Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Szukam rysunku lub czcionki - Co to za font?

pcdamian - 3 Wrzesień 2013, 13:36
Temat postu: Co to za font?
Wiecie co to za czcionka? Mi się coś kojarzy, ale niestety nie mogę znaleźć :(
chezare - 3 Wrzesień 2013, 14:24

A mnie się z niczym nie kojarzyło, a znalazłem :-)
Mało tego, powiem Ci jak :-)
Narysowałem dwie litery z obrazka, który zamieściłeś, nie dbając o szczegóły bo jakość jest taka, że szczegółów nie widać :-)
Wyeksportowałem narysowane litery do jpg, tego który masz niżej.

Uruchomiłem www.whatfontis.com
Efekt niżej.
Ravie
Możesz też spróbować np. na www.MyFonts.com, tam też bez problemu się znalazł :-)
Nie zawsze jest tak łatwo, ale spróbować nigdy nie zawadzi.
Może za chwilę wpadnie kolega Bidon i poda jeszcze nazwy paru zamienników :-)

bidon184 - 3 Wrzesień 2013, 15:02

hehe :-P ten font jest szopowski i dawno dawno jest darmowy,nie wiem czemu na tym serwerze widnieje jako płatny daje linczek do wersji free http://www.fonts2u.com/ravie.font
pcdamian - 4 Wrzesień 2013, 06:37

Dzięki bardzo :) !
chezare - 4 Wrzesień 2013, 07:19

W innym temacie pisałeś o nieaktywnej opcji szukania fontów w X6. Ten mechanizm łączy z MyFonts.com, lepszą wyszukiwarką jest WhatFontIs.com, ma znacznie większą bazę danych. Najlepszą wyszukiwarką póki co jest jednak BidonFonts :-)
Jak BidonFonts nie znajdzie czcionki, to znaczy, że jej nie ma :-)
Oczywiście dobrze by było wiedzieć dlaczego wyszukiwarka przestała działać w X6.
Możesz to obejść robiąc tak jak napisałem wyżej, ale jeśli chciałeś użyć jej do szukania fontu z obrazka, który załączyłeś, to nic by to nie dało.
Pomijam taki drobiazg, że wyszukiwarka z Corela zawsze zaprowadzi Cię do sklepu MyFonts.com i zawsze będzie próbowała Cię zubożyć o kilkadziesiąt, częściej o kilkaset zielonych papierków :-)