| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem ze zmniejszeniem rozmiaru pliku i eksportacją.
kamol132 - 6 Grudzień 2013, 20:34 Temat postu: Problem ze zmniejszeniem rozmiaru pliku i eksportacją. Witam. Potrzebuje pilnie pomocy. Otóż zrobiłem obrazek, a mianowicie kartke świąteczną do szkoły tylko że są pewne wymagania co do rozmiaru pliku. wymiary muszą być takie (szerokość/wysokość) 950x630 Rozmiar pliku max. 1MB. Próbuje to już zorbić od paru godzin i bez skutku. Drugi problem to przy eksportacji pliku do formatu .jpg napis który zrobiłem na obrazku znika, po prostu go nie ma nie wiem w czym jest problem. Plik musze do jutra wysłać inaczej jest po mnie. Czy mógłbym któregoś z drogich użytkowników prosić o to aby, zrobił ktoś to za mnie? Wyślę plik ochotnikowi, nauke zostawie na później ponieważ czas mnie nagli. Będe Wam bardzo wdzięczny! Pozdrawiam.
bidon184 - 6 Grudzień 2013, 21:44
no a gdzie ten plik??daj go to sie obada
Trurl - 6 Grudzień 2013, 22:46
Hmm... Jak byś dał plik, to by się zrobiło...
kamol132 - 7 Grudzień 2013, 15:05
Sorrki z tego wszystkiego nie wrzuciłem linku...
Prosze oto on
http://www39.zippyshare.com/v/39585182/file.html
Bogumila M. - 7 Grudzień 2013, 15:50
Zanim zaczniesz cokolwiek robić zaznacz tekst, wybierz z menu Mapy bitowe polecenie Przekształć w mapę bitową, podaj wartość rozdzielczości 300 dpi i zatwierdź. Później możemy spróbować dociec dlaczego jeśli się ten tekst rozdzieli lub zamieni na krzywe, to on znika. Znika oczywiście także przy eksporcie.
Teraz zaznacz wszystko (<Ctrl> i <A>), z menu Plik wybierz polecenie Eksportuj. Zaznacz opcję Tylko zaznaczenie, sprawdź czy nie jest zaptaszkowana opcja Nie pokazuj okna dialogowego filtrów. Z rozwijanej listy wybierz jpg. Wymyśl nazwę dla pliku. Zatwierdź.
W oknie filtrów w sekcji ustawienia wybierz Tryb kolorów RGB. W sekcji Transformacja ustaw rozdzielczość na 300 dpi i żądane wymiary (obrazek ma wymiary 950x691 mm, więc ustaw wymiar tylko Wysokość albo coś dorysuj). Włącz opcję Optymalizacja. Manewruj tak długo ustawieniem Jakość aż uzyskasz zadowalający rozmiar pliku.
Krótkie śledztwo wykazało, że tekst nie znika, tylko wyskakuje poza obrazek. Drogim kolegom którzy będą próbowali powalczyć z tym problemem proponuję, by zaczęli od zaznaczenia tekstu na ścieżce i wybrania z menu Tekst polecenia Ramka tekstu akapitowego —> Dopasuj tekst do ramki. Efekt na pewno przejdzie ich najśmielsze oczekiwania. A jeszcze bardziej ich zapewne zdziwi skutek cofnięcia tej operacji.
Trurl - 7 Grudzień 2013, 16:31
| Cytat: | | wymiary muszą być takie (szerokość/wysokość) 950x630 |
Jakie jednostki? Chyba nie piksele, bo nie wiadomo, jak duży jest piksel...
Przy rozdzielczości 72 dpi piksel ma rozmiar 1/72 cala, a przy rozdzielczości 300 dpi - 1/300 cala.
Podaj wymiary w milimetrach, a nie w jakichś tam pikselach...
kamol132 - 7 Grudzień 2013, 17:01
Trurl, wymagają takich parametrów, masz na potwierdzenie:
"Wymagania dla pracy konkursowej:
- Format pliku: JPG
- Rozmiar pliku: max 1MB
- Wymiary: dokładnie 950x630 (szerokość/wysokość)"
Bogumila M. nawet jeśli zmienie wymiary to niestety plik dalej przekracza dopuszczalny rozmiar czyli te 1MB ;/
bidon184 - 7 Grudzień 2013, 17:03
ee tam ,nawet zwykłym paint netem idzie zrobić oczekiwany efekt,naprawde przestańcie bronić tego Corela w sytuacjach beznadziejnych,
kamol132 - 7 Grudzień 2013, 17:06
bidon184, wielkie dzięki! Bardzo mi pomogłeś, albo jestem jakąś amebą albo po prostu nie ogarniam tego programu. Uratowałeś mi życie :)
Bogumila M. - 7 Grudzień 2013, 17:56
| kamol132 napisał/a: | | Bogumila M. nawet jeśli zmienie wymiary to niestety plik dalej przekracza dopuszczalny rozmiar czyli te 1MB ;/ |
Ano przekracza, ponieważ nie pobawiłeś się ustawieniami jakości. Gdybyś się pobawił, to plik miałby 666 kB.
chezare - 8 Grudzień 2013, 07:33
Bidonik, podrzuć mi tego cdra w 13 wersji, chcę zobaczyć te znikające teksty
Twoja bitmapa wyeksportowana do jpg (bez ograniczania jakości) z DRAW X3 ma taki ciężar jak w
załączniku
Warunki dotyczące obrazka nie mówią ani słowa o przestrzeni kolorów i rozdzielczości.
Jaki sens ma robienie 300 dpi w RGB? Chyba że to na jakiś nowy telefon?
Obrazek jest chyba do oglądania i może być jeszcze dużo, dużo lżejszy, np. taki
Bidona jest ten na górze
bidon184 - 8 Grudzień 2013, 09:28
a prosze bardzol http://hostuje.net/file.p...cba83e8e3ba3c95
chezare - 8 Grudzień 2013, 10:02
Dzięki Bidon. Już wiem dlaczego tekst znika. W życiu bym nie wymyślił żeby tekst akapitowy dopasowywać do ścieżki Prawdę mówiąc to w X3 chyba tak się nie da zrobić, nie wiem jak w nowych wersjach? Da się dopasować tekst ozdobny, a później zamienić go w akapitowy.
DRAW zrobił jpg 490 KB bez kompresji w 300 dpi, ale zgodzę się z tym, że to nie jest mistrz w generowaniu lekkich bitmap, zresztą nie tylko bitmap.
bidon184 - 8 Grudzień 2013, 11:05
w x6 można takie cósik z tekstem zrobić,bo właśnie sprawdziłem,tylko pytanie brzmi po co to i na co to
Bogumila M. - 8 Grudzień 2013, 12:37
Bidon, jeśli możesz, otwórz rysunek kolegi w X6, wskaż ten tekst jak jest, bez żadnych modyfikacji (zaznaczy się wraz ze ścieżką) i wybierz z menu Tekst polecenie Ramka tekstu akapitowego —> Dopasuj tekst do ramki. Potem cofnij tę operację i napisz, co się stało. O to samo proszę posiadaczy X5, najchętniej posiadający procesor Intela.
bidon184 - 8 Grudzień 2013, 13:10
tekst znika i już się nie pojawia
Bogumila M. - 8 Grudzień 2013, 16:12
Czyli funkcja Cofnij w Corelu pozwala cofnąć albo nie pozwala. A po dopasowaniu tekstu do ramki tekst wyglądał na dopasowany?
|
|