Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kontur grubość nacisk

scandal - 4 Listopad 2013, 15:20
Temat postu: Kontur grubość nacisk
witam

Albo robię coś źle, albo corel mnie nie lubi, lub znowu czegoś nie potrafi...
W załączniku przykład.

Mam jakieś szkice opakowań. Chcę aby wszystkie linie miały tę samą grubość.
Czy to włosowy czy np 0,2. Zaznaczam wszystko wchodze w "Piórko konturu" zaznaczam wszystko domyślnie, grubość włosowy - ok - bach, dupa. Są linie o innej grubości...

drażni mnie to bo nawet jak zmienię grubość pojedynczej linii to też nie łapie i dalej jest np 0,07

Da się to jakos szybko zrobić?

marak - 4 Listopad 2013, 15:30

U mnie wszystko zmienia się OK.
Tylko, że część linii ma obrócone pióro, część ma ustawiony atrybut "za wypełnieniem".
Więc nawet jak ustawię wszystko np. na 0,5 mm to i tak widzę kilka grubości linii - co jednak wynika z poprzedniego zdania, a nie jest błędem.

bidon184 - 4 Listopad 2013, 15:46

u mnie wyskakuje ze jest nieprawidlowy idetyfikator kontury,ogolnie to wygląda ja robione w Cad,rozwiązaniem jest poprostu zespawanie poszczegolnych lini i zmiana konturu,na szybkiego zespawałem
Artur Miernik - 4 Listopad 2013, 15:48

Po pierwsze, namajstrowałeś, bo plik zapisał się z błędem, a podczas otwierania mam taki komunikat:

Niemniej, plik otwiera się po naciśnięciu [Ignoruj].

Po drugie, błąd polega na złych ustawieniach właściwości konturu. Trzeba zaznaczyć wszystko [Ctrl]+[A], zajrzeć do właściwości konturu [F12], a następnie:
  • wyłączyć skaluj z obiektem,
  • pod obrazem kształtu końcówki wybrać przycisk [Domyślnie],
  • i nadać wszystkiemu na raz jakąś grubość.

Jest tak.

A powinno być tak.

s-p-i-n - 4 Listopad 2013, 15:48

masz inne wartosci w polach kąt i nacisk, jak zaznaczysz wszystkie linie to daj kat 0 i nacisk 100
Artur Miernik - 4 Listopad 2013, 15:57

Proszę, proszę, trzech chłopa na raz rzuciło się do pomocy. Dosłownie w tej samej chwili.

A! I za wypełnieniem też trzeba „odptaszyć”, bo części obiektów nadałeś wypełnienie, podczas, gdy inne są krzywymi otwartymi.

bidon184 - 4 Listopad 2013, 19:11

faktycznie sposob Artura jest wyśmienity,polecam :-) ,bez problemu naprawia ten rysunek w kilka chwil :poklon
scandal - 5 Listopad 2013, 07:49

Dzięki wszystkim za rady :)
Działa szybko i sprawnie.

:poklon