Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - wektoryzacja pod ploter

mako mako - 29 Lipiec 2013, 17:01

jako że jestem nowa witam wszystkich!
nowa na forum i w temacie corela,proszę więc o pomoc w sprawie przerobienia obrazka herbu na grafikę wektorową do ciecia pod PLT, posiadam corela x4 ale na razie słabo idzie mi nauka, tzn. radze sobie z rysunkami typu czarno białymi albo o wyraźnym konturze, ale jeśli coś jest nie wyraźne to trasowanie nic mi nie daje i mam problem.
Czy może mi ktoś pomóc w tym temacie co po klikać aby uzyskać rysunek szkic wyraźny, nadający się do cięcia?

s-p-i-n - 29 Lipiec 2013, 17:15

może pokaż grafikę najpierw?
Cysorz - 29 Lipiec 2013, 17:22

mako mako napisał/a:
/.../ to trasowanie nic mi nie daje /.../

Zły pomysł, jeżeli chodzi o przygotowanie pod cięcie na ploterze - takie rzeczy powinno się robić "ręcznie" o ile komuś zależy na jakości. Ale jak s-p-i-n już napisał - przydałby się jakiś przykład, żebyśmy mogli coś konkretnego wymyślić a nie domyślać się...

restauro - 29 Lipiec 2013, 17:38

mako mako napisał/a:
co po klikać aby uzyskać rysunek szkic wyraźny, nadający się do cięcia

Obawiam się ze klikanie nic nie da .Trzeba herb będzie narysować ,jeśli jest słabej jakości. Ewentualnie można poszukać ,może ktoś już to zrobił , żeby wiedzieć na pewno musisz go pokazać.

mako mako - 29 Lipiec 2013, 18:40

jest to foto z neta, kolorowa i mało dokładna na krawędzi innej nie posiadam, a taki herb potrzebny do wycięcia
s-p-i-n - 29 Lipiec 2013, 18:49

a do do gminy Głogówek należało się zgłosić, wydział promocji napewno posiada albo na google poszukać
mako mako - 29 Lipiec 2013, 19:22

no może mają ale sprawa trochę pilna a czas oczekiwania w sezonie urlopowym jest długi,
a chciałabym sobie radzić z każdym zdjęciem jakie otrzymam, tak by wiedzieć co klikać by nadawało się do PLT
to twoje jest wyraźniejsze ( co zastosowałeś) ale jeszcze mało dokładne, co można jeszcze zrobić? elementy okrągłe są kanciate jak to zmienić?

chezare - 29 Lipiec 2013, 19:35

I po co Ci Spin to było? :-)
Lepsze od tego co zamieścił Spin nie będzie (z Wikipedii?)
http://pl.wikipedia.org/w...3%B3wek_COA.svg
Jeśli elementy okrągłe w cedeerze Spina są kanciaste, to ja bym przełączył podgląd na dokładny :-)
Mało tego, ten obrazek bez żadnych dodatkowych zabiegów da się wyciąć.
Obrazek z Wikipedii jest w formacie wektorowym, nic nie trzeba klikać.
Jak chcesz mieć eleganckie, gładkie linie, to zapomnij o trasowaniu, a zajmij się opanowaniem narzędzia "krzywa Baziera" :-)
Nie wiem jak rysunek z Wikipedii ma się do oryginału, ale kanciasty na pewno nie jest i na pewno nie powstał w wyniku trasowania.

restauro - 29 Lipiec 2013, 19:44

mako mako napisał/a:
to twoje jest wyraźniejsze ( co zastosowałeś) ale jeszcze mało dokładne

Dokładniejszy już nie będzie . Chezare podał stronę gdzie znajduje się oryginał zapisany w wektorowym formacie SVG a Spin zapisał w CDR

mako mako - 29 Lipiec 2013, 19:51

wszystko da się wyciąć to już wiem! tylko z jaką dokładnością, a ja do tych dokładnych należę i próbują ( w tym przypadku wam głowę zawracam) tam długo aż rezultat będzie bynajmniej o.k
a tu nawet na dokładnym po trasowaniu kulki winogron są kanciaste, a ja potrzebuję je wyciąć jako osobne elementy i wkomponować na podstawę, chyba są potrzebne jakieś zabiegi albo ja źle odczytuję plik od Spina

mako mako - 29 Lipiec 2013, 20:05

o.k mam obrazek z wikipedii, importuje do corela i co mam zrobić jeśli nie trasować ( co zniekształca mi kuli winogron) by móc później zapisać do PLT czyli dokładny obrys - widok szkieletowy, bez zniekształceń i podwójnych linii?
Przypominam jestem początkująca w corelu

restauro - 29 Lipiec 2013, 20:13

Wytnij kanciasty fragment i pokaż .Widziałem wprawdzie miejsce gdzie można usunąć jeden węzeł żeby rysunek był bardziej okrągły , ale kantów nie widzę . I nie wiem o jakim trasowaniu piszesz, to jest wektor.
Dołączam plik bez poprawek

mako mako - 29 Lipiec 2013, 20:29

restauro dzięki za cierpliwość,
...o.k mam obrazek z wikipedii, importuje do corela i co mam zrobić jeśli nie trasować?
dotychczas czyli moje początki z corelem posiadając obrazek czarno biały stosowałam trasowanie konturów - szczegółowe logo, uzyskiwałam wówczas oryginał na którym mogłam pracować typu zdjąć jaka warstwę elementów, lub wykasować tło lub tylko wybrać jeden element z obrazka i jego użyć dalej do zapisu jako PLT i cięcia.

mako mako - 29 Lipiec 2013, 20:39

plik przesłany jest o.k ( okrągłe kulki) ale jak mam ten herb zmienić na krzywe żeby, móc zapisać w PLT, czy ty w ogóle wiesz o co mi chodzi? Gdyż z racji iż się sama tego uczę to sposób przedstawiania problemu jaki mam chyba nie jest dokładny, nie znam fachowych pojęć
mako mako - 29 Lipiec 2013, 20:55

wiem na pewno że:
-Posiadany obrazek herb muszę zamienić na krzywe,
- sprawdzić najlepiej w widok szkieletowy czy wszystko pasuje ( linie są wyraźne, ciągłe, nie ma podwójnych linii,
-jeśli jest o.k to zapisuje w PLT jednostki plotera 1060, rozdzielczość 0,1mm i mam gotowe do drugiego programu

nie mam problemu jeśli tworzę sobie np. napis lub figurę w corelu od podstaw bo tylko konwersja na krzywe i zapis na PLT

ale nie umiem poradzić sobie z moim tzw. odzyskiem tzn. chcę z obojętnie jakiego obrazka umieć wydobyć szablon kompletny, wyraźny tak by nadawał się na zamianę w krzywe

Wszystkim udzielającym mi wskazówek dziękuję :poklon
Na dzisiaj już koniec , ale może w dniu jutrzejszym ktoś zgłębi temat i pomoże mi z tymi krzywymi.
Dobranoc

chezare - 29 Lipiec 2013, 21:02

Nie ma się nad czym rozwodzić, bo sprawa jest prosta.
Pierwszy problem był taki, że nie chciało Ci się poszukać herbu w wersji wektorowej w sieci.
Akurat jeśli chodzi o ten typ grafiki, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że da się znaleźć to co się chce. Ja znalazłem po 10 s w Wikipedii. Znalazłem plik svg. SVG to format wektorowy, choć w takim pliku może się też znajdować grafika rastrowa, to jest podobnie jak plt, plik tekstowy.
Spin zapisał, to co i ja znalazłem (svg) w formacie CorleDRAW (cdr).
Wszystko co zrobił, to kliknął prawym klawiszem obrazek w Wikipedii, wybrał polecenie zapisz element docelowy jako… Następnie uruchomił Corela i zaimportował zapisaną grafikę.
Nie wiem jak to oglądałaś, że doszłaś do wniosku, że rysunek jest kanciasty?
Z tego co ja widziałem, to naprawdę niewiele można zrobić żeby był bardziej gładki.
Z obrazkiem z Wikipedii i tym samym tylko zapisanym w pliku cdr przez kolegę Spina nie musisz już nic robić bo to jest grafika w 100% wektorowa. Mało tego obrazek jest tak narysowany, że można go od razu wycinać, nie zawsze tak jest. Połączone są elementy o tym samym kolorze, lepiej być nie może.
Trasowanie nie jest dobrym rozwiązaniem. Uwierz mi, że używałem najlepszych programów, które nic innego oprócz trasowania nie robiły i praktycznie nigdy taki rysunek nie nadawał się do wycinania, chyba że nie szanujesz maszyny i nie zależy Ci na jakości?
Za to praktycznie zawsze wymaga wiele pracy żeby go do stanu przyzwoitości doprowadzić, a to zajmuje często więcej czasu niż narysowanie go od początku.
Swoją drogą choć pociąłem chyba dziesiątki kilometrów folii, to nigdy nie zapisałem grafiki do plt, ale to może dlatego, że zawsze używałem dedykowanych do obsługi plotera programów?
Podsumowując. W pliku który zamieścił Spin grafika jest wektorowa, gotowa do wycinania.
Nie ma żadnych przeszkód żebyś zapisała ją do plt, jeśli się na taki format uparłaś (plik->eksportuj) :-)

s-p-i-n - 30 Lipiec 2013, 08:37

Co do herbu to się już nie będę wypowiadał bo już wszystko chyba zostało powiedziane, co do Twojej prośby by dać Ci wskazówki dot. wektoryzacji powiem tylko tyle, że nie ma jednego złotego środka i czsami wystarczy użyć jednego narzędzia a są przypadki że musisz użyć połowy Corela.

@Mako Mako tu masz przykład http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4668

mako mako - 30 Lipiec 2013, 10:55

Spin WIELKIE DZIĘKI za pomoc
w zasadzie to cos tam już umiem w corelu ale czasami dopadają mnie wątpliwości czy to co robię, na pewno robię dobrze? twoja wypowiedź...
nie ma jednego złotego środka i czasami wystarczy użyć jednego narzędzia a są przypadki że musisz użyć połowy Corela.
jest odpowiedzią na moje wątpliwości, a dołączony przykład jest mi pomocny bo właśnie zdarzają mi się do obróbki takie obrazki, i trasowanie mija się z celem, będę stosowała ręczną wektoryzację.

Jeszcze raz Dzięki
Pozdrawiam,

restauro - 30 Lipiec 2013, 11:23

mako mako napisał/a:
dołączony przykład jest mi pomocny bo właśnie zdarzają mi się do obróbki takie obrazki,

Żeby plik zapisany został w wektorowym formacie SVG musisz zapisywać tak jak na dołączonym zrzucie ekranowym .

mako mako - 30 Lipiec 2013, 13:15

o.k będę miała to teraz na uwadze! Za pewnie nieraz zapisałam inaczej. Mogło to spowodować utratę wektorowej postaci?
Dziękuję restauro

a tak w ogóle to forum jest niezłe! Będę tu częściej zaglądała, poczytam sobie o już istniejących zagadnieniach, na pewno się czegoś nauczę :-)