Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Usuwanie tła - masakra

dj_maras - 7 Wrzesień 2013, 19:56
Temat postu: Usuwanie tła - masakra
czy ktoś może mi wytłumaczyć jak debilnemu koniowi jak usunąć tło z obrazka np takiego w photo-paint ???? :

bo klikam tą osraną różdżką tak i owak i mi wychodzi a na drugi dzień już nie wiem jak to zrobiłem... masakra jakaś... szkoda mi czasu na takie pierdoły...

bardzo dziękiuję :]

chezare - 8 Wrzesień 2013, 10:50

DJ, nie denerwuj się, wszystko z Tobą w porządku, inni mają tak samo. :-)
Co robi różdżka? Różdżka zaznacza plamę koloru, ewentualnie mieszaninę kolorów ale leżących blisko siebie. Próbkuje pojedyncze piksele, albo grupy pikseli. Działa to wszystko jako tako, czyli raczej marnie wtedy kiedy obrazek jest przyzwoitej jakości, a granice kolorów ostre. Ten Twój telewizorek jest całkiem przyzwoitej jakości.
Do każdego takiego obrazka należy podchodzić indywidualnie, inaczej należy postąpić w przypadku np. tego telewizorka, a inaczej w przypadku modelki, która ma się znaleźć w eleganckim wnętrzu, a fotograf ją sfotografował na tle krzaków. Cały problem bierze się z tego, że każdy chciałby to zrobić jednym kliknięciem klawisza, a tak się nie da, zawsze to jest sporo mozolnej roboty. Jeśli to jest ta wspomniana modelka, to od razu można zamknąć Corela i rozejrzeć się za oprogramowaniem stosowniejszym do wykonania tej roboty, a najlepiej poszukać kogoś z takowym programem, kto wie jak to zrobić :-)
Przyjrzyjmy się telewizorkowi. W rogu jest napis. To łatwo skasować choćby gumką lub kadrując obrazek. Jest niestety jeszcze cień pod telewizorkiem, który jakbyś różdżki nie używał, diabli wezmą.
Jak tolerancji ustawisz niską wartość, będzie tak:

przy większej może stać się tak:

Jak byś nie kombinował, z cieniem będzie zawsze źle.
Moja rada, jeśli chodzi o Photo-Paint jest taka, różdżki używasz tak żeby razem z tłem nie ugryzła grafiki (niska wartość tolerancji), a resztę roboty załatwiasz np. gumką. Pozostaje jeszcze problem tła. Wyszparowana grafika, która elegancko wygląda na białym tle, nie koniecznie dobrze będzie wyglądała na tle zielonym albo na tle fotografii. Ja bym operację czyszczenia tła robił nad takim tłem jakie ma być docelowo.
Teraz co ja bym zrobił z takim obrazkiem? Na początek zamknąłbym Photo-Paint i zaimportował telewizorek do CorelDRAW. Obrysował go krzywymi nie zwracając uwagi na cień i użył narzędzia szybkie kadrowanie. Od X3 można też wektorowymi obiektami przycinać bitmapy..

Po takiej operacji ciągle możesz jeszcze poprawić obrazek narzędziem kształt.
TV_PILOT
Co do tego drugiego problemu, to może to? :-)
http://www.docsimon.pl/ka...i-i-koncentracj