Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Modyfikowanie maski

F-Głowy - 11 Wrzesień 2013, 13:57
Temat postu: Modyfikowanie maski
Zapomniałem, albo przestało mi działać przesuwanie maski.
Jaki jest skrót odpowiadający za modyfikowanie widzianej już maski? "K"?
Tak by maskę można było złapać i przenieść w inne miejsce bądź zmieniać jej kształt, zwężać, rozszerzać itp...

Shame - 11 Wrzesień 2013, 23:43

Hmm.. to dziwne, bo ja jakoś nie pamiętam, żeby to było w ogóle możliwe. Znaczy się nie raz używam takiej opcji w PS'ie, ale nie w PP... Nawet w tej chwili go odpaliłem i gapię się w opcje związane z maską i nie widzę tam nic w stylu "Przekształć maskę/zaznaczenie". Oczywiście są tam opcje dotyczące poprawiania krawędzi (zanikanie, zaokrąglenia, zweżanie lub poszerzanie itp. to tak), ale kształtowanie i przesuwanie maski? Jakoś nie widzę. Chyba jestem jakiś pier******ty, bo od zawsze byłem przekonany, że PP takiej opcji nie ma. (dlatego głównie używam PS). Jeśli się mylę to powiedzcie, gdzie to włączyć, to zrobicie ze mnie szczęśliwego faceta :-o
bidon184 - 12 Wrzesień 2013, 08:43

a to cię uszczęśliwie :-) ,możesz przytrzymać po prawej stronie widget wskażnik obiektów przez około sekunde i kliknąć Transformacja maski lub użyć poprostu skrótu M, ta odpowiedź chyba zadowoli obydwu panów :-)
Shame - 12 Wrzesień 2013, 09:20

:poklon bidon, You've made my day, jak mawiają za wielką wodą :mrgreen: