| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Ulozenie wielu zaimportowanych obrazkow obok siebie
kielbasa - 17 Październik 2013, 22:13 Temat postu: Ulozenie wielu zaimportowanych obrazkow obok siebie Witam wszystkich,
Koledzy slabo znam Corela, a potrzebuje zaimportowac wiele zdjec (ok 100, zakladamy, ze maja te same rozmiary i rozdzielczosc) do jednego pliku, i chcialbym, zeby te zdjecia ulozyly sie obok siebie, w rzedach i kolumnach, powiedzmy 10x10, z jakas mala przerwa.
Da sie cos takiego zrobic dosc prosty sposob, bez ukladania ich po kolei ?
dzieki !
bidon184 - 17 Październik 2013, 22:32
ja do takich rzeczy używam darmowego Photo Scape,a w Corelu to pewnie się da za pomocą narzędzia wyrównanie i rozkład,ale jak dla mnie to droga przez męke,ale pewnie jak zwykle ktoś mnie tutaj zaskoczy
chezare - 17 Październik 2013, 22:35
W jednym kierunku się da, stosowne narzędzie jest w menu Rozmieszczenie > Wyrównanie i rozkład > Wyrównanie i rozkład.
Żeby zrobić tak jak chcesz jednym kliknięciem to trzeba posłużyć się makrem.
kielbasa - 17 Październik 2013, 22:44
Chezare, w jednym kierunku to wiem, ze sie da, ale makra to juz nie wiem co to.
Bidon, moglbys powiedziec jak to zrobic w photoscapie ?
chezare - 17 Październik 2013, 22:45
Makro to parę linijek kodu w VBA.
kula69 - 19 Październik 2013, 10:26
Witam
Jeśli to tylko do wydruku to dałbym każde zdjęcie na osobnej stronie i rozmieszczenie zrobił w menadżerze wydruków gdzie można ustalić wzajemne relacje
kielbasa - 20 Październik 2013, 10:08
dzieki za pomoc.
finalnie zrobilem to w programie Faststone, ktory ma opcje tworzenia 'contact sheets', tam dowolna ilosc zdjec, zapisuje w dowolnej rozdzielczosci, w dowolnej ilosci rzedow i kolumn, z odstepami lub bez.
dzieki i pozdrawiam
|
|