|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - skrót do centrowania projektu
dj_maras - 17 Wrzesień 2013, 20:47 Temat postu: skrót do centrowania projektu witam, jaki jest skrót klawiszowy do wyśrodkowania projektu na planszy ?
nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć.
mam corelowskie A4 w projekcie a projekt który tworze sobie przesuwam tu i tam i tu i tam i trochę jeszcze w bok po chwili w drugi bok, nagle do góry, w lewo i dużo w dół.... :] hehe i jak mam teraz mój projekt wyśrodkować na planszy A4 ?
pozdrawiam szaleńców :]
chezare - 17 Wrzesień 2013, 21:01
Ta plansza nazywa się stroną
Zaznacz wszystko ctrl+A,, zgrupuj Ctrl+G i wciśnij klawisz P.
Cysorz - 17 Wrzesień 2013, 21:02
Jeżeli jest zgrupowany to wystarczy po zaznaczeniu wcisnąć "P".
Między obiektami łatwo się poruszać wciskając "Tab".
chezare - 17 Wrzesień 2013, 21:13
Nie wiem czy dziękować za pozdrowienia, od rana wieje i leje, czuję się jakoś wyjątkowo słabo szalony
Przyszedł mi do głowy z całą pewnością szalony pomysł, że to samo można uzyskać wykonując te wszystkie przesunięcia w odwrotnym kierunku
tegraf - 17 Wrzesień 2013, 21:26
Hm, czyli mówisz Chezare że trzeba by: dużo w górę, w prawo, nagle w dół, po chwili w pierwszy bok trochę i tam i tu i tam i tu. To ma sens...
doominus31 - 26 Marzec 2018, 16:24
A jak wycentrować widok na środku.... gdzieś się na projekcie przy przesuwaniu zgubiłem.
Potem trzeba odnaleźć środek za pomocą współrzędnych trzeba się trochę łapką na H namachać.
restauro - 26 Marzec 2018, 17:54
Klawisz "P "
Cysorz - 26 Marzec 2018, 18:54
F4
doominus31 - 10 Kwiecień 2018, 10:07
P to wrzucenie obiektu na środek.
Ok F4 dość przydatne jak się człowiek zgubi :)
grzesiek752 - 26 Lipiec 2018, 14:59
Panowie a jeśli mamy gotowy plik/obraz który wrzucamy na stronę to wiem, że jest jakiś klawisz/skrót aby dopasować go do rozmiaru strony. Czy znacie go ?
restauro - 26 Lipiec 2018, 15:10
Do rozmiaru strony raczej nie.
Wypośrodkuje klawisz " P "
Projekt powinien być zgrupowany .
|
|