| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Hyde Park - Legalność oprogramowania COREL odsprzedaż
kvision - 2 Wrzesień 2013, 10:44 Temat postu: Legalność oprogramowania COREL odsprzedaż Dzień dobry. Nie wiedziałem gdzie umieścić to zapytanie więc chyba Hyde Park jest dobrym tematem
Posiadam Corela X4 i mam okazję zakupić X5 tzw. używaną - sprzedawca twierdzi, że nie rejestrowana/aktywowana.
Jak to sprawdzić, czy ma prawo ją odsprzedać?
tegraf - 2 Wrzesień 2013, 11:26
Ma prawo sprzedać, niestety. Nic mu tego nie zabrania.
Ważne co to za sprzedawca. Znajomy? Firma w likwidacji? Czy aukcja na Allegro? Jeżeli to ostatnie, to bym 7 razy na zimne dmuchał.
kvision - 2 Wrzesień 2013, 12:10
Ogłoszenie na forum. Interesuje mnie czy jeśli ktoś aktywował/zarejestrował Corela na swoje dane to czy będę mógł korzystać legalnie?
Jak to działa, żebym nie został bez pieniędzy i z nic nie wartą płytą z kluczem..
Cysorz - 2 Wrzesień 2013, 17:36
Uważaj na takie "okazje".
Ja dałem się tak nabrać i mam teraz ładne pudełko z X5 - niestety TYLKO pudełko...
(::więcej::)
bidon184 - 2 Wrzesień 2013, 19:54
| kvision napisał/a: | Ogłoszenie na forum. Interesuje mnie czy jeśli ktoś aktywował/zarejestrował Corela na swoje dane to czy będę mógł korzystać legalnie?
Jak to działa, żebym nie został bez pieniędzy i z nic nie wartą płytą z kluczem.. |
Są dwa rodzaje aktywacji i rejestracji,z klucza triala i z klucza pakietu,pierwszy patent jest bez sensu ale firmy tak robią,tak naprawde nie wiem po co ,druga opcja to w przypadku Corela jest pozamiatana,ponieważ Corel nie posiada opcji dezaktywacji klucza z komputera(w odróznieniu od np Adobe gdzie taka forma istnieje) i tutaj Malutki ma zupełną racje,można zostać z ręką w nocniku,Corel Ci odpali jak najbardziej ale po miesiącu czy w przypadku identyfikacji ID kompa może to być czasowo nieokreślone dostaniesz notke że wersja próbna się skończyła i będzie UUUpsss
|
|