| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Rozgrupowywanie
F-Głowy - 28 Wrzesień 2013, 01:13 Temat postu: Rozgrupowywanie Czemu nie możemy na zaznaczonych zgrupowanych obiektach wybrać z menu narzędzia rozłączenia wszystkich? No przecież to jakiś idiotyzm.
Ale gdy wciśniemy skrót CTRL + U to się dzieje, da się. Skoro się więc da to czemu nie mamy tych opcji w menu kontekstowym? To sugeruje jakby się nie dało.
chezare - 28 Wrzesień 2013, 07:53
Może dlatego, że takie menu kontekstowe miałoby objętość encyklopedii?
Trurl - 28 Wrzesień 2013, 08:09
A po co Ci to narzędzie? Ctrl+U załatwia sprawę. I szybciej użyjesz tego skrótu niż menu kontekstowego z narzędziem robiącym to samo...
Ctrl+U działa we wszystkich Corelach począwszy od prastarego CorelDraw2 istniejącego w czasach sprzed wynalezienia menu kontekstowego...
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 13:55
Rozgrupowywanie masz w postaci ikony na pasku narzędzi. Pod prawym klawiszem myszy nie ma także kopiowania tekstu, ponieważ użytkownik Corela nigdy nie odczuwa potrzeby skopiowania tekstu i wklejenia go w inne miejsce.
chezare - 28 Wrzesień 2013, 17:20
Ctrl+U nie rozdziela wszystkich grup, anuluje tylko ostatni krok grupowania.
Ten obrazek, to fragment menu kontekstowego, nawet kopiuj jest
Teraz całkiem poważnie F, jak chcesz coś rozgrupować, to najpierw musisz zgrupować, wtedy będziesz miał w podmenu stosowne polecenie. Z menu kontekstowego nie można wykonać tego polecenia dla wielu grup jednocześnie jeśli nie są zgrupowane w jedną.
Masz tak jak napisała koleżanka na wierzchu stosowną ikonę, to na pewno szybszy i prostszy sposób od korzystania z menu kontekstowego.
Musisz się F bardziej postarać bo to co odkryłeś nie jest "idiotyzmem", choć gdyby polecenia rozdzielające grupę czy grupy było, to nic by się nie stało
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 18:53
Napisz proszę chociaż kilka słów, zaznacz i pochwal się, że nawet kopiuj jest. Na szczęście Ctrl C, Ctrl X, Ctrl V i Ctrl Z to tak podstawowe skróty, że nawet ja je znam.
chezare - 28 Wrzesień 2013, 19:51
Idź do psychologa ja się na tym nie znam.
Powiedziałaś co wiedziałaś, ja wytłumaczyłem F dlaczego ma tak jak ma, może w odróżnieniu od ciebie zrozumie?
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 20:07
Dlatego, że Ty nie zrozumiałeś żartu ja mam iść do psychologa? Jeśli miałoby Ci to jakoś pomóc, to oczywiście pójdę.
chezare - 28 Wrzesień 2013, 20:08
| Bogumila M. napisał/a: | | Napisz proszę chociaż kilka słów, zaznacz i pochwal się, że nawet kopiuj jest. Na szczęście Ctrl C, Ctrl X, Ctrl V i Ctrl Z to tak podstawowe skróty, że nawet ja je znam. |
Przepraszam, nie wiedziałem, że to żart.
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 20:11
Powinnam żarty zaznaczać gwiazdką? Przecież Ty też żartowałeś, skoro ja mówiłam o kopiowaniu tekstu, a Ty figur. Przypomniałam sobie tę piosenkę i wydało mi się to śmieszne w tym kontekście. Ale żeby zaraz do psychologa?
chezare - 28 Wrzesień 2013, 20:37
Ja akurat słuchałem innej piosenki
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 20:39
I nie pomogło? *
chezare - 28 Wrzesień 2013, 20:40
Akurat nic mi nie było *
Bogumila M. - 28 Wrzesień 2013, 21:00
Ale zaświadczenia nie masz *
|
|