Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - rozjechane czcionki

kemad89 - 16 Grudzień 2013, 14:14
Temat postu: rozjechane czcionki
Witam,

dzisiaj w drukarni spotkał mnie niemiły problem,
mam etykiety stworzone w corelu x9, wszystko niby gra ale po otwarciu plików na innym komputerze wyskakują powiadomienia o braku czcionek,

czy pola tekstowe można jakoś scalić/przykleić/zamienić lub zrobić z nimi cokolwiek innego co zapobiegnie tego typu sytuacji?

bardzo proszę o pomoc

s-p-i-n - 16 Grudzień 2013, 14:39

musisz pozamieniać na krzywe fonty - rozmieszczenie>przekształć w krzywe
kemad89 - 16 Grudzień 2013, 15:04

dzięki,
najpierw musiałem przekształcać na "tekst ozdobny" a nie wszystkie pola tekstowe cały radę więc było trzeba pisać od nowa..
poza tym przekształcanie w krzywe bardzo pogrubia tekst - musi tak być? :)

s-p-i-n - 16 Grudzień 2013, 15:08

pierwsze slysze by pogrubialo tekst
kemad89 - 16 Grudzień 2013, 15:15

tak to wygląda, po lewej krzywe, po prawej pole tekstowe przed przekształceniem
tegraf - 16 Grudzień 2013, 15:15

W Corelu 9, o ile pamięć mnie nie myli, nie można przekształcić na krzywe tekstu akapitowego. Z kolei przekształcenie na ozdobny może powodować utracenie formatowania - choćby wyrównania do obu marginesów.

Istnieje - dość skomplikowany - sposób na zamianę tekstu akapitowego na krzywe w Corelu 9 (działa zresztą także w innych wersjach):

1. Narysuj prostokąt (bez wypełnienia) tak, aby "objąć" nim cały tekst akapitowy. Zaznacz oba elementy.
2. Wywołaj Efekty > Soczewka. Wybierz "Powiększenie", ustaw wartość na 1 (czyli bez powiększenia), zaptaszkuj opcję "Zamroź" i zastosuj efekt.
3. Tak powstałą grupę - rozgrupuj i usuwaj wszystko, co nie jest tekstem zamienionym na krzywe (łącznie z tekstem akapitowym).

PS. Podwójna spacja pomiędzy "80'tych" a "ruch".
PS2. To pogrubienie to prawdopodobnie złudzenie optyczne. Porównaj na bardzo dużym powiększeniu.

kemad89 - 16 Grudzień 2013, 15:24

bardzo wprawne oko, dzięki ;)

fakt, na powiększeniu tekst jest taki sam - jutro drukuję więc zobaczę co wyjdzie :)

dziękuję za pomoc

marak - 16 Grudzień 2013, 17:28

Tegraf pisze:
>>PS. Podwójna spacja pomiędzy "80'tych" a "ruch".<<

Podwójna spacja to raczej pikuś przy tym zapisie "80'tych". Jak to się w ogóle czyta? ;-)
Do połowy lat '60. (ub. wieku) zapis "80-tych" czytało się jako "osiemdziesiątych", ale takiego zapisu "80'tych" to nigdy nie było.

Cysorz - 16 Grudzień 2013, 19:07

A po co tak kombinować?
Wyeksportuj to do pliku *.pdf (najlepiej z ramką strony) przy zaznaczonej opcji "zamień tekst na krzywe) i zaimportuj z powrotem. Wszystkie teksty możesz zaznaczyć jednym kliknięciem w menu "Znajdź i zamień".
Jeżeli koniecznie chcesz wysłać to jako tekst to zapisz jako "Przygotuj dla biura usług poligraficznych" i dołącz czcionki - pamiętaj jednak o licencji oraz o tym, że ktoś tak przygotowany plik może po prostu "olać" jako zbyt "niebezpieczny" przy drukowaniu/naświetlaniu.

chezare - 16 Grudzień 2013, 21:23

80-tych jest tak samo niepoprawny jak 80tych :-)
Apostrof przed liczbą też nie ma sensu bo zastępuje tysiące i setki.
Liczebniki porządkowe piszemy z kropką po liczbie czyli według mnie powinno być …na początku lat 80.
Bez kropki też byłoby zrozumiałe, ale głowy nie dam czy tak można?

Trurl - 16 Grudzień 2013, 22:53

Cytat:
mam etykiety stworzone w corelu x9, wszystko niby gra ale po otwarciu plików na innym komputerze wyskakują powiadomienia o braku czcionek

1. Jeśli Corel na innym komputerze nie może otworzyć pracy z powodu braku czcionek, to dajesz do drukarni plik razem z fontami, a robisz to wykonując akcję File/Collect For Output. Jeśli archiwizujesz prace corelowe, to pamiętaj, żeby każda archiwizowana praca była z fontami. :-)

2. Jeśli pdf zrobiony w Corelu nie ma fontów, to musisz odpowiednio ustawić akcję Public to PDF tak, żeby pdf zabierał fonty. Można też ustawić opcję Export all text as curves. :-)

tadekk - 21 Grudzień 2013, 22:32

s-p-i-n napisał/a:
pierwsze slysze by pogrubialo tekst

Czcionki mają wygładzanie konturu przy wyświetlaniu, stąd inaczej wyglądają przy wyświetlaniu. Na szczęście to tylko efekt ekranowy, w rzeczywistości nie pogrubiają się.