| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zaznaczenie tekstu z konturem
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 07:37 Temat postu: Zaznaczenie tekstu z konturem Czy jest możliwość zaznaczenia w złożonym projekcie tylko tekstu z konturem? Wiem jak zaznaczyć tylko tekst z pominięciem innych elementów graficznych, ale nie wiem, czy da się zaznaczyć tylko te teksty, które mają dodatkowo nadany kontur.
takietam - 26 Czerwiec 2013, 08:21
| Cytat: | | nie wiem, czy da się zaznaczyć tylko te teksty, które mają dodatkowo nadany kontur. |
Da się:
Ctrl+F, zakładka Typy obiektów zaznaczasz "tekst",zakładka kontury zaznaczasz "właściwości konturu">następnie wybierasz właściwości (ale nie musisz)>zakończ>znajdź wszystkie
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 08:29
Dzięki, tyle lat człowiek pracuje, a wszystkiego jeszcze nie wie
Ale nie rozwiązuje to mojego problemu, bo mam w tekście kontur na kropkach i to też da się znaleźć dzięki odznaczeniu "tekst na ścieżce", ale ja chciałbym zmienić wszystkie kontury na raz, nawet jak kontur został nałożony w jednej literze w ścieżce tekstu.
Zaznaczam, że rozgrupowanie tekstu nie wchodzi w grę
Rozwiązanie?
takietam - 26 Czerwiec 2013, 08:41
Nie wiem czy dobrze rozumiem: problem jest w znalezieniu wszystkich tekstów z konturem, czy w tym, żeby zaznaczyć te obiekty jednym kliknięciem? W pierwszym wypadku ja bym skopiował wszystkie teksty, wkleił gdzieś obok w wolnym miejscu, rozgrupował i wtedy szukał. A potem ręcznie podmieniał w oryginale.
A w tym drugim wypadku to nie pomogę- nie mam pomysłu jak to wykonać.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 08:46
"Jest sobie jakieś tam zdanie" - literka "e" ma nadany kontur, teraz jak ją znaleźć za pomocą narzędzia i zamienić jej kolor, czy jest to możliwe, czy trzeba to zrobić ręcznie?
Do tej pory robiłem to tak: literkę zaznaczam "kształt narzędzie" i zmieniam jej kontur?
Gorzej jak mam tak kilka zdań do zmiany, trochę mnie to kosztuje czasu.
takietam - 26 Czerwiec 2013, 08:54
Nie musisz używać narzędzia "kształt", wystarczy, że klikniesz dwa razy w tekst, zaznaczasz kursorem literę bądź wyraz bądź zdanie, prawym przyciskiem myszy z palety wybierasz kolor-w ten sposób nadasz kolor konturu zaznaczonym znakom, pod paletami masz właściwości konturu lub wypełnienia - klikasz dwa razy w któreś z nich, nadajesz właściwości.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 08:57
Dzięki, za informacje, ale co zrobić w sytuacji kiedy tekst jest długi i mam nadany kontur jakąś tam grubość i kolor, a chciałbym masowo zmienić te wartości?
takietam - 26 Czerwiec 2013, 09:55
| Firmaś napisał/a: | | co zrobić w sytuacji kiedy tekst jest długi i mam nadany kontur jakąś tam grubość i kolor, a chciałbym masowo zmienić te wartości? |
i do tego nie rozgrupować tekstu? Pojęcia nie mam.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 11:47
Ciekawe czy znajdzie się taki Król Złoty, co rozwiąże tą zagadkę
Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 11:55
Jeśli to jest tekst ciągły, to ani Corel, ani większość edytorów nie ma zaznaczania selektywnego kilku wyrazów czy zdań w różnych miejscach. Podobnie funkcja wyszukiwania znajduje po kolei obiekty a nie wszystkie na raz. Obawiam się, że nie da się tego obejść. Jedyny sposób na zautomatyzowanie operacji to napisanie makra.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 12:04
| Bogumila M. napisał/a: | | większość edytorów nie ma zaznaczania selektywnego kilku wyrazów czy zdań w różnych miejscach |
Akurat z zaznaczaniem liter, wyrazów czy nawet zdań w edytorach tekstowych jest proste, ale rzeczywiście, program nie rozróżnia pogrubionych liter/słów, także pozostaje mi zabawa ręczna.
A wiecie może jak długi tekst jednym kliknięciem zmienić tak, żeby każda litera była osobno? Czyli obok siebie, ale do edycji każda z osobna.
chezare - 26 Czerwiec 2013, 12:26
Jednym kliknięciem to zaznaczyć i rozłączyć, ctrl+K
Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 12:27
Skoro jest proste to zaznacz jeden wyraz na początku zdania i drugi na końcu. Oczywiście chodzi o zdanie składające się z więcej niż dwóch słów. Libre Office to potrafi (z klawiszem Ctrl). Word pewnie też, ale nie mam jak sprawdzić. W Corelu X5 nie da się.
| chezare napisał/a: | | Jednym kliknięciem to zaznaczyć i rozłączyć, ctrl+K | A co ułatwi posiekanie tego tekstu na pojedyncze wiersze?
chezare - 26 Czerwiec 2013, 12:30
Bogumiło, zaznacz tekst, wybierz narzędzie kształt, wciśnij shift i zaznaczaj wyrazy, pojedyncze litery, w którym miejscu chcesz
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 12:32
| Cytat: | | Jednym kliknięciem to zaznaczyć i rozłączyć, ctrl+K |
Znam skrót ale nie daje efektu jaki chciałem uzyskać, bo dzieli najpierw zdania, następnie po zaznaczeniu wyrazy, i trzeba każdy wyraz z osobna zaznaczać, aby uzyskać efekty końcowy, czyli każda litera osobno. A chodzi o to, żeby jednym skrótem to zrobić na długim tekście
| Bogumila M. napisał/a: | | Skoro jest proste to zaznacz jeden wyraz na początku zdania i drugi na końcu. Oczywiście chodzi o zdanie składające się z więcej niż dwóch słów |
Bogumiło (jeśli tak mogę się do Ciebie zwracać?) masz rację dwóch słów nie da się zaznaczyć jeśli jest ich w tekście więcej.
bidon184 - 26 Czerwiec 2013, 12:33
no ja u siebie tez sprawdziłem,jednym kliknięciem się nie da ponieważ rozłączanie zalicza też spacje,trza jak rozłączy kliknąc jesze raz żeby kazda litera była osobno
Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 12:35
Zaznaczyłam tekst, wybrałam narzędzie kształt, wcisnęłam Shift i... nie udało mi się niczego zaznaczyć. Każda litera ma dwa punkty. Po zaznaczeniu ich z wciśniętym klawiszem Ctrl można literę ruszyć. To o to chodzi?
bidon184 - 26 Czerwiec 2013, 12:37
ja wam tak powiem,że z taką funkcją która by automatycznie rozdzielała litery na osobne klatki,to ja tylko w Flash mam,w żadnym innym programie takowej funkcji nie widziałem
chezare - 26 Czerwiec 2013, 12:38
Bogumiło, każda litera ma jeden punkt, na początku. Jak narzędziem kształt zaznaczysz taki punkt (literę, albo z shift większą ich liczbę), to możesz zaznaczonym znakom zmieniać kolor, kontur, font, itp.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 12:41
| Bogumila M. napisał/a: | | Zaznaczyłam tekst, wybrałam narzędzie kształt, wcisnęłam Shift i... nie udało mi się niczego zaznaczyć. Każda litera ma dwa punkty. Po zaznaczeniu ich z wciśniętym klawiszem Ctrl można literę ruszyć. To o to chodzi? |
Właśnie nie o to, tak to jest jak ktoś nie czyta całego tematu.
Ciekawe, czy ktoś dojdzie do rozwiązania tej zagadki, jak rozdzielić zdanie na literki - każda osobno - fajnym skrótem, zamiast się bawić zdanie po zdaniu wyraz po wyrazie.
bidon184 - 26 Czerwiec 2013, 12:43
moim zdaniem tylko makro,bo niby poco to w corelu,we flash czy tam w innych programach do animacji to bardzo potrzebna funkcja ponieważ ułatwia animowanie kazdej litery osobna,a w corelu niby po co???,ale makrem zapewne da się zrobić
chezare - 26 Czerwiec 2013, 12:49
Firmaś, Bogumiła umie czytać i pisać, odpowiedziała na mój post, chodziło z zaznaczanie fragmentu tekstu w różnych jego miejscach.
Napisałem to zanim Ty napisałeś, że się nie da, to kto tu nie czyta?
Problem z rozłączaniem na pojedyncze znaki też się da rozwiązać, ale póki co mam poważniejsze problemy
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 13:01
| chezare napisał/a: | | Firmaś, Bogumiła umie czytać i pisać, odpowiedziała na mój post, chodziło z zaznaczanie fragmentu tekstu w różnych jego miejscach. |
Nie skomentowałem wypowiedzi Bogumiły, ale o ten który został przez Nią skomentowany:
| Bogumila M. napisał/a: | | A co ułatwi posiekanie tego tekstu na pojedyncze wiersze? |
| chezare napisał/a: | | Bogumiło, zaznacz tekst, wybierz narzędzie kształt, wciśnij shift i zaznaczaj wyrazy, pojedyncze litery, w którym miejscu chcesz |
W ten sposób nie pociachasz tekstu na pojedyncze litery
chezare - 26 Czerwiec 2013, 13:02
Bogumiło (jeśli tak mogę się do Ciebie zwracać?) masz rację dwóch słów nie da się zaznaczyć jeśli jest ich w tekście więcej
Zgadnij kto to napisał.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 13:10
chezare, ale to był komentarz do edycji w innych programach, nie corelu.
Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 14:09
Wybaczcie panowie (mogę się do Was tak zwracać?), ale kompletnie się pogubiłam i już nie wiem o co chodzi, kto czego nie rozumie, a kto rozumie aż za dobrze. Po kolei. W Corelu nie ma selektywnego zaznaczania tekstu. Selektywnego, to znaczy nie da się zaznaczać pojedynczych wyrazów czy zdań nie leżących obok siebie.
Rozłączenie tekstu (przynajmniej u mnie, X5) powoduje posiekanie go na poszczególne wiersze.
Narzędzie kształt nie zaznacza poszczególnych liter, tylko dodaje po dwa punkty każdej literze. Wybierając oba można literę przesunąć, wybierając jeden zniekształcić. Wybierając wszystkie można przemieścić cały wiersz.
Nie omawiana dotąd zamiana na krzywe większego tekstu w Corelu mija się z celem, ponieważ jeśli obiekt ma ponad 64 kB, to jest dla Corela zbyt skomplikowany.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 14:23
| Bogumila M. napisał/a: | | Wybaczcie panowie (mogę się do Was tak zwracać?), ale kompletnie się pogubiłam i już nie wiem o co chodzi, kto czego nie rozumie, a kto rozumie aż za dobrze |
A bo wyskoczyłem niepotrzebnie wywołując awanturę sorry wszystkich
| Bogumila M. napisał/a: | | Narzędzie kształt nie zaznacza poszczególnych liter, tylko dodaje po dwa punkty każdej literze |
Też mam X5 mi dodaje 1 punkt przypisany do każdej litery, ła ta fak
chezare - 26 Czerwiec 2013, 14:40
No bo w różnych Corelach jest różnie
Bogumila M. - 26 Czerwiec 2013, 14:52
@Firmaś
Masz rację. Widocznie coś zrobiłam nie tak, bo dostałem zdublowane punkty. Dopiero zaznaczenie dwóch pozwalało przemieścić literę. Nie udało mi się jednak powtórzyć tego wyczynu, wiec nie wiem co zrobiłam nie tak.
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 14:57
chezare, nie żebym się czepiał, ale przecież podaliśmy z Bogumiłą te same wersje corelka
chezare - 26 Czerwiec 2013, 14:59
Bogusiu, przypomnij sobie jak to zrobiłaś, co dwa punkty, to nie jeden
Cysorz - 26 Czerwiec 2013, 16:33
Jest sposób - ale taki, żeby niejako obejść problem a nie go rozwiązać.
1. Kopiujesz cały tekst na oddzielną warstwę.
2. Rozgrupowujesz i rozbijasz tekst na pojedyncze litery.
3. Zaznaczasz przez wyszukiwarkę to, co Cię interesuje i grupujesz, resztę kasujesz (albo zostawiasz na niewidzialnej/niedrukowalnej) warstwie.
4. W oryginalnym tekście kasujesz wszystkie obrysy. Koniec :D
Wadą tego rozwiązania jest brak ewentualnej korekty w obu warstwach naraz (nawet obiekt sklonowany musi mieć identyczny kolor i kontur jak oryginał) ale jest to na pewno szybsze rozwiązanie niż dłubanie literka po literce...
bidon184 - 26 Czerwiec 2013, 16:44
Uff pojechałeś teraz Malutki oczywiście rozwiązanie jak najbardziej warte szacunku ,ale userowi chyba nie o to chodziło,przynajmniej ja tak to kojaże,tu chodzi o zrobienie tego jednym kliknięciem,więc ja będe się trzymał mojej wersji że należy zrobić makro ,ale moge się mylić i oczywiście uważam że taka funkcja w standarcie jest potrzebna w programach do animacji,w corelu jest zbędna,ale pewnie wy macie inne zdanie
chezare - 26 Czerwiec 2013, 19:36
Całkiem zgłupiałem i myślę, że autor też już nie za bardzo wie o co chodzi? Zaczęło się od całkiem rozsądnego pytania, a skończyło na dzieleniu atomu. Większość takich problemów bierze się z bałaganu w projekcie, tak mi wychodzi z obserwacji.
Dzielenie tekstu na pojedyncze znaki przy zastrzeżeniu, że nie wolno rozgrupowywać elementów w których ten tekst występuje jest moim zdaniem niewykonalne albo niezwykle skomplikowane, nawet przy użyciu makra.
Cysorz - 26 Czerwiec 2013, 19:57
| chezare napisał/a: | | Dzielenie tekstu na pojedyncze znaki przy zastrzeżeniu, że nie wolno rozgrupowywać elementów w których ten tekst występuje jest moim zdaniem niewykonalne albo niezwykle skomplikowane, nawet przy użyciu makra |
Wykonalne i stosunkowo proste, bo działanie odbywało by się na kopii (po to ta nowa warstwa) nie ruszając oryginału. Gorzej, jeżeli byłby to tekst akapitowy a fonty nie mogłyby być zamienione na krzywe...
Firmaś - 26 Czerwiec 2013, 20:17
Temat się ładnie rozwinął nie ma co, trochę to powędrowało w stronę absurdu, ale może się kiedyś komuś przyda.
Malutki, Twój pomysł z warstwami prosty i chyba najbardziej przydatny.
| bidon184 napisał/a: | | Malutki oczywiście rozwiązanie jak najbardziej warte szacunku ,ale userowi chyba nie o to chodziło,przynajmniej ja tak to kojaże,tu chodzi o zrobienie tego jednym kliknięciem |
No nie da się tego zrobić jednym skrótem, co w sumie autorzy programu mogliby umożliwić w nowszych wersjach, a nóż ktoś będzie musiał to zrobić kiedyś na dłuższym tekście, to trochę zabawy go teraz czeka na dostępnych wersjach C.Draw.
chezare - 26 Czerwiec 2013, 20:18
Gorzej to jest dlatego, że operacja finalnie ma być przeprowadzona na pacjencie a nie manekinie Na nowej warstwie możesz sobie taką procedurę przetestować ale tekst, który ma zostać poddany obróbce, pogrupowany diabli wiedzą z czym, dopasowany do ścieżek, z cieniami itp. jest w oryginale i tam ma zostać zmieniony. Jak chcesz to osiągnąć bez niszczenia tych wszystkich powiązań?
Chyba, że autor w swoim pomyśle ewaluował i już nie jest tak przywiązany do oryginału?
Bogumila M. - 27 Czerwiec 2013, 09:15
Starsze Corele nie pozwalały stosować konturu na fragmencie tekstu akapitowego. Na całym albo wcale. Dzięki temu te fragmenty, które miały zawierać kontur musiały być wydzielone, co znakomicie ułatwiało późniejszą pracę z nimi.
|
|