| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Szukanie txt użytego w pliku
cyklop - 7 Sierpień 2013, 07:28 Temat postu: Szukanie txt użytego w pliku Przepraszam ortodoksów, bo rzecz chyba bardziej dotyczy Win niż Corela, ale ponieważ wspomniany Windows jest mi potrzebny tylko do pracy z Corelem, uznałem, że mogę poprosic o pomoc w tym miejscu.
W XP było kapitalne narzedzie, pozwalające znaleźć plik na podstawie tekstu w nim zawartego. Teraz mam siódemkę i za chiny nie mogę znaleźć; wyszukiwarka w prawym górnym rogu wyszukuje tylko po nazwach plików.
Krok w tył czy moja ślepota?
s-p-i-n - 7 Sierpień 2013, 08:58
Start -> wpisz -> Eksplorator Windows ->W górnym lewym oknie -> Organizuj ->Opcje folderów i wyszukiwania ->Wyszukiwanie -> zaznaczasz -> Zawsze wyszukaj w nazwach.... -> Zastosuj i ->Ok.
Windows będzie wyszukiwał pliki według nazw i według zawartości jednak za każdym razem musisz lecieć całośc od początku
Ponoć dobrym rozwiązaniem jest http://multicommander.com/
cyklop - 7 Sierpień 2013, 09:21
Niestety, nie działa..
s-p-i-n - 7 Sierpień 2013, 09:33
jedyne wyjscie to jakis program, bo z poziomu windowsa moze byc ciezko
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 09:37
niom,i jeszcze może być tak że jesli kolega posiada jakiś optimizer np tuneup to on jakby w domysle wyłącza te funkcje żeby odciązyc system
cyklop - 7 Sierpień 2013, 09:38
No tak, ale nie mogę zrozumieć, że starsza wersja to potrafiła (xp)
s-p-i-n - 7 Sierpień 2013, 09:39
Widocznie MS wyszedl z zalozenia ze to nie potrzebne juz nikomu w XXI wieku
restauro - 7 Sierpień 2013, 10:15
Może ten programik? Nie znam możliwości ale z opisu wynika ze powinien sobie poradzić .
http://www.programosy.pl/...filesearch.html
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 10:53
Jeśli w polu wyszukiwania w Windows 7 wpiszesz jakieś słowo, to zostaną wylistowane wszystkie pliki, które owo słowo zawierają zarówno w nazwie, jak i we wnętrzu. Można stosować operatory I, NIE lub LUB (muszą być wpisane dużymi literami (np. monika LUB ola). Można też określić filtry wyszukiwania.
cyklop - 7 Sierpień 2013, 11:22
Niestety, nie, Bogumiło... Podajesz instrukcję wyszukiwania, ale ja pytałem czy w Win7 to działa, bo u mnie jakoś nie.
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 11:28
Być może tak jest tylko w Windows 7 64-bitowym. Nie upieram się, choć wydaje mi się co najmniej dziwne, gdyby między 32 a 64 były aż takie różnice. Ale skoro twierdzisz, że Twój system nie wyszukuje, to nie mam podstaw, by Ci nie wierzyć. U mnie to działa w każdym razie niestety. Bo to rozwiązanie rozszerza zakres wyszukiwania i sprawia, że listowane są zupełnie kuriozalne pliki. Ale można użyć filtru...
s-p-i-n - 7 Sierpień 2013, 11:30
Jest 6 edycji Windows 7 więc to może być też róznica między edycjami.
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 11:36
Obawiam się, że raczej nie. Edycje mogą się różnić funkcjonalnościami, ale raczej nie sposobem wyszukiwania. Choć niezbadane są ścieżki, po których kroczy Microsoft. Stawiam jednak na to, że poszukiwanego słowa nie ma w żadnym pliku i dlatego nic nie zostaje znalezione. Żeby się o tym przekonać wystarczy jakieś słowo wpisać do pliku tekstowego, plikowi nadać dowolną nazwę, ale różną od tego słowa, zmienić rozszerzenie na np. cdr, umieścić gdzieś i poszukać wpisanego słowa.
cyklop - 7 Sierpień 2013, 11:43
Bogumiło, jesteś rozbrajająca
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 12:23
Ja? A nie mój Windows, który działa? Spróbowałeś wyszukać tekst, którego jesteś pewien i nie znalazł? Pliki cdr są pakowane. Nie da się w nich znaleźć żadnego słowa, choćby projekt niczego poza tekstem nie zawierał.
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 12:37
ja bym tam jednak zajżał tutaj i olał tego windowsa http://www.tylkoprogramy....ikow_tresci.php
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 13:04
| s-p-i-n napisał/a: | | Start -> wpisz -> Eksplorator Windows | W skrócie: wciśnij klawisz Windows i E. Potem Narzędzia -> Opcje folderów, karta Wyszukiwanie włącz opcję Zawsze wyszukuj w nazwach i zawartości plików (może to potrwać kilka minut). Jeśli pliki są nieindeksowane i jest ich sporo może to potrwać nie kilka, ale kilkanaście minut.
cyklop - 7 Sierpień 2013, 13:07
| Bogumila M. napisał/a: | | Ja? A nie mój Windows, który działa? Spróbowałeś wyszukać tekst, którego jesteś pewien i nie znalazł? Pliki cdr są pakowane. Nie da się w nich znaleźć żadnego słowa, choćby projekt niczego poza tekstem nie zawierał. |
Oczywiście, że próbowałem. Nie śmiałbym zawracać głowy zanim nie wyczerpię sam siebie
Próbuję szukać w plikach, które wcześniej otwieram i sprawdzam dane słowo, próbuje również napisać coś, zapisać i potem znaleźć. Nic z tego, bo nie mogę w ogóle znaleźć funkcji szukania tekstu wewnątrz pliku (jak w xp).
I nie masz racji, że w plikach cdr nie da się znaleźć żadnego słowa. Właśnie w xp robię to bez problemu. Poza tym sama wspomniałaś, że u Cibie działa; to jak - nie da się, a Ty potrafisz?
cyklop - 7 Sierpień 2013, 13:09
| Bogumila M. napisał/a: | | s-p-i-n napisał/a: | | Start -> wpisz -> Eksplorator Windows | W skrócie: wciśnij klawisz Windows i E. Potem Narzędzia -> Opcje folderów, karta Wyszukiwanie włącz opcję Zawsze wyszukuj w nazwach i zawartości plików (może to potrwać kilka minut). Jeśli pliki są nieindeksowane i jest ich sporo może to potrwać nie kilka, ale kilkanaście minut. |
A tego już w ogóle nie rozumiem... Powtarzasz wcześniejszy tekt, na który juz odpowiedziałem. I jak tu zrozumieć kobiety
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 13:29
Nie rozumiesz, mimo iż powtórzyłam? Mam powtórzyć trzeci raz? Powtórzyłam, bo wygodniej jest wcisnąć klawisz Windows i E niż przechodzić przez menu Start i wyszukiwanie. Dziwne, że u Ciebie wyszukiwanie nie działa. Wiesz jakie pytanie zwykle pada w takiej sytuacji? Powtórzę inne — próbowałeś wyszukać tekst w pliku tekstowym? Bo pliki programów zazwyczaj są albo szyfrowane, albo kompresowane i tekstu w nich znaleźć się NIE DA. Word miał specjalne narzędzie do wyszukiwania plików pod kątem zawartości. Corel też umożliwia dodawanie do projektu słów kluczowych, ale nie mam pojęcia co z tego wynika.
cyklop - 7 Sierpień 2013, 13:49
Spokojnie... Zrozumiałem co napisałaś. Ale ja sprawdziłem już tę receptę i napisałem, że nie działa.
Nadal więc nie rozumiem co mi po Twoim skrócie, skoro prowadzi do tej samej procedury.
A żeby nie było wątpiwości (i niepotrzebnych kąśliwości) - mam np. plik cdr, w którym na stronie jest kilkadziesiąt składów pieczątek, które robię. Zwykle kazda z nich, to 3-4 linijki nieskrzywionego tekstu.
Mam takich plikow sporo i w xp bez problemu znajduję ten, w którym jest np. pieczątka ze słowem "Bogumiła". W win7 (64) wyszukuje tylko nazwy plików, bez szukania w zawartości.
I to jest problem, z którym nie mogę się pogodzić
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 14:03
Ciekawe jest to co piszesz. Edytowałam pliki Corela w edytorze szesnastkowym i nie ma w nich ani jednego słowa dającego się wprost odczytać, choć w plikach jest sporo tekstu. Być może w wersji X4 i wcześniejszych dawało się znaleźć słowa, choć w plikach zapisanych w X3 też nie da się. Jeśli uda Ci się rozwiązać ten problem napisz jak trzeba wyszukiwać, żeby znaleźć.
A powtórzyłam, ponieważ zauważyłam, że oprócz Ciebie zaglądają tu również inni. W żaden sposób nie umniejsza to roli i znaczenia tego, co napisał s-p-i-n. Wręcz przeciwnie. Potwierdza, że działa i u Niego, i u mnie.
chezare - 7 Sierpień 2013, 14:17
Możesz Bogumiło udać się z powrotem nad strumień i moczyć nogi
Jeśli obszar wyszukiwania nie zostanie drastycznie zawężony to taka operacja może trwać dwa dni a nie kilkanaście minut, ale nie ma to znaczenia bo wydaje mi się, że ani XP, ani 7 nie znajdzie tekstu w cdr.
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 14:20
znaczy może znależć ale najpierw trzeba otagować,czyli we właściwosciach dokumentu w corelu ,wpisać słowa kluczowe,ale oczywiście nie ma to nic wspolnego ze skanem na żywo cdr
cyklop - 7 Sierpień 2013, 14:46
Zadnego tagowania, żadnego moczenia nóg - w xp znajduje takie pliki w ciągu 1-3 minut!
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 14:49
Otagowanie nie spowoduje, że w pliku pojawi się "goły" tekst". Prawie każdy plik Corela zaczyna się od RIFF, potem idzie jawny kod wersji: CDRXvrsn (gdzie X to nr wersji). Co stoi na przeszkodzie wpisać CDREvrsn żeby sprawdzić, czy wyszukane zostaną prawidłowo wszystkie pliki zapisane w wersji X4? Bidon jak oznaczane są pliki wersji 6, bo F to 15? 10?
| cyklop napisał/a: | | Zadnego tagowania, żadnego moczenia nóg - w xp znajduje takie pliki w ciągu 1-3 minut! | Na pewno w ciągu kilku minut, a nie w cudowny sposób? Dałoby się tak zrobić, żebyśmy zobaczyli to na własne oczy?
tegraf - 7 Sierpień 2013, 15:04
"Goły" tekst jest dostępny w plikach cdr, o ile przy zapisywaniu zostanie wyłączona kompresja obiektów graficznych. Wtedy wyszukiwanie tekstu w plikach cdr za pomocą wyszukiwarki Windows jest możliwe.
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 15:10
hym,całkiem możliwe,a co do oznaczenia x6 to wogle nie ma ,plik zaczyna się od PK data/data i dalej krzaczki
chezare - 7 Sierpień 2013, 15:29
Cyklop, ja z reguły nie piszę jak czegoś nie sprawdzę.
Przetestowałem nie tylko wyszukiwarkę Windowsa ale i inne programy, które teoretycznie potrafią znaleźć tekst w pliku. Znajdują w doc, xls ale nie w cdr.
Normalnie zapisany cdr, z jednym słowem tekstu, dla przeglądarki Windows XP jest nieczytelny.
Do takich wniosków można dojść nawet bez robienia eksperymentów, bo niby dlaczego Mikrosoft miałby znać przepis na cdr jak Corel strzeże go jak przepisu na Coca-Colę?
Windows XP w normalnie zapisanym cdr nie znajdzie żadnego tekstu.
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 16:53
| bidon184 napisał/a: | | hym,całkiem możliwe,a co do oznaczenia x6 to wogle nie ma ,plik zaczyna się od PK data/data i dalej krzaczki | Poszukaj dalej. Wygląda na to, że od PK zaczynają się pliki utworzone w starej wersji (9). Dalej jest wersja programu, w jakiej plik został aktualnie zapisany: | Kod: | | PK............content/riffData........cdrRIFFŘt'.............CDRFvrsn | Mam 15 (F) i zgadza się.
Skoro Chezare zgadza się ze mną to idę moczyć nogi zanim woda wystygnie.
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 17:08
kiedyś właśnie tego szukałem jak x6 zapisuje wersje,i nie ma ,riff pojawia się dopiero gdy zapisuje do niższej ,ale jesli do x6 to jest tylko pk data itd,nie ma podanej wersji,ba mało tego gdy np zapisze ten sam plik w róznych wersjach to baloniki pojawiają się na miniaturach tylko w wersjach niższych,werja natywna zostaje bez balonu dopóty nie usune innych wersji lub nie przesune pliku z x6 do innego folderu,chyba x6 ma inna polityke niż niższe wersje
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 17:13
Sprawdzałeś, czy nie ma w ogóle stringu CDRXvsn? Może jest na końcu pliku? Dałabym sobie łeb uciąć u samej podłogi, że była wersja i nazywała się 10. Podglądałam plik, który ktoś umieścił a u mnie otworzył się jako pusty.
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 17:18
na dole są tylko odniesienia xml,czyli palety,tekst,profile itd ,ale nic co by mówiło jaka to wersja,jest w pliku tak jak patrzyłem jakieś PK 98 ale to nie wiem co ma znaczyć
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 18:13
Ten plik utworzyłeś sam, osobiście, czy to jakiś stary zaadoptowany do własnych potrzeb? Bo u mnie od PK zaczynają się pliki zapisywane jeszcze w wersji 9
bidon184 - 7 Sierpień 2013, 18:27
nie wszystkie pliki x6 zaczynają się przynajmniej u mnie od PK
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 19:06
| tegraf napisał/a: | | "Goły" tekst jest dostępny w plikach cdr, o ile przy zapisywaniu zostanie wyłączona kompresja obiektów graficznych. Wtedy wyszukiwanie tekstu w plikach cdr za pomocą wyszukiwarki Windows jest możliwe. | Której wersji Corela to dotyczy? Bo w X5 nie działa ani w przypadku tekstu akapitowego, ani ozdobnego.
tegraf - 7 Sierpień 2013, 21:25
W załączniku 2 cdry - jeden z kompresją, drugi - bez. Corel X3. W obu tekst "wodip.opole" jako ozdobny i akapitowy.
Podgląd w notatniku pliku bez kompresji pozwala na odnalezienie frazy np. "opole". W pliku z kompresją to się nie uda (poniżej zrzut z Notepad++).
Polecenie "find" (Windows 8) z parametrem "opole" też zwraca tylko plik bez kompresji.
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 22:24
Jesteś pewny, że Twój sposób dobry w X3 zadziała w X4 i następnych wersjach? Nie uważasz, że ułatwienie użytkownikom wyszukiwania plików po tekście leży w interesie firmy? Próbowałeś wpisać i wyszukać słowo 'żółć'?
tegraf - 7 Sierpień 2013, 22:41
| Bogumila M. napisał/a: | | Jesteś pewny, że Twój sposób dobry w X3 zadziała w X4 i następnych wersjach? |
Nie wiem, mam X3. Ktoś, kto ma wyższe wersje - sprawdzi łatwo sam.
| Bogumila M. napisał/a: | | Nie uważasz, że ułatwienie użytkownikom wyszukiwanie plików po tekście leży w interesie firmy? |
Jakiej firmy? MS? A ktoś im broni ułatwiać życie użytkownikom? Niech ułatwiają, jak potrafią.
| Bogumila M. napisał/a: | | Próbowałeś wpisać i wyszukać słowo 'żółć'? |
Z "żółcią" się nie uda.
Bogumila M. - 7 Sierpień 2013, 23:11
| tegraf napisał/a: | | Nie wiem, mam X3. Ktoś, kto ma wyższe wersje - sprawdzi łatwo sam. | Chyba nie tak łatwo, skoro założyciel wątku upiera się, że XP potrafił wyszukiwać, a Windows 7 nie.
| tegraf napisał/a: | | Jakiej firmy? MS? A ktoś im broni ułatwiać życie użytkownikom? Niech ułatwiają, jak potrafią. | Nie MS. Nikt nie broni, ale także nikt nie zmusza.
chezare - 8 Sierpień 2013, 05:44
Jeśli chodzi o wersję Corela, to ciąg znaków który występował do X6 nie oznacza w jakiej wersji programu plik został stworzony (choć może), ale jaka jest potrzebna żeby go otworzyć (Corel i tak z niej nie korzysta, a przynajmniej o tym nie informuje).
Rację ma Tegraf, Windows może znaleźć tekst jak kompresja obiektów graficznych została wyłączona, może to zrobić zwykły notatnik choć tylko na wybranym pliku.
Pytanie jest takie, czy w Windowsie Cyklopa jest opcja szukania tekstu wewnątrz pliku, on sam twierdzi, że nie ma?
Jest też drugie pytanie. Kto o zdrowych zmysłach wyłącza kompresję obiektów graficznych, która standardowo jest włączona? Proszę bardzo, przyznajcie się jak na spowiedzi, kto z Was ma w komputerze dysk, którego nie da się całkowicie wypełnić, kto z Was tę opcję wyłączył?
Jeśli już nawet ktoś to zrobił i ma XP, który Cyklop tak chwali, to jak zacznie szukać żółtego, to i tak nie znajdzie.
Samych cdr mam na dysku kilkaset tysięcy i nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem tego co mi było w danej chwili potrzebne, bez żadnego grzebania w bebechach plików. Czasami to chwilę trwało, ale i tak krócej niż trwałoby działanie windowsowej wyszukiwarki.
Jak się zachowuje elementarny porządek w organizacji plików, to nie musi być tak jak w dowcipie w którym przez parę dni przesłuchują delikwenta, stosując najwymyślniejsze tortury, a on ciągle mówi, nie wiem. W końcu będąc na granicy życia i śmierci mówi sam do siebie, przypomnij sobie, bo cię zabiją.
Zapomnij Cyklop o windowsie a skup się na przypomnieniu gdzie mogłeś plik zapisać i kiedy to było?
cyklop - 8 Sierpień 2013, 10:13
| chezare napisał/a: | ...
Zapomnij Cyklop o windowsie a skup się na przypomnieniu gdzie mogłeś plik zapisać i kiedy to było? |
W moim wieku skupianie się na przypomnieniu nie działa :]
Szczerze mowiąc Wasza dyskusja mnie przerosła. Zadałem proste pytanie: czy w win7 da się wyszukac plik po tekscie w nim umieszczonym (oczywiscie mówimy tylko o cdr), podobnie jak to jest w xp. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że sie nie da, a nawet, że... w xp też to niemożliwe.
Nie znam się kompletnie na softwarowej chirurgii, a w związku z tym nigdy nie grzebałem w żadnych biosach ani windowsach. Mam standardowo zainstalowane i bez problemu znajduje pliki po tekście. Nie musicie mi wierzyć, nie będę miał doła z tego powodu.
Po prostu otworzę sobie okienko znajdź plik, wpiszę tekst w miejscu "wyraz lub fraza w pliku",
łyknę sobie kawy i odczytam wynik
Żałuję tylko, że ktoś zrobił takie ququ w siódemce...
chezare - 8 Sierpień 2013, 10:22
Cyklop, ja Twoje pytanie powtórzyłem, bo założyłem, że gdzieś po drodze znikło z pola widzenia
Nie potrafię Ci niestety pomóc, bo nie mam 7, ale mam XP. Świeżo zainstalowane na pustym dysku, bez żadnego grzebania i mam świeżo zainstalowanego X3.
Nie wiem czy w 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików?
Mój Windows nie znajduje tekstów w cdr. Znajduje kiedy Corela ustawi się tak jak napisał Tegraf, ale też tylko wtedy kiedy nie ma w tekście charakterystycznych dla języka polskiego znaków.
Nie tłumacz się pamięcią, bo moja jest starsza
Jak masz dojście do XP, to zapisz cdra z włączoną opcją kompresji obiektów, ta opcja jest włączona standardowo i uruchom szukanie. Zdążysz wypić wannę kawy a XP i tak nic nie znajdzie
Takie wyszukiwanie uda się wtedy kiedy szukany tekst występuje w normalnej formie w dokumencie (widać go gołym okiem w np. notatniku), albo wtedy kiedy Microsoft szuka we własnych plikach bo wie jak je rozbebeszyć. Skompresowanego cdra nie wie jak ugryźć i dlatego nie ma prawa nic znaleźć.
Powtórzę jeszcze raz Twoje pytanie, może ktoś się zlituje, ma 7 i sprawdzi?
Czy w Windowsie w wersji 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików?
bidon184 - 8 Sierpień 2013, 10:41
w w7 Ultimate jest
cyklop - 8 Sierpień 2013, 11:15
| chezare napisał/a: | | ... Skompresowanego cdra nie wie jak ugryźć i dlatego nie ma prawa nic znaleźć. |
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 11:22
| chezare napisał/a: | | Czy w Windowsie w wersji 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików? | Oczywiscie, że jest. I jest domyślnie włączona. Mówił o tym S-p-i-n, mówił Tegraf i nawet dowiódł, że tekst widać gdy plik jest zapisany w wersji X3 i starszej. Tylko Cyklop twierdził, że nie ma, bo u niego plików nie znajduje. A XP znajdował. I miał rację. Jak miał pliki w wersji XP niepakowane, to znajdował. Jak zapisał w wersji X4, to nie znajdzie. Ale testu na znajdowanie, który zaproponowałam nie zrobił.
Co to jest w załączonym przykładzie, skoro nazwa pliku nie kończy się rozszerzeniem cdr?
cyklop - 8 Sierpień 2013, 11:55
w załączonym przykładzie jest to, o czym piszę cały czas:
plik w utworzony w x4, w opcjach włączona kompresja, xp znajduje nawet słowo "żółć", i to w ciągu łyka kawy
(Twój test przecież robiłem...)
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 12:19
Zdumiewające. Nie mam powodu, by Ci nie wierzyć. W Windows 7 jest opcja szukania po zawartości pliku. Zrobiłam eksperyment podobny do tego, jaki Ci zaproponowałam. Po długim czasie pokazały się wyniki. Wśród nich nie było pliku z którego pochodził szukany ciąg znaków. Problem nie leży więc w tym CZY Windows 7 wyszukuje po zawartości, bo wyszukuje, ale JAK wyszukuje.
tegraf - 8 Sierpień 2013, 14:58
Z grubsza - zaczyna to wyglądać tak, jakby Win7 i Win8 szukały po zawartości pliku tylko w "dokumentach tekstowych" - z zastrzeżeniem, że o tym, który plik zostanie za taki uznany, decydują same Windowsy. Dotyczy to wyszukiwania "okienkowego".
Cdr, który bardziej przypomina plik binarny - za taki uznany widać nie został.
Gdyby udało się jakoś przekonać Windowsy że "cdr" to też dokument tekstowy, pewni cała sztuczka by się udała.
Na razie pozostają narzędzia konsolowe - Find w Win 8 i coś podobnego w Win 7.
chezare - 8 Sierpień 2013, 15:42
Kolega Cyklop najpierw nie widział w 7 opcji przeszukiwania tekstu wewnątrz plików.
Podobno jest. XP podobno teksty i to z polskimi znakami znajduje mu tak szybko, że nawet nie zdążył podnieść filiżanki z kawą.
Ja mam Windowsa XP Profesional z SP3 i za przeproszeniem dupa, takiego tekstu szukałem w cdr z X3
cyklop - 8 Sierpień 2013, 16:21
| chezare napisał/a: | Kolega Cyklop najpierw nie widział w 7 opcji przeszukiwania tekstu wewnątrz plików.
Podobno jest. XP podobno teksty i to z polskimi znakami znajduje mu tak szybko, że nawet nie zdążył podnieść filiżanki z kawą.
Ja mam Windowsa XP Profesional z SP3 i za przeproszeniem dupa, takiego tekstu szukałem w cdr z X3 |
Kolego Chezare, nie "najpierw", bo ja nadal nie widze takiej opcji, a wszyscy tu raczej twierdzą, że jej nie ma.
A że w xp mi wyszukuje - załączyłem screeny (z czasami, żeby nie było). To co mam jeszcze zrobić byście uwierzyli?
Taka Bogumiła np., kobieta, a uwierzyła
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 17:03
A dlaczego miałabym nie wierzyć, skoro mówisz, że działa? Sama przecież gardłowałam przeciw tym, którzy bagatelizują zgłoszone problemy, bo u nich działa. Teraz sytuacja się odwróciła i twierdziliśmy tu zgodnie, że skoro u nas nie działa, to u Ciebie też nie ma prawa.
Niewykluczone, że instalowany w XP Corel dodawał jakiś mechanizm umożliwiający Windows wyszukiwanie w jego plikach zawartych w nich tekstów. Ciekawy byłby eksperyment polegający na wyszukaniu cdr-a w systemie XP bez Corela. Z drugiej strony u Chezare w XP nie znajduje.... Więc może jednak zainstalowałeś jakieś narzędzie i zapominałeś o nim? A może masz keyloggera i dlatego znajduje wszystko co wpisałeś? Bo na zrzucie ekranu nie widać pliku, ale datę...
Idę moczyć nogi. Podobno to wpływa korzystnie na głowę.
chezare - 8 Sierpień 2013, 17:30
A kolega Bidon taką opcję widzi?
bidon184 - 8 Sierpień 2013, 18:32
bidon nie widzi bo bidon ma wyłaczone indeksowanie i inne zbędne rzeczy w kompie
chezare - 8 Sierpień 2013, 18:35
Zdecyduj się
"w w7 Ultimate jest"
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 18:37
Bidon robi uniki. Ta opcja jest włączona, gdy wyłączone jest indeksowanie.
bidon184 - 8 Sierpień 2013, 18:44
hehe nie nie robie uników w ultimate jest ,ale od czasu gdy mam pewien program do optymalizacji,to powyłączałem wszystko co zaśmieca kompa w sensie pamięci,ja np jesli chce znalezc jakis plik wektorowy to kożystam z Corel Connect,ja ogólnie mam poukładane na kompie i nie potrzeba mi obciązających pamięc narzędzi windows
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 18:52
Wyszukiwanie w plikach tekstu nie obciążą pamięci. Bo działa tylko wtedy, gdy użytkownik ma kaprys czegoś poszukać.
bidon184 - 8 Sierpień 2013, 19:02
obciąza obciąza bo to jest usługa a nawet jakby to była tylko aplikacja to też obciąza ponieważ jest stale w gotowości
Bogumila M. - 8 Sierpień 2013, 19:20
Nie kłóć się. Wyszukiwanie to nie usługa. Usługą jest indeksowanie, którego nie trzeba włączać, żeby coś znaleźć.
bidon184 - 8 Sierpień 2013, 19:22
ależ ja się wcale nie kłoce ,w7 znajduje,ale to jest jakaś pomyłka,a co do kolegi który pisze że mu w xp pliki nawet po kompresji znajdywało,to moze kolega zapomniał że zainstalował cdr viewer,w tedy mozna se szukać czego się chce w plikach cdr
cyklop - 9 Sierpień 2013, 08:02
| bidon184 napisał/a: | ależ ja się wcale nie kłoce ,w7 znajduje,ale to jest jakaś pomyłka,a co do kolegi który pisze że mu w xp pliki nawet po kompresji znajdywało,to moze kolega zapomniał że zainstalował cdr viewer,w tedy mozna se szukać czego się chce w plikach cdr |
Kolega pisał, że się nie zna i z tego strachu przed nieznanym instaluje tylko z automatu podstawowe wersje wina i karola
Bogumila M. - 9 Sierpień 2013, 13:40
| cyklop napisał/a: | Kolega pisał, że się nie zna i z tego strachu przed nieznanym instaluje tylko z automatu podstawowe wersje wina i karola | Widocznie praca z programem, który co chwilę nie wykrzacza się nie dostarcza tylu emocji.
tegraf - 9 Sierpień 2013, 13:51
| cyklop napisał/a: | | Kolega pisał, że się nie zna i z tego strachu przed nieznanym instaluje tylko z automatu podstawowe wersje wina i karola |
To ja poproszę o rozwinięcie - co to jest "podstawa wersja wina"? Co to jest "wina"? "Karola" to się domyślam, że chodzi o jakąś wersję CorelDraw, ale też nie wiem, która jest tą "podstawową".
cyklop - 9 Sierpień 2013, 14:41
(przepraszam producentów i fanów za poufałość)
Corel instaluję z legalnej płyty - standardowa instalacja + serwispaki + changeCLOL
Windows xp instalowany przez sprzedawcę komputera, nie sądzę żeby bawił sie w jakieś zmiany/usuwania/usprawniania.
Bogumila M. - 9 Sierpień 2013, 16:42
A jaką mamy gwarancję, że płyta była legalna? Jak kosztowała mniej niż 3.000 to, jak można wyczytać na stronie Corela, jest na pewno nielegalna. Bo legalna nie może być tania. | Corel napisał/a: | W jaki sposób rozpoznac pirackie oprogramowanie?
• Sprawdzaj ceny — nie nalezy ufac obnizkom przekraczajacym 50%.
• Zwracaj uwage na jakosc opakowania — opakowanie rózniace sie od opakowan produktów oferowanych przez innych sprzedawców oraz przez producenta w witrynie internetowej najprawdopodobniej zawiera nielegalny produkt.
• Sprawdz, czy do oprogramowania dolaczona jest umowa EULA — jesli jej nie ma, oprogramowanie nie jest autentyczne.
• Skontaktuj sie z nami — w przypadku watpliwosci przeslij wiadomosc e-mail na adres nopiracy@corel.com, a my poinformujemy Cie o tym, czy wskazany sprzedawca posiada nasza autoryzacje oraz czy Twoje oprogramowanie jest legalne. |
Co ciekawe dzięki burdelowi firmy płacą jak za woły, a mimo to pracują na piratach. Bo na przykład w licencji jest zapis, że z programu można korzystać tylko między 16:13 a 17:12. 30% firm płaci za utrzymanie licencji programów komputerowych, choć i tak nie mogą z nich korzystać. Tracą na tym grube pieniądze. W dodatku wiele firm jest narażonych na kary za nieopłacanie licencji. Firmy często kupują licencje "automatycznie", nie zapoznając się wcześniej z ich dokładnymi warunkami lub po prostu ich nie rozumieją. Lecz to, że czegoś nie rozumiemy, nie oznacza, że unikniemy przykrych konsekwencji. Dlatego firmy mogą być zmuszone do płacenia kar producentowi oprogramowania.
W celu zintensyfikowania ochrony własności intelektualnej, zwłaszcza amerykańskiej, licencje nie będą mogły być mniej obszerne od dziesięciotomowego Słownika języka polskiego oraz muszą być zaszyfrowane.
restauro - 9 Sierpień 2013, 16:51
| Bogumila M. napisał/a: | | muszą być zaszyfrowane |
Najlepiej w języku Navaho .
|
|