Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Odsuwanie paserów

marak - 13 Lipiec 2013, 09:33
Temat postu: Odsuwanie paserów
Corel X4. Moje kolejne zadanie. Plakat o wym. 570 x 330 drukowany na papierze 610 x 430. Nie obcinany, tylko naklejany na płytę i zawijany na niej. Dlatego potrzebne są duże spady aby przykryć też boki płyty. Znaczniki cięcia służą jako pomoc przy naklejaniu. Plik test_v9.cdr w załączeniu. Samą treść plakatu usunąłem, aby plik był mniejszy.
Wydruk do PDF (plik: test1.pdf) i wszystko byłoby fajnie, ale pasery są na zadruku.
Więc korzystam, że w "Opcjach drukowania" mam zakładkę "Układ" i w pole "margines na spad" wpisuję 8 mm. Na wydruku (plik: test2.pdf) znikają jednak opisy pomocnicze dla drukarza. Zaczynają się pojawiać dopiero wtedy gdy dam margines na spad 15 mm (plik: test3.pdf). Wtedy jednak pasery wychodzą już poza stronę.
Kolejna funkcja, która została przez Corela spieprzona i pozostaje, chyba, tylko ręczne nanoszenie paserów.

chezare - 13 Lipiec 2013, 10:40

Mnie to się wydaje, że to operator a nie program nie ogarnia tematu :-)
Drukarz jak mu będą potrzebne skale densometryczne, to sobie wstawi, nie ma co robić roboty za kogoś, kto bierze za to pieniądze, od Ciebie zresztą.
Opisy, które nic nie opisują, a Tobie na pewno do niczego nie są potrzebne, bo wiesz co chcesz zrobić, do wyrzucenia.
Spad to jest coś co się wyrzuca do kosza, a Ty nie chcesz żeby Ci wyrzucili?
Jak wstawisz znaczniki cięcia, a drukarz nie będzie miał słabego dnia, to może oddadzą tak jak w załączniku? :-)
W pdfie spad jest ustawiony na 8 mm.
Nie wymagaj od programu, żeby wiedział, że chcesz zawijać wydruk i jaką grubość ma płyta.
PDF
Jeszcze jedno. Nie wiem czy już coś takiego robiłeś, ale jeśli nie, to raz dwa się przekonasz, że te znaczniki potrzebne są jak piąte koło u woza.
Ja bym zrobił tak jak w załączniku, pamiętając o grubości płyty (żeby znaczniki zaginania nie zostały na bokach płyty).

marak - 13 Lipiec 2013, 11:14

chezare napisał/a:

Drukarz jak mu będą potrzebne skale densometryczne, to sobie wstawi, nie ma co robić roboty za kogoś, kto bierze za to pieniądze, od Ciebie zresztą.
Opisy, które nic nie opisują, a Tobie na pewno do niczego nie są potrzebne, bo wiesz co chcesz zrobić, do wyrzucenia.
Jeszcze jedno. Nie wiem czy już coś takiego robiłeś, ale jeśli nie, to raz dwa się przekonasz, że te znaczniki potrzebne są jak piąte koło u woza.

To wyjaśnij mi jak to sobie drukarz wstawi. Mazakiem sobie dorysuje na płytach czy co.
Być może TY robisz tylko półprodukt, który ktoś kończy za Ciebie. Ja od 19 lat przygotowuję gotowe płyty dla drukarza. Formę i miejsce znaczników dopracowywałem wspólnie z drukarniami od paru lat. Kratki kolorów służą do ustawiania kałamarzyków. Duże napisy CYAN MAGENTA, a nie malutkie CM których drukarz musi szukać na płycie. Temat i np. czy to jest druk jednostronny, czy odwrotka, bo skąd np. drukarz ma wiedzieć czy to mają być 2 różne ulotki, czy jedna dwustronna drukowana na odwracanie.
Tak, że Twoje sugestie są dokładnie odwrotnością tego, czego ode mnie oczekuje drukarnia.
A że spad tym razem ma nie byc obcinany to akurat nie ma nic wspólnego z tym, że COREL odrzuca opisy które są poza spadem. InDesign też tak np. robi, ale tam jest dodatkowa funkcja "Dodaj obszar opisu" i wtedy to ma sens.

chezare - 13 Lipiec 2013, 11:24

To Ty robisz półprodukt, ja robię kompletną grafikę, a drukowanie i wstawianie całej reszty, która mnie do niczego nie jest potrzebna zostawiam temu, komu to jest potrzebne i kto za tę robotę bierze pieniądze, czyli drukarni.
Powiedz mi skąd miałem wiedzieć, że latasz do drukarni z blachami?
Skąd miałem wiedzieć, że z prostym problemem nie potrafisz sobie po 19 latach poradzić?
A co do tego, co który program gdzie wstawia i co obcina, w jakim obszarze coś powinno być, to bym się udał do specyfikacji pdf, a nie Corela czy InDesign.

ka-mis - 13 Sierpień 2013, 17:41

Taka rade, sam przygotuj pasery oraz kostki oddalone o tyle w pracy ile potrzebujesz.

A tak bt8 jak drukuje to sobie czasem coś dorysuje na płycie (markę, ekstra pole do ściągania farby, itp.)