| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - przesunięcie całej grafiki orazu na 400 stronach
marcinek1980r - 19 Październik 2013, 10:38 Temat postu: przesunięcie całej grafiki orazu na 400 stronach Witam jestem tu po raz pierwszy a ze zacząłem bawić sie corelem 11 mam pewien problem, a mianowicie chcialem równocześnie przesunąc całą grafike którą mam na 400 stronach z tym że niechce mi się klikac po kolei każdej ze stron tylko odrazu gdy przesówam coś na 1 str powiedzmy o 5 mm w prawo to chce aby przesuneło mi się w pozostałych 399 stronach. Uściślając grafiką są cyferki na każdej stronie od 1 do 50 itd i poprostu boje się ze jak puszcze do druku na kartkach to będą mi sie drukowały obok pola dla nich przeznaczonego i dlatego chce mieć możliwosć szybkiego przesunięcia obrazu do druku na wszytkich stronach:) mam nadzieje ze w miare zrozumiale to opisałem i bardzo prosze o pomoc moze tez macie jakis inny program gdzie taką numeracje moge szybciej utworzyć (bo w corelu jest to praca na pare dni spokojnie:). Dzękuje z góry za pomoc przesyłam tez podglądowy plik o co mi chodzi odnośnie innego programu .
Stipa - 22 Październik 2013, 16:28
Eee tam. To proste
1) W corelu w czasie drukowania ustawiasz przesunięcie druku względem kartki
2) W programie rejestrującym makroinstrukcje dla klawiatru definiujesz akcję "a) Ctrl-A; b) kliknięcie w "zastosuj" w oknie dokowanym "przesunięcie" w Corelu, gdzie masz zdefiniowane przesunięcie; c) Page Down. Potem taką akcję odpalasz jednym kliknięciem klawisza nawt kilkaset razy. Sam używam czegoś takiego EZ Macros. Działa świetnie na Win7, na 8 bulba.
3) Samą grafikę stworzyłeś bardzo złą metodą.
a) Należy stworzyć tekst: 1 TAB 2 TAB .... (ewentualnie po każdych 5 Enter). Np w Calcu w pierwszem wierszu kolummy wpisujesz 1, w drugim 6, zaznaczasz te komórki, chwytasz za kwadracik z prawej na dole i ciągniesz w dół - utorzą się kolejne liczby. W drugiej kolumnie dajesz 2 i 7 i znowu ciągniesz w dół itd. Potem to eksportujesz do TXT dając TAB jako separator kolumn.
b) należy zdefiniować domyślny tekst akapitowy z odpowiednimi tabulatorami i interlinią(odstępem akapitowym)
c) stworzyć dokument o wymiarach trochę większych niż ta grafika - dobrać eksperymentalnie
d) Tekst w edytorze CtrlC
e) w Corelu w trybie "strzałka" Ctrl V
f) pojawi się ramka tekstu akapitowego z poukładanymi liczbami 1-50, a na kolejnych stronach kolejne ramki. Tekst przepływa od ramki do ramki.
chezare - 22 Październik 2013, 18:34
Trzeba się było zgłosić, albo poczytać to co na forum zanim straciłeś czas na bezsensowną pisaninę .
Taką robotę można załatwić drukiem seryjnym i wtedy masz 1 stronę, a nie 400, albo jeszcze lepiej, zrobić 1 etykietę z 1 liczbą, a resztę zostawić programowi.
Jak już tę bezsensowną robotę zrobiłeś, to może rozwiązaniem byłoby makro w VBA, które przeleci po kolejnych stronach i wszystko przesunie o zadaną wartość, to powinno potrwać chwilę.
|
|