| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Narzędzie obrys a tekst
omirek - 29 Wrzesień 2013, 11:12 Temat postu: Narzędzie obrys a tekst Już nie pierwszy raz zdarza mi się, że traktuję tekst narzędziem obrys, a jedna lub więcej literek za nic nie chce dać się objąć obrysem. WTF?! Proszę o pomoc.
Bogumila M. - 29 Wrzesień 2013, 11:37
Najczęściej spowodowane to jest błędem czcionki — po prostu glif nie jest zamknięty. Napisz osobno te znaki, które nie chcą się "obrysować", przekształć w krzywe i sprawdź, czy krzywe są zamknięte.
omirek - 29 Wrzesień 2013, 12:01
Hmm... może coś robię nie tak, jak trzeba, ale wydaje mi się, że z czcionką wszystko ok. Problem jest o tyle dziwny, że te same znaki w innym miejscu tekstu już są obrysowane. Program zdaje się losowo wybierać znaki. których "nie obrysuje i już!"... Może wyślę screena.
https://app.box.com/s/dtor13su4jnkrxfcxk43
Jak widać, jedno "n" jest obrysowane, ale z innym już jest problem. To samo przytrafia się z różnymi znakami.
Bogumila M. - 29 Wrzesień 2013, 16:55
Kontakt to chyba "z" a nie "do"? Z taką funkcjonalnością Corela jeszcze się nie spotkałam. Może dlatego, że bardzo rzadko korzystam z obrysu. Jeśli to krótki napis, to po prostu zmień tekst na krzywe i dopiero do nich zastosuj obrys.
omirek - 3 Październik 2013, 10:07
Literówka odnotowana
Niestety przekształcenie tekstu w krzywe nie pomogło, ale dziękuję za porady.
marak - 3 Październik 2013, 11:53
To zaznacz tekst i rozdziel go na litery (ctrl-k). Teraz dopiero zrób obrys.
Cysorz - 3 Październik 2013, 16:34
Albo skopiuj sobie to drugie "n" .
omirek - 9 Październik 2013, 08:04
Niestety żaden sposób nie okazał się skuteczny. Głównie dlatego, że literki w izolacji są równie grymaśne, co w tekście. To samo tyczy się krzywych (także osobnych liter przekształconych na krzywe). Np. w "i" kropka dostaje obrys, ale nóżka już nie. Próba obrysowania "p" kończy się komunikatem "zbyt duże przesunięcie obrysu". Poradziłem sobie stosując mniej-więcej podobny efekt używając cienia.
Roberto - 9 Październik 2013, 08:15
A nie łatwiej "pióro konturu" z opcją "za wypełnieniem".
gonia - 9 Październik 2013, 09:09
Wydaje mi się, że najlepszy jest sposób Roberto, sama często go stosuję, jak mam problem z obrysem, przy czym ja zwykle jak daję gruby obrys to zamieniam go na obiekt (w X5 to Ctrl+Przesunięcie+Q), daję pod spód i w zależności od potrzeby mam możliwość dodania kolejnego konturu w dowolnym kolorze
pozdrawiam
omirek - 22 Październik 2013, 09:20
Hej!
Roberto> To jest to! :D Już sobie wcześniej poradziłem korzystając z Photoshopa :P ale na co dzień używam Corela, więc i tak dobrze wiedzieć. Jeszcze nie do końca udało mi się uzyskać taki efekt, jaki chciałem, ale to sprawa pewnie kilku dostosowań. Dziękuję więc i daję punkcik :)
Pozdrawiam
|
|