Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Jak wyostrzyć zeskanowane zdjęcie.

mateusz.b - 16 Październik 2013, 22:11
Temat postu: Jak wyostrzyć zeskanowane zdjęcie.
Witam jestem początkowym użytkownikiem Corela. Mam mały problem a mianowicie jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej i Corel świetnie nadaje się do tworzenia schematów, ale mam problem ze zeskanowanymi zdjęciami, przebija tekst z poprzedniej strony i zdjęcie jest mało wyraźnie. Szybko i efektywnie obrobić zdjęcie załączone w załączniku.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Mateusz

Shame - 16 Październik 2013, 22:22

Za dużo by tłumaczyć. W załączniku poprawiona wersja.

Powiem Ci tylko, że narzędzia, których potrzebowałbyś, żeby poprawić ten obrazek to (w kolejności): Krzywe, Kontrast/Jasność, Poziomy, Efekty>Rozmycie powierzchniowe, Efekty>Wyostrzenie. Popracuj z tymi opcjami.

A jak chcesz mieć na tip-top to musiałbyś to odrysować w CorelDRAW.

chezare - 17 Październik 2013, 05:43

Z tego co widzę, to nie z poprzedniej strony, tylko kartki.
Nie możesz włożyć czystej kartki między strony przy skanowaniu?
Cudów nie ma, żeby było przyzwoicie to trzeba od nowa narysować.
PALETY
To co wyżej to efekt trasowania, parę kliknięć, żadnej pracy. Niestety ten moduł w każdej wersji Corela działa inaczej.

bidon184 - 17 Październik 2013, 07:38

ja do takich rzeczy pobrał bym darmowy Foto Sketcher wybrał opcje Ożyw zdjęcie i do tego rysunku ustawiłem takie parametry licząc od góry 40,193,100,147,111 i po minucie pracy efekt jest taki

chezare - 17 Październik 2013, 07:41

Cześć Bidonik.
Zapodaj jeszcze jedną liczbę, może wygram w totolotka? :-)

mateusz.b - 17 Październik 2013, 09:00

Dziękuje za pomoc i szybką odpowiedź :)

Cytat:
Nie możesz włożyć czystej kartki między strony przy skanowaniu?

Włożenie kartki nic nie pomoże ponieważ przebija tekst z tej samej kartki ale poprzednia strona (za cienka jest kartka papieru).

Cytat:
ja do takich rzeczy pobrał bym darmowy Foto Sketcher wybrał opcje Ożyw zdjęcie

Niestety nie mogę zainstalować takiego programu gdyż korzystam z czytelni.

chezare a jak wykonać takie trasowanie ja mam wersje X6 ?

bidon184 - 17 Październik 2013, 09:17

no to jesli masz x6 to możesz zrobić tak,klikasz w Dopasowanie,wybierasz pracownia dopasowania obrazka,jak ci wyskoczy że trza zamienić kolory to klikasz ok,no i potem masz suwaki ,na tym zdjęciu to wystarczy ustawić jaskrawośc na -31 a kontrast na 51 itd
marak - 17 Październik 2013, 18:28

mateusz.b napisał/a:

Włożenie kartki nic nie pomoże ponieważ przebija tekst z tej samej kartki ale poprzednia strona (za cienka jest kartka papieru).

Pomoże. Pomoże. Tylko nie czystej kartki, a czarnej kartki. Ja stosuję czarny papier służący do pakowania klisz rentgenowskich, ale możesz kupić kawałek czarnej matowej folii lub coś podobnego. Lepiej tak zrobić i jeszcze raz zeskanować zdjęcia, niż bawić się w ich retuszowanie.
PS. Teraz zobaczyłem, że Chezare ma rację. Tekst z tej samej kartki byłby w lustrzanym odbiciu. Chyba, że odwróciłeś gafikę. W każdym bądź razie w jednym i drugim przypadku pomaga czarna kartka.

kula69 - 19 Październik 2013, 10:15

Witam
MI wystarcza szary karton matowy

chezare - 20 Październik 2013, 05:48

Czystej, czarnej kartki :-)
Ja wkładam czarną okładkę od bindowania. Jak nie ma nic czarnego pod ręką to wystarczy zeskanować i wydrukować NIC :-) Nie bez powodu klapa przyzwoitego skanera jest pod spodem czarna :-)
Mateusz, ja nie potrafię Ci powiedzieć jak zwektoryzować bitmapę w X6, bo nie wiem jak ten moduł programu w tej wersji wygląda?
Narzędzie jest w menu bitmapy.
Ja żeby mieć trochę czystsze sumienie narysowałbym te obrazki od nowa, przecież nie może być ich jakoś strasznie dużo, a to prosta grafika.

mateusz.b - 23 Październik 2013, 17:01

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. Bardzo pomogły :)