Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Jak dodać cień

MR240760 - 30 Listopad 2013, 14:14
Temat postu: Jak dodać cień
Jak dodać cień ,żeby narożnik cienia był ostry tak jak w prawym dolnym rogu . On się składa z 2 części nie mogę tego połączyć na "ostro"
zobacz rys
http://www.fotosik.pl/pok...2ee81b5edb.html

restauro - 30 Listopad 2013, 15:39

Opcje -Cień wtapianie ,Cień kierunek wtapiania (do wewnątrz)-Cień -Sposób wtapiania krawędzi .
restauro - 30 Listopad 2013, 15:58

Można zastosować także 2 cienie .
chezare - 30 Listopad 2013, 22:12

Wiem że to dział Photo-Painta, ale mnie też wygodniej w DRAW :-)
Ten "cień" wcale nie składa się z dwóch części. Restauro już napisał jak zrobić żeby był ostry na krawędziach, a ja tylko tytułem dopełnienia :-) Żeby nie był za bardzo rozmyty to wtapianie musi mieć małą wartość.

C I E Ń

restauro - 1 Grudzień 2013, 09:19

chezare napisał/a:
Ten "cień" wcale nie składa się z dwóch części

Bardziej miałem na uwadze różne możliwości , niekoniecznie dotyczące konkretnie tego przypadku. Dodając drugi cień możemy nadać inną intensywność lub dodać drugi kolor.

MR240760 - 1 Grudzień 2013, 10:43

restauro jak byś napisał jak zrobiłeś tą falę z płaszczyzny w CD to byłbym wdzięczny
restauro - 1 Grudzień 2013, 10:47

MR240760 napisał/a:
jak zrobiłeś tą falę z płaszczyzny

Można tak.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=6703

chezare - 1 Grudzień 2013, 12:18

Restauro, to autor napisał o dwóch częściach i do tego się odniosłem, a nie do tego o czym pisałeś :-) Teraz pyta się Ciebie o "falę", gdyby chodziło o moją, to dołączyłem cdra który wszystko chyba wyjaśnia :-)
Jak by nie patrzeć to te cienie w Corelu były, są i w XX7 też będą do d…

restauro - 1 Grudzień 2013, 13:56

chezare napisał/a:
gdyby chodziło o moją, to dołączyłem cdra który wszystko chyba wyjaśnia

Nie jestem pewien,moja jest w zasadzie jest taka sama.
Mogę tylko jeszcze dodać że u mnie biała ramka jest zrobiona przez dodanie i pogrubienie konturu ,który zamieniłem na obiekt .