Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak otworzyć wczorajszy plik?

cyklop - 20 Wrzesień 2013, 09:11
Temat postu: Jak otworzyć wczorajszy plik?
Przecież dzisiaj nie poniedziałek, ale Corel wycina mi taki numer...
Wczoraj zrobiłem projekt, zapisałem, wyeksportowałem jeszcze do jpg - wszystko było ok.
Dzisiaj ten sam plik przy próbie otwarcia/importu rusza i... po ok. 10% postępu staje, po czym uprzejmie informuje, że przestał działać z powodu wystąpienia problemu (kiedy doczekamy się, że podpowie jakiego?!).
Domyślam się, że sprawa jest raczej przegrana, a przyczyn moze być milion, ale tli się we mnie jeszcze iskierka nadziei, że ktoś to miał i znalazł wyjście (resety nie pomagają :-( )

bidon184 - 20 Wrzesień 2013, 09:22

jak rozumiem chodzi o błąd odczytu??,ja to robie tak na listwe i zamknij okno i gdy corel się zamknie to odpalam jeszcze raz plik i jest wszystko cacy
cyklop - 20 Wrzesień 2013, 09:36

bidon, mozesz napisać co znaczy "na listwę" bo nie bardzo czuję...
bidon184 - 20 Wrzesień 2013, 09:58

no na pasek zadań ,to na dole kompa tam gdzie masz ikony szybkiego uruchamiania i otwartych programów,klikasz PPM na ikone Corela na tym pasku i zamknij okno
Bogumila M. - 20 Wrzesień 2013, 10:01

a. Poszukaj kopii zapasowej i ją spróbuj otworzyć.
b. Jeśli masz komputer z procesorem AMD, to spróbuj otworzyć ten plik na komputerze z procesorem Intela.
c. Otwórz Corela i spróbuj wczytać plik nie za pomocą funkcji Otwórz, ale za pomocą funkcji Importuj.
d. Corel zachowuje się w ten sposób także wtedy, gdy system ulegnie infekcji. Nie da się otworzyć pliku, ale po restarcie już często się daje.

cyklop - 20 Wrzesień 2013, 10:28

Bogusia - dziekuję za chęć pomocy, ale:
- nie mam kopii zapasowej
- mam Intela
- pisałem
- pisałem

Bogumila M. - 20 Wrzesień 2013, 10:35

X3 tak się zachowywał w wersji podstawowej. X6 nie otwierał niektórych swoich plików po zainstalowaniu SP1. Rozumiem, że masz najaktualniejszą wersję? Możesz jeszcze spróbować się ratować próbując otworzyć za pomocą nowszej wersji.
cyklop - 20 Wrzesień 2013, 10:35

bidon184 napisał/a:
no na pasek zadań ,to na dole kompa tam gdzie masz ikony szybkiego uruchamiania i otwartych programów,klikasz PPM na ikone Corela na tym pasku i zamknij okno

Chodzi Ci o zakotwiczenie na pasku? Nie działa...

Shame - 20 Wrzesień 2013, 10:36

Wiem, że może nic nie zmieniałeś, ale ja miałem podobną sytuację kiedy przełączałem się między profilami kolorów. Jak plik zapisałem w Fogra39, a potem robiłem coś w ECI300 i tak zostawiłem, i chciałem otworzyć ten wcześniejszy plik (ten na Fogra) to Corel nie pozwalał - wieszał się właśnie po ok 10-20% wczytywania i ni-hu-hu, trzeba było CTRL+ALT+DEL i zamykać proces, otworzyć pustego Corela, zmienić profil, zamknąć i dopiero wtedy otworzyć plik :-/ Dzieje mi się tak od czasu do czasu w pracy, na X3. Może u Ciebie jest podobnie?

Taki tips - lepiej włącz sobie te kopie zapasowe i auto-save'a co kilka minut, żeby własnie uniknąć tych sytuacji. dodatkowo, wydaje mi się, że Corel domyślnie ma ustawiony back-up plików, chyba, że sam go rozmyślnie wyłączyłeś... Może wrzuć tutaj plik, ktoś otworzy go, zapisze jeszcze raz i ci odda ;-)

cyklop - 20 Wrzesień 2013, 10:57

To był prosty projekt, żadnych kombinacji z kolorami.
Zabrzmi to może śmiesznie, ale od kilkunastu lat nie miałem potrzeby używania kopii zapasowej.
Sprawdzam teraz w opcjach i widzę, że mam ustawione zapisywanie co 20 min w "tmczasowym folderze uzytkownika". Co to za ustrojstwo? Szukałem na dysku kopii zapasowej (tzn. plików z nazwą, którą nadałem temu felernemu), ale wyswietlił mi tylko tego krnąbrnego. Jeśli więc jest jakas kopia (a chyba powinna) to nie rozumiem dlaczego jej nie znajduje...

cyklop - 20 Wrzesień 2013, 11:02

:oops:
Shame - biję pokłony i kajam się :mrgreen:
teraz dopiero przypomniałem sobie, że przed wyjściem drukowałem rzecz do sublimacji i przed wydrukiem zmieniłem profil kolorów na subli. Zapomniałem wrócić do domyślnych i stąd miałem w piątek poniedziałek.
Za to teraz radocha jak po ostatniej wizycie u dentysty :mrgreen:
Przepraszam, że zajmowałem czas.

Shame - 20 Wrzesień 2013, 17:51

Spox, nie zajmujesz czasu - po to jest to forum - dobrze, że się udało :-o Swoją drogą nie wiem czemu tak się dzieje. Miewałem ten problem ze skomplikowanymi plikami - kilkanaście stron, dużo tekstu, duże bitmapy, efekty specjalne jak cienie itp.. Przy niewielkich projektach, ze samymi wektorami nie działy się takie cuda :-/ Tak czy inaczej domyślam się, że to za sprawą niemożności odczytania któregoś z elementów - podejrzewam, że bitmapy z kanałem alfa lub wektora z cieniem - jednym słowem czegoś z przezroczystością. Może Choler nie daje rady odczytać odpowiednich kolorów, jeśli jest ustawiony na profil inny, niż użyty podczas tworzenia? Któż to wie ;-)