Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel x5 zawiesza się przy poleceniu "otwórz"

Sound - 2 Grudzień 2013, 15:24
Temat postu: Corel x5 zawiesza się przy poleceniu "otwórz"
Witam! Mam taki problem że corel od jakiegoś czasu wiesza się przy poleceniu otwórz, przy czym na oknie na którym się zawiesza "okno otwórz" pliki cdr nie są ikonami corela lecz mają wygląd nieprzypisanych do jakiegokolwiek programu.
Przypisanie pliki w cdr mam do x5. A więc reasumując, z eksplorator windows dwuklik pliku cdr otwiera go normalnie, ale gdy kliknę już w corelu otwórz żeby otworzyć inny cdr mam zawiechę i wygląd nieprzypisanych okien. Reinstalacja windowsa XP ( z innych powodów) nie pomogła corelowi, dalej to samo. Jakaś łata windows miesza?
Corel aktualny. Jakieś sugestie.

Bogumila M. - 3 Grudzień 2013, 13:30

Utrzymujesz w głębokiej tajemnicy dość istotną informację jaki system operacyjny obsługuje Corela. Do otwierania plików Corel wykorzystuje lekko zmodyfikowane okno Eksploratora Windows. Jeśli współpraca z systemem nie układa się najlepiej Corel może to źle znosić. Poza tym od bodajże wersji 13, czyli X3 programiści Corela wprowadzili nową, świecką tradycję polegającą na tym, że wersja podstawowa lub po którymś uaktualnienie nie otwiera niektórych plików, bo nie. Poczytaj opisy poszczególnych paczek serwisowych, by dowiedzieć się jakich.

Jeśli nie możesz pliku normalnie otworzyć, spróbuj polecenia Importuj zamiast Otwórz.

Sound - 3 Grudzień 2013, 19:02

tzn napisałem że windows XP. Chyba że chodzi Ci o wersje. Jest to SP3.
Po komendzie otwórz, nie jestem nawet w stanie wybrać żadnego pliku, po prostu wiesza się zaraz po otwarciu okna. Jakiś miesiąc temu nie miałem żadnego problemu z x5 na tych samych plikach.
Jest jeszcze jeden niuans, padł mi dysk twardy i na jeszcze dyszącym dysku kopiowałem dane na inny. Być może pliki cdr zgubiły jakąś informacje, tylko z drugiej strony są skończone, bo się otwierają poprzez dwuklik, ręce opadają. Dzisiaj odpaliłem Corela i znowu było w porządku, nie mam już pomysłu. Podejrzewałem NOD-a ale robiłby to losowo...

Bogumila M. - 3 Grudzień 2013, 21:56

A widzisz, gapa ze mnie. Faktycznie podałeś wszystkie informacje.

Pad dysku wszystko wyjaśnia. Swego czasu nie wiedziałam, że "goły" XP nie obsługuje dużych dysków i po zainstalowaniu wpadłam w panikę, bo zniknęła cała partycja. Uruchomiłam Partition Magic, który nic nie zrobił, tylko wlazł na tę partycje i stwierdził, że jest błąd. Zainstalowałam SP 1 i partycja wróciła na swoje miejsce. Jednak Windows uznał, że z partycją coś jest nie tak i on ją naprawi. I naprawił. Tak, że w plikach graficznych pojawiły się fragmenty plików tekstowych, pliki tekstowe zawierały sieczkę itp. itd.

W Twoim przypadku zachodzi ten sam problem — pliki mają tę samą nazwę, prawidłowy rozmiar, a w środku miszmasz. Jeśli możesz spróbuj jeszcze raz skopiować pliki z uszkodzonego dysku, choć jeśli fragmenty zostały zapisane w uszkodzonych sektorach, to może się ich nie dać odzyskać. Poszukaj jakiegoś programu do odzyskiwania danych. Dyskowi to już nie zaszkodzi, a Tobie może udać się odzyskać przynajmniej część plików.

restauro - 4 Grudzień 2013, 10:14

Może zainstaluj nowy system na nowym dysku i spróbuj odzyskać partycje na starym ( np Partition Magic lub Parted Magic ) . Nie zapomnij zrobić kopi plików na których Ci zależy.