Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw X4 - równomierne rozmieszczanie grup wektorów

energysnake - 25 Wrzesień 2013, 06:57
Temat postu: Corel Draw X4 - równomierne rozmieszczanie grup wektorów
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :->

Przeglądam czasami forum i wiele razy mi pomogło, ale w tym wypadku nie znalazłem rozwiązania. Teraz pytanie :-) Czy istnieje jakiś szybki sposób na rozmieszczenie grup wektorów na całej stronie w taki sposób, aby grupy wektorów nie nachodziły n siebie ?

W załączniku przykładowy plik ;-)

Jeśli jest jakiś sposób, bardzo bym prosił o opis co i jak :-D

Z góry dziękuję i pozdrawiam
energysnake

restauro - 25 Wrzesień 2013, 07:36

Wyrównanie i rozkład
chezare - 25 Wrzesień 2013, 07:42

Nie wiem jak wygląda Twój dokument, moje możliwości kończą się na X3, ale wygląda na to, że narobiłeś bałaganu i chcesz jednym kliknięciem zrobić porządek?
Są makra, które służą do rozkładania elementów tak żeby nie nachodziły na siebie i zajmowały jak najmniej miejsca, to pewnie zrobiłoby porządek z Twoim bałaganem :-)
Niestety nie są za darmo, a napisanie samemu takiego wynalazku raczej nie jest prostym zadaniem, tak przynajmniej twierdzi Szaman i ja bym mu wierzył :-)
http://macromonster.com/i...scr&id_desc=109
Napisanie makra, które ułoży wszystkie elementy obok siebie bez ich obracania jest raczej prostym zadaniem, ale może zrobić jeszcze większy bałagan, bo wyobrażam sobie np. konstrukcję która składa się z kilku elementów nie połączonych i niezgrupowanych.
Możesz pokombinować narzędziami z menu Rozmieszczenie.

energysnake - 25 Wrzesień 2013, 10:46

Rozkład jak podałeś na zrzucie, a wyrównanie ? Kombinuję i ciągle nachodzą na siebie
:-|
Chciałbym docelowo uzyskać efekt rozłożenia grup jak w załączniku.
W ostateczności mniej symetrycznie ale jak najprzejrzyściej :-)

restauro - 25 Wrzesień 2013, 11:06

Wpisz w Pomocy CorelDraw
"Wyrównywanie i rozmieszczanie obiektów "

wloza - 25 Wrzesień 2013, 22:04

Wyrównanie i rozkład.