Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Wyginanie strzałki po okręgu

done - 30 Październik 2013, 14:12
Temat postu: Wyginanie strzałki po okręgu
Witam
Czy jest możliwość wygięcia gotowej strzałki po okręgu.
Oczywiście można wykonać taką strzałkę od podstaw ;-)
Pozdrawiam

kula69 - 30 Październik 2013, 16:17

myślę że tu dobrym rozwiązaniem byłoby zamiana konturu fragmentu okręgu w obiekt - oczywiście po uprzednim dopasowaniu grota strzałki. Byłoby to szybsze niż dopasowanie gotowej strzałki
done - 30 Październik 2013, 17:40

Miałem nadzieję, że istnieje sposób o którym jeszcze nie wiem i zadziała analogicznie jak z umieszczaniem tekstu na okręgu, trudno pozostaje chyba "rzeźba" okręgu i dopasowanie grota :)
kula69 - 30 Październik 2013, 18:28

tak ale ten sposób działa
restauro - 30 Październik 2013, 18:29

Myślę że tak będzie w miar szybko.
kula69 - 30 Październik 2013, 18:32

jeśli obiekt jest nieregularny to pomaga trasowanie po wcześniejszym nadaniu krzywej odpowiednich parametrów przerw w niej i zamianie na bitmapę
kula69 - 30 Październik 2013, 18:34

restauro napisał/a:
Myślę że tak będzie w miar szybko.
Ewentualnie stworzyć font w kształcie strzałki .

No tak ale nie wygnie się po linii

restauro - 30 Październik 2013, 18:38

kula69 napisał/a:
Ewentualnie stworzyć font w kształcie strzałki .

Dlatego wycofałem się po przemyśleniu z pomysłu.

bidon184 - 30 Październik 2013, 19:38

chezare pisał kiedyś tutka ,daje jego część o rysowani strzałek po okręgu,mam nadzieje że się nie obrazi :-)
done - 30 Październik 2013, 20:04

kula69 nie bardzo rozumiem 2 pkt Twojego tutka tj "kopiujesz, wklejasz i z wklejonego wybierasz fragment", czy wybierasz na zasadzie przycięcia jednego okręgu 2-gim ?
Dodajesz grot, hymm.. nie widzę nigdzie opcji samych gotowych grotów. Czy chodzi tu o "Kształty strzałek". Sposób restauro w zasadzie wyczerpuje temat :)
Z podziękowaniem. Pozdrawiam

wloza - 30 Październik 2013, 23:44

Ja zrobił bym to obiednią.
restauro - 31 Październik 2013, 08:02

wloza napisał/a:
Ja zrobił bym to obiednią

Ten sposób jest mniej precyzyjny i chyba bardziej pracochłonny niż zaproponowany przez nas .Napisałem w liczbie mnogiej ponieważ wszystkie trzy propozycje sprowadzają się do jednego pomysłu .Rożnicę są tylko w szczegółach.

wloza - 31 Październik 2013, 09:31

Mnie zajęło to pół minuty, a precyzja? No nie wiem...
kula69 - 31 Październik 2013, 10:19

done, tak naprawdę chodziło mi o to że później zamieniasz okrąg z którego powstanie strzałka w krzywe więc nie odtworzysz z niego okręgu- to tylko temu ma służyć :)