Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - szablon z pliku cdr i zdjecie jak to polaczyc

szakal.aw - 30 Październik 2013, 20:26
Temat postu: szablon z pliku cdr i zdjecie jak to polaczyc
witam wszystkich w corelu sa ta moje pierwsze kroki..
dostalem plik cdr z obrysami plyty. plik wrzucilem jako zalacznik.

majac teraz zdjecie chce to zdjecie dopasowac do wymiarow tych obrysów z tego pliku
w pliku sa dwa rozne obrysy jak to rozdzielic?

pytanie i prozba moja jak to zrobic krok po kroku w co wejsc?

wgrywalem zdjecie importowalem obrys ale mi to nie wychodzi

chcial bym zebym mogl obrys przeciagnac na fragment zdjecia i w taki sposob wyciac go zeby zdjecie bylo w ksztalcie tego obrysu z pliku cdr

bidon184 - 30 Październik 2013, 20:57

najpierw wywal te bitmape co jest pod spodem,kliknij gdzies przy krawędzi i PPM i usuń,potem zaimportuj sobie zdjęcie dopasuj ramke do zdjecia lub zdjecie doramki,tak mniej więcej ,zaznacz zdjęcie no i potem Efekty szybkie kadrowanie,umiesc w ramce no i strzałką klikasz w ramke i już
szakal.aw - 31 Październik 2013, 11:00

bbrrrr dzieki za odpowiedz ale mi to nie wychodzi..

od rana sie z tym mecze i raczej robie zle.

wogole to robic to w corel draw czy photo paint?

nie wiem jak usunac bitmape klikam wszystko mi leci.. nie wiem jak to zaznaczyc a potrzebuje pilnie ta funkcje..

video na yt tez nie znalazlem odnosnie takich rzeczy..

jeszcze raz prosze o pomoc co gdzie jak kliknac krok po kroku
corel to jednak nie ps..

gonia - 31 Październik 2013, 11:18

Wejdź na pasku górnym do zakładki Widok, i kliknij szkieletowy, zobaczysz pionowy prostokąt, to jest Twoja bitmapa, zaznacz ją i wyrzuć

pozdrawiam :-D

bidon184 - 31 Październik 2013, 11:42

zrobiłem na szybkiego film i wrzuciłem na swoje tube,mam nadzieje że pomoże http://youtu.be/GYl-CBpBDBY
szakal.aw - 31 Październik 2013, 12:06

@bidon184

i micha mi sie ucieszyla :))) kurcze tak to wlasnie jest jak sie tylko na ps dziala..

naprawde WIELKIE DZIEKI za trud i fatyge!!!

gonia rowniez dziekuje tylko ja nawet nie wiem jak sie zaznacza w corelu jeszcze troche pracy mnie nad tym czeka

wszystkiego dobrego i pozdrawiam