chce mieć za godzine... na tej maszynie się wyłożysz i adijos... laserówką to zrobisz w 5min. ALE laserówki raczej do A3.... A2 tez są laserowe ale za 80tys. ja osobiście robie A2 w górę na solwencie za 100tys i trzy plakaty A2 drukuję w 10min... przelicz to na czas...
a jesli chodzi o zużycie tuszu to zdecydowanie ciężko powiedzieć... mozesz drukować plakaty z samymi napisami - możesz drukować pełne zdjęcia.
papier do plakatów na laserze to w zupełności 135g wystarczy, 170 to już wg mnie jest gruby... ja większe niż a2 drukuję na 220g i to naprawdę gruuuby papier

ps "druk laserowy na maszynie tuszowej" ??

cyklop - 27 Czerwiec 2013, 16:18

Jaki laserowy? Kolega wyraźnie mówi o Epsonie 7900.
Też drukuję duże plakaty na Epsonie, bo z reguły są to małe naklady - po kilka, klikanaście szt. Jak mam A3, to drukuję laserem, ale zdarza się, że klientowi zależy na jakości i wtedy żaden laser nie zrobi tego tak jak atrament.
A zużycie tuszu w Epsonie jest proste, bo ploter pozakuje ile ml zużył na każdy wydruk (pokazuje 10 ostatnich). Max wychodzi ok. 15ml na m. kw. przy pelnym pokryciu.