Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - niesymetryczne zaokrąglanie narożników

cariewna - 4 Wrzesień 2013, 10:22
Temat postu: niesymetryczne zaokrąglanie narożników
Hej, mam wielką prośbę o pomoc. Corel 12.
Mam kłopot z narożnikami, które przy opcji zaokrąglania robią to niesymetrycznie. Wklejam prinscreen, gdzie pokazuje, że zaokrąglenie można zamknąć nie w kwadracie, ale w prostokącie. Czy wiecie może jak regulować tę opcję? Mam wrażenie, że mimochodem coś mi się udało przestawić, ale jak i gdzie - nie mam pomysłu.
Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

cariewna - 4 Wrzesień 2013, 10:34

Dobra, dokopałam się do wiedzy - rysowałam prostokąt, później za pomocą ręki zmieniałam wartości tak, aby uzyskać kwadrat - ale zaokrąglenie robi się jakby to nadal był prostokąt.
Temat do zamknięcia, niech służy jako przestroga dla innych :)

s-p-i-n - 4 Wrzesień 2013, 10:38

domyslam sie ze Twoj problem polega raczej na sposobie rysowania prostokata

jezeli narysujesz prostokat o wymiarach 100x30 uzywajac narzedzia prostokat i go zaokraglisz to Twoje zaokraglenia inaczej beda wygladac jezeli narysujesz prostokat/kwadrat o dowolnych wymiarach a nastepnie przy pomocy pola wymiarow rozciagniesz go do 100x30 i zaokraglisz.

cariewna - 4 Wrzesień 2013, 10:40

Dzięki, no właśnie to był problem ;/ Ale ten ów, który wpadł na taki wspaniały pomysł, aby to tak działało powinien zostać strącony z krawędzi fiordu (zaokrąglonej).
Bogumila M. - 4 Wrzesień 2013, 11:00

Ta funkcjonalność została poprawiona dopiero w wersji X5. Żeby móc przeskalować figurę i zaokrąglić narożniki należy użyć polecenia z okna dokowanego (Zaokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie). To nawet w dziewiątce działało. Nie jestem tylko pewna, czy ta funkcja tak się wtedy nazywała, bo X5 i następne tłumaczył mały Jasio.