Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z skrótami klawiszowymi w x6

warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 18:11
Temat postu: Problem z skrótami klawiszowymi w x6
Witam jestem posiadaczem oprogramowania Corel Draw Home & Student Suite x6. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć opcji (Narzędzia-->Dostosowywanie---> no i dalej skróty klawiszowe). Mam jedynie możliwość mieć (Narzędzia--->Opcje) Co robić aby utworzyć własne skróty klawiszy? One przyśpieszają prace na programie.
Zdjęcie z brakiem opcji Dostosowywanie.

W przewodniku i pomocy pisze że niby jest :roll: ,ale jakoś nie widzę :shock:
Proszę o szybką odpowiedź. :poklon Serdecznie pozdrawiam.

takietam - 24 Czerwiec 2013, 18:23

U mnie jest w: narzędzia>opcje>obszar roboczy>dostosowywanie>polecenia i tam zakładka "klawisze skrótów".
Ale mam x5, nie x6

warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 18:35

No cóż w x5 to ja bez problemu sobie radziłem. Ale tutaj jak na powyższym SS i na tym co teraz daje. W opcjach są tylko takie możliwości korekty ustawień. Nie widać nigdzie skrótów :evil: , a to mnie troszeczkę deprymuje bo wynika z tego ze 300PLN poszło w błoto :-( , ale obym się mylił.

Cysorz - 24 Czerwiec 2013, 18:42

Może to po prostu urok wersji "Home & Student"?
warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 18:49

No właśnie niezbyt bo w książeczce z "instrukcją" [dla całego zestawu Corel Draw Home & Stu x6] odnośnie Photo-Paint tym razem na stronie 60 jest SS gdzie jak byk stoi ze jest Opcje--->obszar roboczy--->Dostosowywanie. Odpalam swojego Photo-Painta i sytuacja analogiczna same opcje bez dostosowywania, a instrukcja twardo stwierdza że to dla wersji Home & Stu :-?
bidon184 - 24 Czerwiec 2013, 19:18

no ale Photo paint to inny program niż draw ,a screeny dajesz z Drawa ,w Photo paint może ta funkcja istnieje,zresztą sam piszesz że instrukcja odnosi się do Photo paint
warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 19:26

Instrukcja odnosi się do Draw jak i do Painta. Mówię że w Paincie tez jest ta sama sytuacja. Instrukcja obejmuje 2 programy Draw i Paint i w obu przypadkach piszą o dostosowywaniu np. strona 38 "Kliknij kolejno Narzędzia>Opcje. Na liście kategorii Obszar roboczy kliknij pozycję Zapisz, aby uzyskać dostęp do ustawień kopii zapasowych plików."

Proszę mi pokazać na powyższym SS że gdzieś tam w opcjach jest taka zakładka jak Obszar roboczy

Indeks tej strony z instrukcji brzmi
38]CorelDRAW Home & Student Suite X6

Więc jak najbardziej dotyczy to programu tego :-/

bidon184 - 24 Czerwiec 2013, 19:41

obszar roboczy to własnie ogólne ,ekran itd,w pełnej wersji x6 masz dodatkowo napisane obszar roboczy ale on słoży tylko i wyłącznie do tego żeby zamienić domyślny interfeis corela na interfeis adobe ilustrator
warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 19:44

No nic to pomęczę się bez skrótów klawiszowych. :-| Raczej nikt mi tutaj nie pomoże, chyba trzeba się zwrócić do producenta:D, ale tak czy siak dziękuję za dobre chęci. 8-)

Ale żeby podążyć temat i że tak powiem Obszar Roboczy ma być zaznaczony, a nie w ogólności że to jest obszar roboczy. Skan z już wspomnianej instrukcji odnosi się do Painta:

A teraz proszę porównajcie SS z opcjami po odpaleniu Painta:

Chyba widać znaczące różnice prawda :D

To samo analogicznie tyczy się Draw.

bidon184 - 24 Czerwiec 2013, 19:49

skróty klawiaturowe na 99,9 procent są ,róznica polega na tym że nie możesz definiować innych :-)
warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 20:03

Ano że skróty klawiszowe to ja widzę...no i właśnie ból polega na tym jak napisałeś że nie mogę definiować, a to opóźnia troszeczkę pracę no, ale cóż trzeba będzie się przyzwyczaić. :-P
bidon184 - 24 Czerwiec 2013, 20:18

hehe :-) pewnie będziesz musiał niestety :-) ale to nic,ja kompletnie nie używam skrótów klawiszy,ponieważ mam taki misz-masz jesli chodzi o grafike że nawet bym ich nie zapamiętał,i daje rade :-)
Bogumila M. - 24 Czerwiec 2013, 21:03

Najwidoczniej po napisaniu instrukcji stwierdzono, że studenci i domownicy doskonale obejdą się bez opcji dostosowywania klawiszy skrótów. Tak jak przez pół roku wszyscy użytkownicy musieli się obchodzić bez możliwości otwierania niektórych plików np. z ponumerowanymi stronami. Trudno się dziwić, że połowa funkcji działa źle, a program się wywraca, jak cała para idzie w zabezpieczenia i tworzenie różnych okrojonych wersji. Samochód bez kół, bez okien, bez silnika — każdy może sobie wybrać coś dla siebie.

Nawiasem mówiąc ciekawa jestem jak ci, którzy uważają, że producent "ma prawo zabezpieczać swój produkt przed piractwem" zachowywali by się w samochodzie, w którym z uwagi na walkę producenta z piratami co dwa kilometry gaśnie silnik.

Trurl - 24 Czerwiec 2013, 21:25

Powiedz, do czego chciałbyś przypisać skróty klawiszowe? Wtedy każdy będzie mógł pomyśleć, jak to zrealizować...

Ja problem skrótów rozwiązałem tak: po pierwszej instalacji Corela X5 namęczyłem się, żeby wprowadzić moje ulubione skróty klawiszowe. Takie, do których jestem przyzwyczajony od Corela 3, a które często są w konflikcie z obecnymi skrótami. A jak już je skonfigurowałem, co trwało kilka dni, pamiętam o tym, żeby regularnie robić kopię folderu c:\Users\Twój login\AppData\Roaming\Corel, gdzie zapisane są moje ulubione ustawienia. Po reinstalce systemu, wgrywam odpowiednie pliki w odpowiednie miejsca, i Corel działa tak, jak chcę. Jeśli pracuję w Corelu na innym komputerze (np. u kogoś, kto ma tego samego Corela, zabieram na pendrajwie ten folder i - na czas mojej pracy - sprawiam, że u kogoś Corel chodzi dokładnie tak, jak u mnie. A potem przywracam ustawienia właściciela Corela...
A najzabawniejsze jest to, że nigdy, ale to nigdy, nie korzystałem z
Cytat:
(Narzędzia-->Dostosowywanie---> no i dalej skróty klawiszowe

Jednym słowem mam święty spokój z ustalaniem skrótów klawiszowych. Te pliki przechowujące skróty mam do wszystkich Coreli, począwszy od Corela 9, bo nie wiadomo, kiedy się mogą przydać...

Ponieważ stosuję skróty do konkretnych pozycji, które można znaleźć w menu, robię tak:
Tools/Options/Workspace/Commands i tu znajduję pozycję menu, której skrót chcę ustalić.

Na przykład we współczesnych Corelach Ctrl +A = Select All, a w dawnych Corelach było to Align And Distribute i tak właśnie ustawiam skrót Ctrl + A. Podobnie ustawiam Ctrl + Shift + A = Copy Properties itd.
:-) :-)

warlock1981 - 24 Czerwiec 2013, 21:45

@Trurl wielkie dzięki i o to mi chodziło...ja Corela trzaskam od 9.0 poprzez x4 i x5 teraz x6 wielkie dzięki. :poklon

tylko że u mnie to jest: C:\Documents and Settings\Mój login\Dane aplikacji\Corel
Sprawę uważam za zamkniętą, wszystkim dziękuje za zainteresowanie i za okazaną pomoc.
@Bogumiło-nic dodać nic ująć :-?

Bogumila M. - 24 Czerwiec 2013, 23:30

Pozwolę sobie zauważyć, że Tools/Options/Workspace/Commands to w polskiej wersji Narzędzia/Opcje/Obszar roboczy/Dostosowanie/Polecenia. Czyli to, czego w wersji Home & Student podobno nie ma.
warlock1981 - 25 Czerwiec 2013, 00:03

@Bogumiło Ano nie ma, ale przerzucenie ustawień z katalogu x5 do x6 obeszło ten problem skutecznie 8-)
Bogumila M. - 25 Czerwiec 2013, 00:27

Obszedłeś ograniczenia wersji. To jest działanie nielegalne. Żeby w ten sposób dało się obchodzić błędy i niedoróbki...
chezare - 25 Czerwiec 2013, 07:46

Nie tylko nielegalne ale i karygodne :-)
Nawet się boję pomyśleć, że kolega wykorzystuje program za całe 300 PLN, komercyjnie :-)
Mnie to rozśmieszyło. W Corelu są całe stada skrótów, gotowych, wiele z nich dokładnie takich samych jak w innych windowsowych programach, na szczęście. Jest ich tak dużo, że trudno coś jeszcze na tę listę wcisnąć. Jak ktoś mówi, że to za mało i opóźnia mu pracę, to jakoś mam problem z wyobrażeniem sobie tej sytuacji :-)
Chyba, że ktoś przyzwyczaił się do OpenOffice i woli Odrzuć od Anuluj? :-)
Teraz poważnie :-)
Nie wiem jak jest w X6, w X3 jest tak:

bidon184 - 25 Czerwiec 2013, 09:10

tego okienka w x6 student nie ma,ale kolega post wyzej okazał byc kreatywny :mrgreen: czuje nosem że zaraz posypią się głosy że to jest absolutnie niestosowne :-D :-P ,a ja to uważam że podejscie jak najbardziej prawidłowe,bo skoro corel wypuszcza instrukcje i w tej instrukcji jest dana opcja to ta opcja musi być :-) ,oczywiscie ja zdaje sobie sprawe że corel ma jedną instrukcje ,tylko zmienia nagłowki,ale to juz problem corela :lol: ,ja osobiście nie miał bym żadnych skrupulow jeśli potrzebował bym np VBA żeby ,poprzeżucać foldery jesli w wersji niższej takową funkcje bym posiadał
Bogumila M. - 25 Czerwiec 2013, 11:26

Bo to, Bidon, jest niestosowne. To obejście — jak chce prawo — skutecznego zabezpieczenia przed korzystaniem zgodnie z własnym upodobaniem. Nie po to Corel niektóre funkcje zablokował, żeby tę blokadę teraz jakiś student obchodził.

Mnie takie działanie zdumiewa. Zwłaszcza w obliczu doświadczeń Microsoftu, który został hegemonem na rynku właśnie dzięki piractwu. Po co wersję dla domu czy studenta kroić w sposób najwyraźniej losowy? Ciekawa jestem co trzeba by było podmienić, by wersja pozostając nadal "home & student" uzyskała pełną funkcjonalność.

@chezare drogi, jestem dla Ciebie pełna podziwu. Znam ludzi wykorzystujących klawisze skrótów intensywnie. Ale oni od zarania dziejów pracują w jednym programie. A Corel ma to do siebie, że za bardzo przyzwyczajać się nie należy. Ja na przykład przyzwyczaiłam się do skrótu Ctrl + A, co oznaczało "Wyrównanie i rozkład (Align & distribute). Ten skrót przestał działać bodajże w poczciwej dziewiątce, bo ktoś wymyślił, że Select all będzie miał skrót Ctrl A (bo Ctrl S był już przypisany do zapisu). A Corel zawsze szedł z postępem. I nie schlebiał tanim gustom użytkowników. Przyzwyczaili się do tego skrótu? No to się odzwyczają. Dlatego też lista ostatnio otwieranych projektów w X5 była na dole listy poleceń menu, a w X6 jest na górze.

Co do ustawień - większość użytkowników ustawia swoje własne klawisze do funkcji, z których intensywnie korzysta. I po to im jest potrzebna ta opcja zmiany ustawień. Reszta zaś może w ogóle nie istnieć. Zwłaszcza, że ten program w większości obsługuje się myszką. Więc prościej coś zaznaczyć i wybrać polecenie z menu niż uczyć się na pamięć setek kombinacji klawiszy.

marak - 25 Czerwiec 2013, 12:27

Z tą zmianą skrótów to troszkę nie tak. Ok. 2000 r kilku większych producentów doszło w końcu do porozumienia i stwierdziło, że dobrze by było, aby skróty we wszystkich programach działały jednakowo. To dlatego Corel zamienił Ctrl-A na "select all". I ja go za to chwalę. Co prawda trzeba było zmienić przyzwyczajenia, ale w końcu, czy jestem w Wordzie, Corelu, InDesign, Photoshopie to wszędzie ctrl-A oznacza to samo.
Najgłupiej (według mnie) wymyślił InDesign gdzie w dawnych wersjach "alt-myszka" przesuwał ekran, ale w ramach dostosowywania zmieniono to na "spacja-myszka". Tylko, że w trybie edycji tekstu "spacja" powoduje natychmiastowe wstawienie spacji, więc wtedy działa po staremu "alt-myszka" Cholery można dostać, bo ciągle wstawiają mi się spacje do tekstu.

warlock1981 - 26 Czerwiec 2013, 08:36

@Bogumiło: ojej jak mi przykro :mrgreen: Jeśli ustawienia skrótów wg Ciebie to zabezpieczenie przed piractwem to ja Tobie gratuluje ;-) Zakończcie temat.

P.S. Gdzie jest napisane że jestem studentem? :shock: :mrgreen:

Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 11:25

Dziękuję za gratulacje, ale nie zasługuję. Raczej sobie powinieneś pogratulować przenikliwości i umiejętności czytania między wierszami.

W zasadzie powinnam ten post zignorować. Ale to jest piękny przykład wstępu do kłótni, gdy zarzuca się rozmówcy niestworzone rzeczy. Jak wytłumaczyć komuś, kto ma kłopoty z percepcją krótkich tekstów, że gada od rzeczy? Żeby nie być gołosłowną — gdzie jest napisane, że ktoś jest studentem?

PS. "Tobie" w tym kontekście to rusycyzm.

warlock1981 - 27 Czerwiec 2013, 07:10

Bogumila M. napisał/a:
Nie po to Corel niektóre funkcje zablokował, żeby tę blokadę teraz jakiś student obchodził.

No nie wiem może tutaj ;-) Ja nie mam zamiaru się wykłócać.

Bogumila M. - 27 Czerwiec 2013, 09:00

Nie wiesz i myślisz, że tutaj... I nie wiedząc wziąłeś to do siebie... Gratuluję! Rozumiem, że skoro nie jesteś student, to jesteś home? Zerknij tutaj.
warlock1981 - 28 Czerwiec 2013, 07:14

No cóż nie będę się zniżał do Twojego poziomu. Jednakże nadal mi nie wyjaśniłaś w jaki sposób brak możliwości ustawiania skrótów klawiszowych jest zabezpieczeniem antypirackim :?: :->
Bogumila M. - 28 Czerwiec 2013, 12:08

Skoro nie chcesz się wspinać na mój poziom, to jak zrozumiesz, że problem sam wymyśliłeś? Chętnie zapoznam się z kolejnym fragmentem swojej pisaniny, którego nie zrozumiałeś. Pozwoli mi to popracować nad komunikatywnością.

Z drugiej strony ograniczanie funkcjonalności programu dla różnych grup — uczniów, studentów, biur, prosektoriów — przed czym zabezpiecza? Jaka idea przyświeca zablokowaniu możliwości zmian skrótów klawiszowych na przykład?