Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - POMOCY, COREL TRACE !!!

bartzt - 5 Wrzesień 2007, 18:12
Temat postu: POMOCY, COREL TRACE !!!
WITAM !
Mam taki o to problem a wlasciwie 2 :-/
1. Chcialem skorzystac z CorelTrace, chcialem rysunek jpg zamienic na wektor, wszystko ok gdyby nie to ze jak juz to wrzucilem do corela to krawedzie tego jpg byly nie gladkie tylko zaje!%@$ nie rowne ;\ no ale wektorem byly ...
2. Chcialem wykonac w Corel'u 12 ogien ale no coz , w illustratoze jest tak ze jak sie rysuje bezierem cos zaokraglonego to mozna potem z altem kliknac na wezel i mozna wtedy stworzyc prosta linie (ktora sie nie sugeruje poprzednia czescia) , w corelu to sie robi inaczej albo wogole sie nie da - czyli jak robie ogien to nie mam pojecia jak zrobic ostry koniec plomienia :shock: :shock: :shock: PROSZE O SZYBKO ODPOWIEDZ :-( :-( :-( !!!!!!!!!

qm0szka - 6 Wrzesień 2007, 07:23

1. W TRACE możesz ustawić redukcję węzłów w skali 0-100 i to ona sprawia, ze rystunek jest kanciaty lub głądki. Niestety niektóre bitmapy po trasowaniu wyglądają paskudnie i lepszym jest obrysowanie ich odręcznie.

2. W CORELu robi się to poprzez edycję węzłów - F10. Są 3 rodzaje węzłów OSTRY, GŁADKI, SYMETRYCZNY.

bartzt - 6 Wrzesień 2007, 14:26

Jak dla mnie to jakos dziwinie jest z tymi ostrymi wezlami , cos zaokraglonego przerobic na ostre po zrobieniu klikajac na wezel i zmieniajac na ostry ? bo niewiem jak to ma dzialac :oops:

Ma ktos moze jakiegos gotowca (ogien wektor) ???

JarekDRAW - 6 Wrzesień 2007, 15:13

Hello tu powinieneś coś znaleźć.
Co do węzłów kolejność działania jest odwrotna do wskazówek zegara, jeżeli chcesz zrobić np. ostry to stosujesz do węzła poniżej.