Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - AI NA CDR

karuzela - 24 Lipiec 2013, 17:48
Temat postu: AI NA CDR
czy mogę prosić kogoś o zamianę formatu, żeby mi się otwierało w corelu 12 lub 11? ;-)
takietam - 24 Lipiec 2013, 18:45

W załączniku masz w 9tce
Przy otwarciu żąda czcionki WaukenganLDOExtendedBlack, nie posiadam, wybacz, jest tam teraz arial

restauro - 24 Lipiec 2013, 19:04

cdr 9 krzywe .http://www.fontspace.com/luke-owens/waukegan-ldo
karuzela - 24 Lipiec 2013, 19:08

ahh niestety nie mogłam zobaczyć, czy żąda czcionki czy nie, bo nie mam jeszcze tego programu :D dziękuję bardzo za pomoc :-D
restauro - 24 Lipiec 2013, 19:49

AI bez kompresji można otworzyć w Corelu
karuzela - 24 Lipiec 2013, 19:50

jak?
restauro - 24 Lipiec 2013, 19:59

Tak jak CDR
chezare - 24 Lipiec 2013, 20:11

Karuzela, czasami zamiast filtra ai trzeba wybrać pdf :-)
Ponieważ wszyscy lubią Star Starachowice, to ja też dorzucę to co wykombinowałem.
Problemem nie jest font WaukenganLDO, bo ten łatwo znaleźć (data jest tym napisana), ale ten którego w obrazku nie ma, a jest z niego skonstruowany napis SKS i STAR.
Nie udało mi się tego wynalazku znaleźć, narysowałem te napisy. Na pewno są bliżej oryginału, niż te z ai.
W Grodzisku jest III ligowa Pogoń, 4 lata starsza od Stara, albo jak ktoś woli o 23 lata młodsza od Barcelony :-)
Najpopularniejszym sportem w moim miasteczku jest chyba jednak tenis stołowy, to za sprawą wielokrotnych drużynowych mistrzów Polski, a dokładnie to paru Chińczyków :-)
Sportem się interesuję, ale na meczu piłki nożnej byłem raz w życiu, to było tak dawno, że nie jestem pewny czy rzeczywiście się wydarzyło :-) Zamiast do szkoły do Żyrardowa pojechaliśmy na wagary do Chorzowa, na mecz z Anglią :-) Później byłem jeszcze tylko raz w Chorzowie na AC/DC, też przez przypadek :-)

bidon184 - 25 Lipiec 2013, 10:08

ja tylko dodam że jesli Corel nie chce otwierać AI to wystarczy zmienić rozszerzenie na pdf i już otwiera,no i od razu mamy podgląd w Acrobacie jakie czcionki potrzeba :-)
restauro - 25 Lipiec 2013, 19:21

bidon184 napisał/a:
jesli Corel nie chce otwierać AI to wystarczy zmienić rozszerzenie na pdf i już otwiera

Jeśli plik jest skompresowany to chyba jednak nie otwiera ,ale otwiera Inscape i wówczas można zapisać plik w formacie pdf który Corel powinien otworzyć .