| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - brak ikon
drozd - 20 Październik 2013, 20:21 Temat postu: brak ikon X3 pod Winem8 - ikonki plików korka wyświetlają się jako białe kartki. Nie przeszkadza, ale wnerwia... Jak można zmusić ,,bydlę", żeby ikonki plików CDraw były corelowskie?
bidon184 - 20 Październik 2013, 21:05
wskazać exe w program files ,czyli otworz za pomocą i dalej to chyba wiesz,chyba że nie zostało wgrane shell extension,to w tedy z płyty instalacyjnej wybrać zaawansowane i wskazać plugin do instalacji,aczkolwiek nie jestem pewny czy x3 wogle jest zintegrowany z W8
PS: aha można jeszcze z Framework pokombinować,czyli włączyć 3,5 bo w W8 chyba 4 jest domyślnie włączone
drozd - 20 Październik 2013, 21:27
robiłem ,,otwórz za pomocą..." - Win podpowiada jedynie Corela (z ikonką), ale co z tego, jak ikony plików są nadal puste. Będę jeszcze kombinował - od biedy się przyzwyczaję ((
chezare - 20 Październik 2013, 22:09
Było już z balonami, bez balonów ale pustej kartki jeszcze nie było.
Szczerze mówiąc to na tych miniaturach za przeproszeniem, gówno widać. Przeglądarki też wyświetlają tylko te miniatury i też nic nie widać. Dopóki jest to w takiej formie jak jest, to do niczego jest to niepotrzebne. Ja mam na dyskach setki tysięcy cdrów i nawet po paru latach nie mam problemu ze znalezieniem tego czego szukam. To jest kwestia organizacji i nazewnictwa.
Tworzenie miniatur przy zapisywaniu masz ustawione?
Cdr jest skojarzony z Corelem?
Miniatur nie wyświetlają też przeglądarki grafiki czy tylko Eksplorator Windows?
bidon184 - 20 Październik 2013, 23:19
Znaczy problem tkwi w czymś innym,po co instalować W8 gdy chchce się pracować na grafice???? to lepiej zainwestować w fuul wersje w7 Ultimate,bo wiecie W8 to tak jakbyście chcieli mieć żaglowiec za miliony dolarów i udowadniać że dacie rade popłynąc szybciej od motorówki za paredziesiąt tysięcy dolarów ,toć sami wiecie czym to się skończy
drozd - 21 Październik 2013, 05:21
| bidon184 napisał/a: | toć sami wiecie czym to się skończy |
...komp mi się skończył i bardziej niż nad kupnem nowego ubolewałem, że będę musiał instalować na nowo Corela (wraz z wszystkimi ustawieniami, skrótami i masą innych rzeczy).
rafakow - 21 Październik 2013, 07:15
| chezare napisał/a: | | Szczerze mówiąc to na tych miniaturach za przeproszeniem, gówno widać. |
Powiem Ci że jest taka przeglądarka, która całkiem całkiem wyświetla miniatury. Fakt, szczegółów nie widać, ale spokojnie można się połapać co jest w danym pliku. To Directory Opus. Niestety cholerstwo jest strasznie drogie.
Directory Opus
Bogumila M. - 21 Październik 2013, 11:09
Gdy się pliki nazywa przypadkową kombinacją liter, liczb i symboli, to żadne miniatury nie pomogą. I vice versa — gdy się plik nazywa tak, że wiadomo co zawiera żadne miniatury nie są potrzebne. Najlepiej ustawić widok na szczegółowy (jeśli w ósemce się da), wtedy nie tylko widać rozmiar i datę, ale i aplikację, która plik otwiera. Jeśli to nie będzie Corel, należy połączyć otwieranie cdr z Corelem i już wszystkie ikonki Windows zrobi w balona. A przynajmniej powinien. To w końcu jest osiem...
drozd - 21 Październik 2013, 22:52
| Bogumila M. napisał/a: | | A przynajmniej powinien. |
no i nic więcej nie chcę.... ale nic, żadnego balona, ino puste ikonki, co spojrzę to zawału dostaję, że uszkodzony plik (przyzwyczajenie)
Artur Miernik - 22 Październik 2013, 07:04
Jeśli chodzi o przypisanie jednej ikony, a nie podglądów zawartości, to pomocnym będzie NirSoft ShellExView.
Na stronie jest wersja 32- i 64-bitowa oraz polskie tłumaczenie. Program jest stale aktualizowany.
Ale najpierw sprawdź, czy masz włączony corelowy moduł do wyświetlania miniatur. Bo może być tak, że ten z X3 jest niezgodny z Windows 8. Trzeba go wyłączyć.
Ad - 25 Luty 2015, 11:16
Na moim komputerze problem rozwiązałem tak:
1. Odinstalowałem Corel Draw X5
2. Zainstalowałem ponownie Corel Draw X7 Trial
3. Odinstalowałem go używajac programu Your Unin-staller wraz z ustawieniami, czyszczeniem rejestru.
4. W programie Your Unin-staller wybrałem opcję Advanced Uninstall i z listy wybrałem wszystkie pozostałości po Corel Draw i usunąłem je.
5. Zainstalowałem Corel Draw X5 ponownie.
Mam widoczne zarówno ikony jak i podgląd zawartości pliku ( w zależności od wybranej opcji wyświetlania pliku )
Mam nadzieję że u was także zadziała
Pozdrawiam!
|
|