| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel x6 i jego wydajność/optymalizacja?
scandal - 21 Wrzesień 2013, 08:08 Temat postu: Corel x6 i jego wydajność/optymalizacja? Witam
Powiedzcie mi proszę, czy Corel X6 64bit da się jakoś zoptymalizować do porządnego działania?
Do tej pory nie narzekałem na działanie, ale idą święta i zacząłem robić grafikę z "setek elementów"... Porozpylałem trochę gwiazdek i się zaczęło. Muł totalny. Przesuwanie, powiekszanie, przenoszenie - tragedia!
Komputer jest mocny - najnowszy I7, quatro i 16gb ramu - a ten zamula jak na starym trupie o_O
Wrzucę to samo do illustratora to ten nawet nie stęknie. Miota jak szatan.
Z czego to wynika? Corel ma coś takiego jak optymalizacja?
chezare - 21 Wrzesień 2013, 08:35
Nie mam pojęcia, ale w żadnym supermarkecie nie widziałem jeszcze bombek, jesteś pierwszy i są szanse że nawet w Corelu zdążysz
Poważnie, to pewnie ktoś napisze że masz zaśmiecony komputer, nie zainstalowałeś poprawek, Windowsa masz nie takiego jak trzeba, itp.
Dla Corela najnowsze wynalazki są przeszkodą do zwiększenia wydajności, a nie pomocą, ja bym na jakieś radykalną poprawę sytuacji nie liczył.
scandal - 21 Wrzesień 2013, 08:47
hehe no trzeba mieć wszystko gotowe przed pierwszym śniegiem :P
Komputer nie jest zaśmiecony, a poprawki mam wszystkie. Corel w wersji X6.4 64bit.
Zastanawiam się czy to nie jest wina ramu? W starszych wersjach corela można było przydzielić konkretną wartość ramu, w nowym "pewnie" program jest na tyle inteligentny że sam sobie dobierze...
Bogumila M. - 21 Wrzesień 2013, 10:17
Nie znam wersji Corela, która przy skomplikowanych projektach działałaby szybko i sprawnie. Jeśli efekty są gotowe pozamieniaj je na bitmapy, to nieco przyspieszy działanie programu. Nie należy także zamieniać tekstu na krzywe, bo to dla Corela wysiłek ponad siły. Żeby to sprawdzić wystarczy taki dłuższy tekst zamieniony na krzywe rozgrupować i spróbować połączyć. Komunikat, który się pojawi wyjaśni ile kB może maksymalnie mieć obiekt. Wystarczy sześć razy wkleić ten tekst, żeby Corel już go nie połączył.
scandal - 21 Wrzesień 2013, 11:06
a przy zmianie na bitmapę nie stracę na jakości, później przy wydruku?
Shame - 21 Wrzesień 2013, 11:27
Jeśli rasteryzujesz w jakości 300 dpi to nie będzie żadnej różnicy. Jak masz setki elementów, to korzystaj z widoku szkieletowego do ich przesuwania, rozmieszczania itp. To przyspiesza działanie programu, bo nie musi na żywo odtwarzać wszystkich cieni, soczewek czy czego tam jeszcze. Zauważyłem też, że jeśli ma się jakiś obiekt, który jest otaczany tekstem będącym w jednym polu tekstowym, i doda się drugie pole tekstowe znajdujące się obok tego otaczanego elementu, to program zwalnia jakieś 20 razy i myśli nad każdą literą, czy przypadkiem nie wejdzie ona w pole oddziaływania otaczanego elementu (nawet jeśli nie faktycznie nie wchodzi). Najgorzej jest, jeśli otaczany kształt ma jakieś wycięcie w środku - w sensie nie jest figurą wypukłą lub pełną.
tegraf - 21 Wrzesień 2013, 11:54
| Shame napisał/a: | | Jeśli rasteryzujesz w jakości 300 dpi to nie będzie żadnej różnicy. |
I to akurat nie jest prawdą. Przykład pierwszy z brzegu - stracisz możliwość nadrukowania czarnego koloru. Przykład drugi: tekst 5 pt wektorowy da się odczytać, rastrowy - nie.
Cysorz - 21 Wrzesień 2013, 12:05
Jeżeli masz setki elementów, to prawdopodobnie też tysiące stylów.
Potraktuj Corela tym ::programikiem:: (zmień rozszerzenie na "exe").
Shame - 21 Wrzesień 2013, 13:13
| Bogumila M. napisał/a: | | Jeśli efekty są gotowe pozamieniaj je na bitmapy |
tegraf, czytaj co było pisane chodziło o efekty, czyli cienie itp. a nie tekst/wektory.
tegraf - 22 Wrzesień 2013, 09:09
| scandal napisał/a: | | Porozpylałem trochę gwiazdek i się zaczęło. |
Jakie efekty? Naciepanie gwiazdek - to jeszcze nie "efekty"... A nawet jeżeli tak to nazwiemy na upartego, to zamiana na bitmapę w tym przypadku pewnie oznacza zamianę całego projektu na bitmapę - ze wszystkimi tego kroku konsekwencjami, raczej złymi.
Bogumila M. - 22 Wrzesień 2013, 13:25
| chezare napisał/a: | Najlepszy efekt to ja zrobiłem przed chwilą.
Postanowiłem napalić w kominku. Polałem benzyną i wyjeb… wyjęło okno i zrobiło mi trwałą ondulację. Ciekawe skąd ja wezmę w niedzielę szybę? | Nie martw się. Nie Ty jeden wpadłeś na taki sposób szybkiego palenia. Wyobraź sobie faceta, który czyścił coś benzyną. Resztki żona wylała do ubikacji. Za chwilę pan poszedł do ubikacji, usiadł, zapalił papierosa, przeczytał gazetę, a peta wrzucił pod siebie. Wyleciał stamtąd wydepilowany.
restauro - 23 Wrzesień 2013, 11:37
| chezare napisał/a: | | Ciekawe skąd ja wezmę w niedzielę szybę? |
Ciesz się ze tylko szybę.Bratu mojej koleżanki rozerwało butelkę i niestety nikt nie był już mu w stanie pomóc , nawet w poniedziałek .
Bogumila M. - 23 Wrzesień 2013, 14:01
Dlatego ze wszystkich sił trzeba wspierać rząd, który chce zwiększyć akcyzę na zawartość butelek. Bimber jeszcze nigdy nikomu nic nie rozerwał.
Artur Miernik - 12 Październik 2013, 09:17
Bardzo mi się podoba ten splot skojarzeń:
- jak odmulić Corela?
- jak wysadzić kominek i okno?
- jak zrobić mężczyźnie trwałą i wydepilować go od spodu?
Na prawdę powstaje interesujący FAQ.
Ale wracając do Corela, na mulenie pomaga:
- wyłączenie Wiedźmina i zamknięcie ostatnich trzystu zakładek w FireFoxie;
- RAM (warunek spełniony przez @scandala z nawiązką);
- włączenie widoku uproszczonego — normalny lub poglądowy powinny wystarczyć;
- odseparowanie systemowego pliku wymiany, TEMPów corelowych oraz wykonywanej pracy na osobne dyski, o ile mamy napędy mechaniczno-magnetyczne (HDD). Mam na myśli fizycznie osobne napędy, nie zaś partycje tego samego dysku;
- przyjrzenie się tym tysiącom rozpylonych obiektów i uproszczenie ich poprzez edycje wzorca (chodzi mi o symbol, albo zdefiniowany pędzel). Choćby poprzez zastąpienie przezroczystości wypełnieniami, przez zastąpienie cieni oraz soczewek wektorami oraz zredukowanie ilości węzłów;
- wgranie ostatniej aktualizacji Corela;
- z rzadka tylko pomaga wyłączenie antywira oraz odłączenie internetu (nie żartuję);
- restart ustawień Corela podczas rozruchu programu,
- ponowna instalacja programu.
Można też próbować czyścić sam plik ze śmieci zapisując go do starszej wersji, bądź do innego formatu oraz import (uwaga na różnice). Dosyć dobrze czyści zapisanie do formatu CMX, ale tu trzeba uważać, bo format ten w ogóle nie przenosi ustawień strony. Nawet pojedynczej!
Poza tym Corel 16 i 15 są dużo wolniejsze w odświeżaniu ekranu od poprzednich wersji.
Bogumila M. - 12 Październik 2013, 13:04
| Artur Miernik napisał/a: | | Poza tym Corel 16 i 15 są dużo wolniejsze w odświeżaniu ekranu od poprzednich wersji. |
Bardzo oględnie ująłeś problem. X5 nie jest wolniejsza w odświeżaniu, lecz w określonych sytuacjach w ogóle nie odświeża. Najgorsze jest to, że zniknęła opcja w menu (odświeżania) i trzeba manipulować powiększeniem, żeby się przekonać, czy skasowany tekst na pewno został skasowany, a usuniętego obrazka, który cały czas widać, na pewno już nie ma.
Artur Miernik - 12 Październik 2013, 20:48
| Bogumila M. napisał/a: |
(…) X5 (…) w określonych sytuacjach w ogóle nie odświeża. (…) zniknęła opcja w menu (odświeżania) i trzeba manipulować powiększeniem, żeby się przekonać, czy skasowany tekst na pewno został skasowany, a usuniętego obrazka, który cały czas widać, na pewno już nie ma. |
E, tam.
Od zawsze, to znaczy od co najmniej drugiej wersji Corela działa odśweżadło palcówkowe, czyli:
[ctrl]+[w]
Bogumila M. - 12 Październik 2013, 23:19
Zaiste. Tego mi było trzeba. Dziękuję.
Artur Miernik - 13 Październik 2013, 11:34
Ależ proszę. A nawet — nie zamaco.
Bogumila M. - 13 Październik 2013, 12:32
Wbrew temu co sugerujesz jest za co. Jeśli w tekście akapitowym zawierającym sporo krótkich akapitów zaznaczysz jeden i wciśniesz Enter nic się nie zmieni. Przynajmniej u mnie się w tej sytuacji nie zmienia — nie jest z jakichś przyczyn w tym przypadku odświeżany widok. Wtedy funkcja Ctrl-W zamiast zmiany powiększenia jest bezcenna.
P.S. Ostatnio zmieniłam kartę graficzną i przy najbliższej okazji sprawdzę, czy opisany wyżej problem nie był związany właśnie z kartą lub sterownikami.
Artur Miernik - 13 Październik 2013, 12:36
Czasem pomaga zainstalowanie starszych sterów.
Bogumila M. - 13 Październik 2013, 13:45
Ta karta z tą płytą na żadnych sterach nie chciała chodzić poprawnie. Pewnie dlatego, że i karta i płyta firmy Asus.
Artur Miernik - 13 Październik 2013, 19:02
Płyta Asus i karta grafiki też? Oczywiście, że to dla tego nie działa. Przecież to jet kazirodztwo elektroniczne.
|
|